De Historische Schatten van Hoei

Het fort van Hoei

Hoei herbergt een indrukwekkende herinnering aan de Tweede Wereldoorlog: het fort met zijn museum gewijd aan het verzet en de concentratiekampen. Je betreedt het fort door een imposante koetspoort en daalt af naar duistere gangen onder het gewelf. Hier vind je sombere cellen, een ondervragingsruimte, eenvoudige wasplaatsen en detentiekamers – stuk voor stuk aangrijpende getuigenissen van de Nazi-concentratiekampen. Het museum werpt licht op het leven van de gevangenen tijdens de bezetting, terwijl aangrijpende getuigenissen in de audiovisuele ruimte de ervaring nog intenser maken.

Gebouwd tussen 1818 en 1823 op de plek van het oude kasteel Tchestia, dat in 1717 werd verwoest, diende het fort tijdens de Tweede Wereldoorlog als gevangenkamp van mei 1940 tot 5 september 1944. Meer dan 7000 gevangenen uit diverse landen werden hier vastgehouden. Hoewel alleen de 90 meter diepe put uit de 16e eeuw nog resteert, biedt het fort een belangrijke herinnering aan een tumultueuze geschiedenis.

Vanaf 28 april is het weer mogelijk om met de kabelbaan vanaf de linkeroever van de Maas rechtstreeks naar het fort van Hoei te reizen. De heropening biedt bezoekers een handige, idyllische manier om het historische fort te bereiken, terwijl je kan genieten van een adembenemend uitzicht op de omgeving van de Maasvallei.
Fort et Mémorial de Huy, Chaussée Napoléon, 4500 Huy

Hoei
© Max Mayorow

Historische stadswandeling

Je begint je ontdekking van Hoei met een historische stadswandeling die je langs de Grand Place, het prachtige stadhuis (Hôtel de Ville) en het betoverende historische stadscentrum leidt. Zo ontdek je het rijke erfgoed van Hoei en ervaar je de unieke sfeer van deze stad. In een tocht van 4 kilometer zit je korte speeddate met Hoei er meteen op, waarna je doelgericht op zoek kan gaan naar jouw persoonlijke favoriete adresjes in de stad.

Proevertjes

Proevertjes; ’t zijn de favoriete verassingen van de bourgondische levensgenieters. En Hoei blijkt daar dan ook de uitgesproken hotspot voor te zijn.

  1. Saint-Mengoldbier: Geniet van Saint-Mengold, een lokaal biertje van Hoei. Het amberkleurige brouwsel, duidelijk geliefd bij de inwoners, biedt een rijke smaakervaring met een zachte afdronk en een relatief hoog alcoholgehalte met het gevoel dat eentje effectief geentje is.
  2. Witte Wijn van Clos des Prébendiers: De verborgen schatten van de Waalse wijncultuur komen met de witte wijn van Clos des Prébendiers bovendrijven. Een blend van drie druivensoorten zorgt voor een verfrissende wijn met een uniek karakter, rechtstreeks uit de wijngaarden van de regio.
  3. Vleesballetjes met Saint-Mengoldbier: Duik in de lokale gastronomie met deze smaakvolle lekkernij: vleesballetjes bereid met het iconische Saint-Mengoldbier! Met elke hap proef je de authentieke smaken van Hoei, perfect gekruid en bereid voor een onvergetelijke – en compleet unieke – culinaire droom.
  4. La Terre de Huy en le Caillou de Meuse: De pralines van La Terre de Huy en le Caillou de Meuse zijn de grootste pleziertjes die je je smaakpapillen kan geven. Deze verrukkelijke creaties, verkrijgbaar bij chocolatier Taratata, combineren lokale ingrediënten met ambachtelijke chocolade, waardoor een zwanendans van smaken ontstaat die de tradities van Hoei weerspiegelen.

De Kastelen van Hoei

Het kasteel van Moha

Aan de rand van Wanze schitteren de prachtig bewaarde resten en overblijfsels van het eeuwenoude feodale kasteel van Moha. Gebouwd in de 7e eeuw, evolueerde dit monument logischerwijs uit tot een tijdloos fort. Maar in 1376 viel het ten prooi aan een gewelddadige bestorming door de inwoners van Hoei, waarna het volledig werd ontmanteld. Tegenwoordig open voor publiek, vertellen de overblijfselen nog steeds een krachtig verhaal ondersteund door – letterlijk én figuurlijk – funderingen, torens, kelders en trappen. Naast het verkennen van de ruïnes vinden er in het kasteel van Moha middeleeuwse festivals, rondleidingen, proevertjes van lokale lekkernijen en escape games plaats. Zelfs voor koetstochten kan je hier terecht op zomerse zondagen!
Rue du Madot 98, 4520 Moha

© Jean Pol, Grandmont.

Kasteel van Jehay

Dit zeldzame voorbeeld van Maaslandse renaissancearchitectuur uit de 16e eeuw is uitzonderlijk erfgoed in Wallonië. Het kasteel zelf kan je herkennen aan het beroemde dambordpatroon op de muren, wat alleen al een bezoek de moeite waard maakt!

Met een eclectische verzameling verzamelobjecten in het kasteel, waaronder meubels, zilverwerk, schilderijen, wandtapijten, keramiek en boeken, is deze uitstap een buitenbeentje in Hoei. Momenteel worden er ook twee tentoonstellingen gehouden in de bijgebouwen, dus er is genoeg te ontdekken! Daarnaast kan je ook de prachtige tuinen en parken rondom het kasteel verkennen, waaronder siertuinen in Italiaanse stijl met bronzen beelden en waterpartijen, een 19e-eeuwse moestuin met een oranjerie, boomgaard en perken met aromatische planten.
Domaine du Château de Jehay, Rue du Parc 1,  4540 Amay

Opgelet: Momenteel ondergaat het kasteel restauratiewerken, waardoor de binnenruimtes tijdelijk niet toegankelijk zijn. Maar geen zorgen, je kunt het restauratieproces volgen met behulp van virtual reality headsets!

Hoei
© Maxima.

Kasteel van Modave

Dit schitterende kasteel van Modave ligt op een rotspunt 60 meter boven de vallei van de Hoyoux. Het adembenemende panoramazicht op de Condroz maakt de ervaring dan ook meer dan compleet. Oorspronkelijk gebouwd in de middeleeuwen, resteren vandaag de dag alleen de donjon en enkele architectonische elementen uit die tijd. Na een gedeeltelijke verwoesting in de 17e eeuw werd het kasteel echter elegant gerestaureerd en omgevormd tot een waar dessertje voor het oog. Met meer dan 25 kamers, elk met hun eigen verhaal, waaronder een speciale ruimte gewijd aan het historische waterrad dat werd gebouwd door meester-timmerman Renkin Sualem, kan je ruim de tijd nemen om op ontdekking te gaan.

Ook kan je de prachtige Franse parken en tuinen ontdekken, die in de 19e eeuw werden heraangelegd. Tijdens de openingstijden van het kasteel zijn de tuinen vrij toegankelijk voor het publiek, waaronder de kleurrijke rozenperken… Zorgeloze zomer incoming! Je kan je bezoek compleet maken met een wandeling van 8 km door de Condroz, een regio gekenmerkt door romantiek en historie.

Vanaf het majestueuze kasteel leidt een prachtige beukenlaan je door het bos naar Petit-Modave, een schilderachtig dorpje geplukt uit een Van Gogh. Het pad leidt je langs het natuurreservaat vol met elzenbomen. Bij Val Tibiémont wordt die serene rust alleen maar versterkt. Dit eerder vergeten gehucht, omringd door weelderige bossen en omarmd door de kalme wateren van de Hoyoux, biedt je de uitzwaai van Hoei!
Château de Modave, Rue du Parc 4, 4577 Modave

Hoei
© Kyle Wagaman.

Hotel Naxhelet Golf Club & Spa

Genieten kan je ten volste in het luxueus verblijf op de prachtige heuvels van Wanze: het verfijnde 4-sterrenhotel Naxhelet. Met 35 kamers, een uitgebreid wellnesscentrum, een voortreffelijk restaurant en een eigen golfclub, biedt dit hotel alles waar je maar naar kan verlangen.

Het Hotel Naxhelet Golf Club verwelkomt gasten in een authentieke setting, gevestigd in een prachtig gerestaureerde hoeve nabij Hoei. In het restaurant, La Cuisine de Naxhelet, worden creatieve gerechten geserveerd, bereid met verse, seizoensgebonden ingrediënten van lokale markten. Ontspan en geniet van een heerlijk glaasje wijn in de wijnbar, terwijl je uitkijkt over de prachtige terrassen en de schilderachtige 18e hole.

Het wellnesscentrum van Naxhelet biedt ook een reusachtig scala aan faciliteiten waaronder een sauna, hammam, een ijsfontein, een zoutkamer en binnenzwembad. Ontspannen is daardoor een bijna vanzelfsprekende bezigheid!
Rue Naxhelet 1, 4520 Wanze

Door: Rens Oosterlinck
Foto bovenaan: Max Mayorov

Ontdek nog meer artikels over ...