De Gouden Stad Praag

Praag is één van de mooiste Europese hoofdsteden. Het historische centrum is Werelderfgoed en heeft imposante pleinen, pittoreske straatjes en sierlijke gebouwen. Wandel over de bekende Karelsbrug en bewonder de stad vanaf de Praagse Burcht, het grootste burchtencomplex ter wereld. Ook buiten het historische centrum is er genoeg te doen en te zien. Het Letná Park is een heerlijke plek voor een wandeling en een drankje in de biertuin, en in de hippe wijk Holešovice kun je het moderne DOX museum bezoeken. In de levendige wijken Karlín en Vinohrady vind je de beste restaurants en leukste boetiekjes. Praag is bovendien een ideale uitvalbasis voor uitstapjes in de omgeving. Rondom de hoofdstad zijn schitterende steden en natuurparken.

Fietsen langs de Moldau in Praag © Bedna film – hoofdfoto: Praag, Karelsbrug © Libor Svacek
Wil je iets unieks beleven? Verblijf dan een nachtje in één van de stijlvolle kamers in het kasteel

Spastad Karlovy Vary

In het westen van Tsjechië ligt Karlovy Vary (Karlsbad), het bekendste kuuroord van Tsjechië. Vanuit Brussel is het slechts 800 km rijden naar deze mooie stad vol sierlijke huizen, waterbronnen en colonnades. Karlovy Vary is al sinds de 16de eeuw een befaamd kuuroord, vanwege de geneeskrachtige werking van de warmwaterbronnen. In diverse hotels worden spa, wellness en behandelingen aangeboden. De bekendste plek is het Grand Hotel Pupp, waar ook de James Bondfilm Casino Royale is opgenomen. Het is de ultieme plek om tot rust te komen. In Karlovy Vary moet je ook zeker een bezoekje brengen aan het Jan Becher museum. Een museum over de nationale sterke drank Becherovka, gemaakt van 20 verschillende kruiden en het Boheemse heilzame water. In de stad bevindt zich ook de glasfabrikant Moser, waar je het museum en de glasblazerij kunt bezoeken. Al meer dan 150 jaar worden hier prachtige glasproducten handmatig vervaardigd. Een mooi uitzicht over de stad en de bosrijke omgeving heb je vanaf het uitkijkpunt Diana, waar je met een tandradbaan kan komen.

Chateau Dobříš

Het sprookjesachtige kasteel Dobříš ligt op slechts 50 km ten zuiden van Praag. Het pastelkleurige landhuis in rococo-stijl dateert uit 1754-1765 en is het gehele jaar open voor het publiek. Een rondleiding voert je door elf schitterende kamers, waaronder de weelderige Spiegelzaal. Het landgoed beschikt ook over een Franse tuin die tot in de puntjes is verzorgd. In het Engelse park, dat gratis toegankelijk is, kun je een mooie wandeling maken en picknicken. Wil je iets unieks beleven? Verblijf dan een nachtje in één van de stijlvolle kamers in het kasteel. Er is zelfs een presidentiële suite. Door haar schitterende uiterlijk en interieurs is Dobříš een populaire plek voor bruiloften.

Park Colonnade in Karlovy Vary © Ladislav Renner
Turfbehandeling in Karlovy Vary © David Marvan
Chateau Dobříš © Ales Motejl
In de winter wordt het Lipnomeer omgetoverd tot een natuurijsbaan van maar liefst 11 km

Nationale park Boheemse Woud

Het Boheemse Woud ofwel Šumava ligt in het zuiden van Tsjechië en is één van de vier nationale parken van Tsjechië. Dit uitgestrekte gebied is samen met het Beierse Woud het grootste aaneengesloten bosgebied van Europa. Het wordt daarom ook wel het ‘Groene dak van Europa’ genoemd. Het is een prachtig natuurgebied vol met sparren, veengebieden, voormalige gletsjermeren en overblijfselen van oerbossen. Ook leven hier edelherten, wilde zwijnen en lynxen. Šumava is een ideale plek voor wie van wandelen en fietsen houdt. Er is een uitgebreid fietsnetwerk en wandelaars kunnen de Goldsteig volgen, een meerdaags wandeltraject dat verbonden is met de Duitse wandelroutes. Andere mooie plekken zijn de gletsjermeren bij Železná Ruda, het veengebied Soumarský most en het Boubin bos. In Šumava bevindt zich tevens de bron van de rivier Moldau, die door het natuurgebied meandert naar het Lipnomeer. Het Lipnomeer is het grootste meer van Tsjechië en een geweldige plek om te ontspannen. Je kunt er zwemmen, varen, kanoën en windsurfen. In de winter wordt het Lipnomeer omgetoverd tot een natuurijsbaan van maar liefst 11 km!

Cultureel monument Kuks

In het noorden van Tsjechië, nabij het Reuzengebergte, ligt het imposante bouwwerk Kuks. Het is één van de mooiste barokke complexen in Tsjechië. Aan de rivier de Elbe besloot graaf Špork aan het einde van de 17e eeuw een ​​kuuroord te vestigen nadat hier een geneeskrachtige bron was gevonden. Het werd een plek van weelderige bals, toneelstukken, legendarische jachtpartijen en een plek waar men kwam om te kuren, ontspannen en te genezen. Na een overstroming bleef alleen het hospitaal voor oud-soldaten nog bestaan. Tegenwoordig kun je het voormalige hospitaal bezoeken waar ook de tweede oudste apotheek van Tsjechië is gevestigd. Bewonder ook zeker de standbeelden van deugden en zonden gemaakt door Matyáš Bernard Braun.

Meer informatie: www.visitczechrepublic.com. Je kunt ook een gratis informatiepakketje aanvragen via amsterdam@czechtourism.com.

De burcht Kašperk in het Boheemse Woud © Dagmar Veselkova
Het barokke monument Kuks – © Ladislav Renner
Het Lipnomeer – © Upvision

Ontdek nog meer artikels over ...