Een duik in het verleden

Ga op blind date met de portretten van het Snijders & Rockoxhuis en ontdek het verhaal achter de mensen.De portretten van societyfiguren, deftige dames en hoogwaardigheidsbekleders, keukenmeiden en cafégangers worden aangevuld met tastbare accessoires die op het portret te zien zijn.

Madonna en Dulle Griet: deze 2 iconische dames bewonder je in Museum Mayer van den Bergh. Verzamelaars Fritz Mayer van den Bergh en Florent van Ertborn hadden een neus voor topstukken en geniale vondsten. Geheel tegen de smaak van hun tijd in zagen zij de schoonheid van de mysterieuze Madonna van Fouquet en van de bizarre Dulle Griet van Pieter Bruegel de Oude.

De expo “100 x Congo” in het MAS toont 100 sterke blikvangers uit de Congolese collectie die Antwerpen 100 jaar geleden verwierf. Leer meer over de verhalen en betekenissen achter deze kunstwerken, de impact van christelijke missies op de Congolese cultuur en de blik van de Congolezen op de ‘witte mens’. Een expo die aanzet tot nadenken.

De parallel tussen het einde van de 19e eeuw en 2020? Fietsen natuurlijk!

Expo’s op speciale locaties

Een architecturaal en cultureel buitenkansje is de expo Iconobelge II in de wondermooie Handelsbeurs. Op dit feest van de Belgische fotografie exposeren gevestigde waarden naast jonge talenten. Het thema ‘mode’ is in Antwerpen natuurlijk compleet op z’n plek. Bovendien krijg je exclusieve toegang tot de 1e verdieping van de net gerestaureerde Handelsbeurs.

Wandel naar de Schelde en bezoek Museum De Reede. Dit museum van de prentkunst concentreert zich op het werk van drie meesters: Francisco Goya, Félicien Rops en Edvard Munch. Momenteel vind je hier ook een expo rond de Duitse expressionisten. De kunstenaars-groepen Der Blaue Reiter en Brücke uit het begin van de 20e eeuw zijn bekend om hun vele en gevarieerde houtsneden, etsen en litho’s.

De parallel tussen het einde van de 19e eeuw en 2020? Fietsen natuurlijk! Net als nu was fietsen tijdens de Belle Epoque een enorme rage. De expo Velodroom in het Letterenhuis toont talloze affiches (hét communicatiemiddel van die tijd) die toen gemaakt werden voor fietsmerken en wielerwedstrijden. Ze werden ontworpen door bekende kunstenaars zoals Henri de Toulouse-Lautrec, Alphonse Mucha en Georges Gaudy. Neem een kijkje en ontdek wat de affiches je kunnen vertellen over de tijdsgeest van toen.

Uiteraard vinden kunstliefhebbers op het trendy Zuid hun gading

Herbeleef Van Gogh

Van Gogh: The Immersive Experience toont de schilderijen van Van Gogh zoals je ze nog nooit zag. Dit geluid- en lichtspektakel brengt de meesterwerken tot leven met 360° projecties, muziek en een VR-ervaring. Een unieke belevenis!

Deze kunstgalerijen zijn een bezoekje waard

Uiteraard vinden kunstliefhebbers op het trendy Zuid hun gading. Trek tot op het Nieuwe Zuid en wip eens aan bij de internationaal befaamde Tim van Laere Gallery of bewonder werken die nog nooit werden tentoongesteld in België bij Gallery Sofie Van de Velde. Vlakbij, in een zijstraat van de Vlaamse Kaai, vind je moderne en hedendaagse kunst in de Keteleer Gallery.

Meer richting het centrum, in een prachtige 16e eeuwse kapel in de Hoogstraat, ligt De Zwarte Panter. De oudste kunstgalerij van Vlaanderen en een echt Antwerps monument mag zeker niet ontbreken in dit rijtje.

Kijk voor een overzicht van alle galerijen en expo’s op Antwerp Art. Zij organiseren bovendien op 31 oktober een nocturne.

Meer info:
www.antwerpenstraalt.be
www.visitantwerpen.be
www.antwerpart.be

Ontdek nog meer artikels over ...