In Vorarlberg en in het bijzonder in de regio Bregenzerwald is hernieuwbare energie van het grootste belang. Waterkracht is een van de belangrijkste energiebronnen in Vorarlberg. De waterkrachtcentrale van Andelsbuch is niet alleen nuttig om die reden, maar is bovendien ook nog eens mooi om naar te kijken. In 1908 werd de centrale gebouwd in art-nouveaustijl, en het was een van de grootste en meest technologisch vooruitstrevende centrales in het Austro-Hongaarse rijk. Bij een bezoek aan het Bregenzerwald kan je deze centrale zelfs gaan bezoeken aan de hand van een gegidste rondleiding. Hoewel waterkracht er veel gebruikt wordt, zijn het vooral de biomassacentrales die het water en de huizen verwarmen van de 23 dorpjes in de regio. De biomassaverwarmingsinstallaties wekken energie op uit houtverwerkingsafval uit het Bregenzerwald.

De deelstaat Vorarlberg hoopt zelfs tegen 2050 energie-autonoom te zijn, als er nog meer energiebesparende maatregelen genomen kunnen worden, en als het gebruik van waterkracht nog meer uitgebreid kan worden.
Naast de gemeentelijke maatregelen zijn er ook heel wat privé-initiatieven. Verschillende hotels in de regio werken hier aan mee door hun eigen hernieuwbare energie op te wekken, zoals Hotel Warther Hof in Warth, Hotel Am Holand in Au en het Gesundhotel Bad Reuthe. Dit laatste hotel had bijvoorbeeld ongeveer 200.000 liter stookolie per jaar nodig. Dat wordt nu helemaal vervangen door biomassa die zelf wordt opgewekt door het hotel. Door de biomassa wordt al het water van het sanitair en de keuken verwarmd, en heb je het nu lekker warm op de kamer en in het buitenzwembad.

Wist je dat maar liefst 95% van alle gebouwen in het dorp Damüls met biomassa verwarmd worden? Er zijn zelfs hotels die een eigen netwerk hebben aangelegd, omdat ze te ver verwijderd zijn van het centrum. En wist je dat je de biomassacentrale van Au-Schoppernau met een gids kunt bezoeken? Het is de mensen van het Bregenzerwald echt menens!

Mädchen in der Juppe – Bregenzerwälder Tracht © Johannes Fink – Bregenzerwald Tourismus.jpg
Werkraumhaus in Andelsbuch (c) Peter Löwy – Werkraum Bregenzerwald
Kraftwerk in Andelsbuch © Ian Ehm
Bregenzerwald
Bregenzerwälder Käsesuppe © Johannes Fink – Bregenzerwald Tourismus (1).jpg
Samen zetten ze zich in voor een toekomstgericht klimaat- en energiebeleid

Ook als je met de elektrische wagen naar Oostenrijk trekt mag je op je twee oren slapen: het aantal laadstations voor elektrische wagens in de regio neemt namelijk steeds meer toe. Je vindt de laadstations onder andere aan toeristische diensten, hotels, en onderaan kabelbanen.

Het noordelijke deel van het Bregenzerwald is misschien nog het meest groene van allemaal. Dit deel staat bekend als Volderwald, en is een echte koploper als het op klimaat en energie aankomt. De acht gemeenschappen in dit deel hebben de handen in elkaar geslagen en hebben samen de ‘Energieregio Volderwald’ opgericht. Samen zetten ze zich in voor een toekomstgericht klimaat- en energiebeleid. De energieregio houdt zich onder andere bezig met energie-efficiëntie en de promotie van hernieuwbare energie, energiebewuste ondernemingen, en mileuvriendelijke mobiliteit. Een van de gemeenschappen, Langenegg, heeft zelfs al verschillende onderscheidingen gekregen voor haar werkzaamheden.

Het Bregenzerwald is een schoolvoorbeeld van harmonie tussen landbouw en ecologie. Meer nog, de landbouw is er sinds eeuwen de ruggengraat van de duurzaamheid. Koeien maken bijvoorbeeld in een soort drietrapsraket gebruik van de alpenweiden: wanneer de sneeuw is gesmolten, grazen zij in de vallei, later in de lente in de lagere alpenweiden en tijdens de zomermaanden in het hooggebergte. Na de zomer worden diezelfde drie stappen in omgekeerde volgorde afgelegd. Op die manier wordt het landschap optimaal benut, en is de zuivel er van uitmuntende kwaliteit.

De KäseStrasse Bregenzerwald is een prima voorbeeld van hoe landbouwers, toerisme en handel elkaar de hand grijpen. Enkel de zgn. Heumilch, waarbij de dieren uitsluitend natuurlijk gras en hooi eten, wordt gebruikt. Vraag ernaar tijdens je bezoek, er wordt een bijzonder lekkere Emmenthal gemaakt, maar ook de camemberttypes, de Bachensteiner en Alpzieger moet je geproefd hebben. Heb je zin om er meteen een hele culinaire wandeling aan vast te hangen? Dat kan dankzij verschillende pakketten die Bregenzerwald Tourismus aanbiedt. Vraag naar de Guest Card Bregenzerwald & Grosses Walsertal. Die geeft je vrije toegang tot de bergbanen, openbaar vervoer en zwembaden, en is inbegrepen als je tussen 1 mei en 31 oktober minstens drie overnachtingen boekt in een van de 28 deelnemende gemeenten.
Op de website vind je ook een heleboel restaurants waar het heerlijk én groen tafelen is.

Door Marie De Picker.
Foto bovenaan: Landscape Bregenzerwald (c) Walser-image.com – Bregenzerwald Tourismus.

Meer weten over het Bregenzerwald? Dat kan via deze link, en ook via deze Instagram– en Facebookpagina’s.

Meer info over Oostenrijk? Check austria.info

Bregenzerwald
Contemporary wooden architecture in the Bregenzerwald (c) Johannes Fink –
Bregenzerwälder Käsknöpfle © Johannes Fink – Bregenzerwald Tourismus (2).jpg
Sennarbeiten-auf-der-Alpe-Greusings-Wildmoos-in-Bezau- © Adolf-Bereuter
Sunrise Kanisfluh (c) Michael Meusburger –
Blick vom Hochalpsee zu Weißer Schrofen, Heiterberg und Gamsfuß © Michael Meusburger – Bregenzerwald Tourismus (2).jpg
Einkehren-auf-der-Alpe-Greusings-Wildmoos-in-Bezau © Adolf-Bereuter

Ontdek nog meer artikels over ...