Verrassend dichtbij: 10 meerdaagse fiets- en wandeltips

10 meerdaagse fiets- en wandeltrips laten je kennis maken met de Leiestreek. De routes zijn wat langer en er is onderweg zoveel te ontdekken dat je er best meteen een weekendje of midweek van maakt. De trips combineren allerlei unieke stops en creatieve adresjes. Eet- en drankadresjes in de bruisende steden verzorgen de perfecte break. Kies je liever voor rust die de streek te bieden heeft? De glooiende landschappen en imposante vergezichten in de Leiestreek laten je werkelijk ontsnappen aan de drukte. Is duurzaam reizen een extra troef voor jou? De routes zijn perfect te combineren met het openbaar vervoer. De trein brengt je makkelijk en snel naar het eerste wandelknooppunt. Ook liefhebbers van een tikkeltje luxe kan de Leiestreek charmeren. Logeeradresjes brengen jouw bagage naar het volgende logies of pikken ze op aan het station.
Het magazine met de tien trips, de leukste stops en gastvrije logeeradresjes kun je online terugvinden of gratis in de bus ontvangen. Dankzij de honderden knooppunten en wandelnetwerken kun je elke trip zelf eenvoudig aanpassen. Aan jou de keuze!

Leiestreek
De kunstroute presenteert de werken van een 45-tal beloftevolle kunstenaars op unieke locaties

Kunst in de kijker

100 jaar Raveel
100 jaar geleden werd Roger Raveel geboren, en dus zet Zulte het hele jaar in het teken van de kunstenaar. De uitgelezen kans om de ereburger een jaar lang te vieren. Elke maand wordt een nieuwe activiteit rond Raveel georganiseerd. Naast schilderkunst komen ook andere kunstvormen aan bod zoals poëzie, muziek, fotografie … Bovendien is er voor ieder wat wils. Kinderen en gezinnen tot ultieme kenners kunnen van het aanbod genieten. Het gevarieerd jaarprogramma brengt werkelijk élke kunstliefhebber naar de plaats van afspraak. De abstracte, nooit eentonige, kleurrijke wereld van de kunstenaar komen hierbij opnieuw tot leven.

Triënnale Paradise
In 2021 draagt de triënnale voor actuele kunst van Kortrijk de titel Paradise. Deze zal van 19 juni tot 24 oktober 2021 het hart van Kortrijk inpalmen. De centrale thema’s van deze editie zijn verbeelding, dromen en verwondering. Paradise is zowel een interactief kunstenparcours in de publieke ruimte als een inspirerende tentoonstelling op unieke locaties in Kortrijk. Het biedt bezoekers de kans om te reflecteren over hun dromen, een betere wereld en de ideale samenleving. Kunstenaars van alle hoeken van de wereld laten je de schoonheid van Kortrijk herontdekken. Het stadsparcours met unieke kunstwerken zal onder meer te vinden zijn bij De Paardenstallen, Broelkaai 6 en de stadsschouwburg.

Kunstzomer
Een artistiek vakantiegevoel kun je beleven in de Leiestreek. Van 6 juni tot 26 september 2021 laat de streek je kennismaken met moderne hedendaagse kunst. Roeselare, Kuurne, Waregem en Meulebeke zijn gastheren van deze editie. De kunstroute presenteert de werken van een 45-tal beloftevolle kunstenaars op unieke locaties. Galerie Ne9enpuntne9gen, Roterij Sabbe, Galerie Denis de Gloire en het pas gerestaureerde kasteel Ter Borcht vormen het decor voor een zomer vol kunst.

Leiestreek
Een bootje varen op de Leie mag zeker en vast niet ontbreken op je bucketlist in eigen land

Gezinszoektochten Blob

De gezinsvriendelijke zoektochten van Blob combineren natuur en plezier. Kinderen tussen 7 en 12 jaar kunnen in de Leiestreek op avontuur met de held Blob en zijn vrienden tijdens een reeks wandeltochten. Onderweg leert klein en groot heel wat bij over de fauna en flora. De zoektochten van gemiddeld 4 kilometer zijn perfect voor een dagje dolle pret met het gezin in het groen. Dit jaar lanceert de Leiestreek 5 nieuwe routes naast de reeds tien uitgewerkte Blob zoektochten. Dadizele, Meulebeke, Oostrozebeke, Wervik en Deerlijk zijn het startpunt voor een nieuw avontuur.

Golden Lys

Vaartochtje, aanmeren en uitgebreid lunchen of dineren aan het water. Bestaat er een betere combinatie? Een bootje varen op de Leie mag zeker en vast niet ontbreken op je bucketlist in eigen land. De nieuwe digitale vaarkaart van de Leiestreek is ideaal voor al wie de Leie per boot wil verkennen. Golden Lys brengt je graag verder in het idyllische kader van de Leie. In samenwerking met Wallonië en Frankrijk is de vaarkaart nu ook grensoverschrijdend. Naast de belangrijkste vaarinformatie vind je heel wat gastronomische toppers en logies aan het water.

Door Luna Barbosa dos Santos.

Ontdek nog meer artikels over ...