Tirol: genieten met al je zintuigen!

Tirol: genieten met al je zintuigen!

Tekst: 

Eline Vercaemer / Toni De Coninck

Van de eenvoudigste bistro tot het meest exquise restaurant: Tirol is een regio voor àlle lekkerbekken.

Vlamingen zijn dol op Tirol. En dat heeft zo zijn redenen. Het is, om maar een voorbeeld te geven, één van de culinair meest diverse regio's in Europa. We hebben er de voorbije jaren fantastisch gegeten in rustieke berghutten en elegante restaurants, en werden er op onze wenken bediend door meisjes in Dirndl en bekroonde sommeliers. Het is een streek waar je letterlijk overal het terroir proeft. In de ham en de kaas op de Alm, in de creatieve bereidingen met lokale groenten en fruit in de zogenaamde Haubenrestaurants. Wat voor ons Michelinsterren zijn, dat zijn in Tirol immers Hauben, of koksmutsen. Dit jaar gaven recensenten van Gault Millau maar liefst 110 van die hauben weg in Tirol. Een absolute topper is bijvoorbeeld Rosengarten in Kirchberg. Chef Simon Taxacher behoort tot de gastronomische wereldtop. Taxacher is de enige chef in Tirol met vier hauben! Het restaurant heeft een topscore van 19 op 20. Taxacher zweert bij het gebruik van verse, en (bij voorkeur) lokale producten. Met Rosengarten wordt Kirchberg (en Tirol) op de culinaire kaart gezet. En het prachtige uitzicht krijg je er gratis bij.

Nog meer toppers
En dat is lang niet alles. Zeven andere restaurants mochten drie hauben in ontvangst nemen. Alexander van hotel Lamark in Fügenberg is daar een van. Met drie hauben en een score van 18 op 20 is Alexander nog zo'n topper uit Tirol. De chef combineert de regionale, traditionele Tiroolse keuken met een eigentijdse twist. Het restaurant beschikt ook over een uitstekende wijnkelder. Je vindt er wijnen van Oostenrijkse topwijnboeren en gerespecteerde internationale wijngaarden. Je vindt over heel Tirol maar liefst 72 verschillende almhutten waar ook de grootste lekkerbekken terechtkunnen. Meer lezen over de meest uiteenlopende wandelingen in Tirol? Klik dan vlug hier.​

Tiroler Wirtshäuser
In de Tiroler Wirtshäuser (letterlijk: waardhuizen) is gastvrijheid even belangrijk als de traditionele keuken. De chefs werken er met groenten en fruit uit eigen tuin en van lokale boeren. Er wordt gekookt met respect voor de natuur en de tradities. Er zijn maar liefst 124 officiële Wirtshauser in Tirol. Je kunt de restaurants herkennen aan het ‘Tiroler Wirtshaus’-logo. Terroir en ambacht, en de lokale gastronomie, zijn een onmiskenbaar onderdeel van de cultuur en het dagelijkse leven

Wat moet je proeven?
Dit moet je in Tirol zeker geproefd hebben: Kasspatzln, noedels die met pittige gesmolten kaas en gebakken ui worden opgediend. En Osttiroler Schlipfkrapfen: hartige, gevulde deegtasjes. Een andere klassieker zijn de Tiroler spekknödels (of speknoedels). Deze zijn de meest geliefde knödels bij de Tirolers. Je kunt ze serveren in bouillon, met zuurkool of koolsla.
Je vindt er ook de beroemde Kaiserschmarrn. Deze zoete zonde uit Tirol is een gerecht uit de zogenaamde ‘arme keuken’. Het wordt geserveerd met vossenbessenjam. De Kaiserschmarrn gaat terug tot in de 16e eeuw. Toen hadden knechten in de bergen van Tirol een maaltijd nodig die zowel warm als voedzaam was én die je in de pan kon delen. Een echte klassieker is de Apfelstrudel. Het appeltaartje met kaneel is de perfecte afsluiter na een lange bergwandeling. Nog een extra tip: ontdek meer typische producten zoals Scnaps, Schokolade en Kräuter via een van de Genussrouten.

Nog meer inspiratie om thuis aan de slag te gaan met Tiroolse recepten? Check de receptenpagina!
Alles weten over de beste adresjes in Tirol? Lees hier alles over de Genussroute.
Algemene info over reizen naar en in Tirol vind je hier.

 

Deel dit artikel: Facebook Twitter Twitter

Tags: 

Inspiratie!