Diorama van bergtoppen

Denk je aan Oostenrijk? Dan zie je ongetwijfeld een diorama van bergtoppen bedekt onder een zachte laag sneeuw voor je. Maar wist je dat dit landschap in de herfst een volledig nieuwe pracht ondergaat? Op dat moment wordt de regio ‘ondergesneeuwd’ door een laagje knisperende blaadjes en is ze gehuld in een rossige gloed. Een van onze favoriete bestemmingen om het zogenaamde “off season” Oostenrijk te beleven? De regio Bregenzerwald.

Bregenzerwald_wandeling
Bregenzerwald_Alpen_nature
Je vindt hier geen massatoerisme, maar juist de Oostenrijkse gezelligheid en veelzijdigheid van de natuur. Puur in al z’n eenvoud.

De gezellige geur van houten alpenhutten 

Er zijn plekken op aarde waar alles gewoon klopt. Plekken waar er gebieden zijn die niet alleen eenvoud, maar ook harmonie uitstralen. Bregenzerwald in Vorarlberg is zo’n betoverende locatie. Alleen al het ochtendlicht in de herfst, de kenmerkende geur van de houten alpenhutten en de gastvrijheid hier zorgen voor een gevoel van thuiskomen. Je vindt hier geen massatoerisme, maar juist de Oostenrijkse gezelligheid en veelzijdigheid van de prachtige natuur.

En de plek overstijgt ook verschillende generaties. Kleinkinderen komen er vandaag zelf met hun gezin om de natuur te ervaren, net zoals ze dat vroeger met hun ouders of grootouders deden. 

Bregenzerwald: bergen beleven

Niet alleen de natuur, maar ook de magische aantrekkingskracht van de bergen, het lapjesdeken aan glooiende alpenweiden en oeroude tradities… Bregenzerwald ademt authenticiteit. Het is die puurheid met respect voor het verleden, die hier voor mentale rust zorgt. Hier herbron je als geen ander. En dat doe je het beste al wandelend in de frisse berglucht! Wandelroutes verbinden de alpenhutten met elkaar en voeren wandelaars mee langs prachtige vergezichten: van dal tot berg, met glinsterende bergmeertjes en fraaie watervallen, ook tijdens de herfst.

Bregenzerwald_Alpen_1
Bregenzerwald_mellaubahn_alpen

Alpenreuzen & knusse almen

In het zuidelijke deel van het Bregenzerwald beginnen de bergen. De wandelroutes nemen je mee door afwisselend bos en bergweiden. Met wat geluk spot je hier de kenmerkende dieren en planten van het hooggebergte, zoals gemzen, bergmarmotten, alpenkauwen, en – tijdens de warmere maanden – de zeldzame edelweiss. Vanuit het pittoreske dorpje Mellau sta je snel aan de voet van verschillende alpenpassen. Alles is goed georganiseerd en duidelijk bewegwijzerd. De wandelpaden voeren je ook langs verschillende almen. Ideaal om even op adem te komen met een dampende kom Kaspressknödel soep of een andere Oostenrijkse specialiteit.

Sta je liever op de latten? Trek er dan in het winterseizoen op uit in de bergen van het Bregenzerwald. Toegegeven, het Bregenzerwald is misschien niet de bekéndste wintersportregio in Oostenrijk. Maar dat maakt de plek net charmant en toegankelijk.

We inspireren je graag a.d.h.v. dit artikel.

Edelweiss_Bregenzerwald
Kaspressknödel_Bregenzerwald_alpen
berggasthof_edelweiß_bregenzerwald_alpen
Het lijkt haast alsof de woningen in het Bregenzerwald langzamerhand één worden met de natuur.

Fameus houtwerk

Wat ons tijdens ons verblijf meteen opvalt, is de unieke architectuur die uitsluitend in het Bregenzerwald te vinden is. Zo goed als alle huizen zijn er vervaardigd uit hout, waarbij je duidelijk twee onderscheidende stijlen kan herkennen. De klassieke benadering omvat huizen die bedekt zijn met een soort houten ‘schubben’, terwijl de moderne variant veelvuldig gebruikmaakt van glas en strakke lijnen. Het onbewerkte hout zorgt ervoor dat de kleurtinten veranderen naarmate het gebouw ouder wordt. Deze stijl harmonieert naadloos met het omringende landschap. Het lijkt haast alsof de woningen in het Bregenzerwald langzamerhand één worden met de natuur. Hoe nederig je je als wandelaar tussen de alpenreuzen voelt, zo nederig is ook de relatie tussen de huizen en de natuur.

Bijzonder om te weten is dat zowel het hout als de getalenteerde vakmensen stuk voor stuk uit de regio komen, wat ook bijdraagt aan de lokale werkgelegenheid. De inwoners koesteren hun authentieke dorpen met trots en zetten er zich met plezier voor in. Voeg daar de schitterende omgeving en het unieke landschap aan toe, en je begrijpt waarom het Bregenzerwald op de Oostenrijkse UNESCO-lijst van immaterieel erfgoed prijkt.

Bregenzerwald_architectuur_alpen
Bregenzerwald_houtwerk_alpen

Openbaar vervoer heerst

Groen, groener groenst. En dat geldt in het Bregenzerwald zeker niet alleen voor de natuur. De 23 dorpjes bezoeken zonder eigen wagen, moeilijk? Niets is minder waar. In deze duurzame regio is jouw ‘toegangskaartje’ tot het Bregenzerwald de gastenkaart van Bregenzerwald & Großes Walsertal. Tijdens je vakantie geniet je dankzij dit kaartje van vele voordelen. Je reist kosteloos met de bussen en maakt zo vaak als je wilt gratis gebruik van de bergbanen. Wil je een duik nemen? Dan kan je dat gratis doen in de openluchtzwembaden. Bij een verblijf van drie nachten of meer tussen 1 mei en 31 oktober 2024 ontvang je de kaart volledig gratis via de deelnemende accommodaties. Sinds mei 2023 is de gastenkaart ook beschikbaar via een gelijknamige en handige app.

Meer inspiratie opdoen voor een vakantie in het Bregenzerwald? Je leest er alles over via deze link. Meer lezen over winters Vorarlberg? Dat kun je hier. Algemene tips over het aankomende winterseizoen #winterlove in Oostenrijk? Check austria.info.

Door Jasmina Dekrem

 

Ontdek nog meer artikels over ...