De wandeling loodst je doorheen een gedroomd decor van vier erfgoedlocaties. Je flaneert door het historische hart van Kortrijk terwijl je kennis maakt met moderne fotografie. Onderweg kom je interactieve ervaringen tegen waar je met het hele gezin van kunt genieten.

De erfgoedlocaties
De linker Broeltoren is omgetoverd tot een camera waardoor je het gevoel krijgt dat je in een fototoestel zit. Je ervaart wat er gebeurt wanneer je een foto neemt en wordt ondergedompeld in de wereld van projectie. De metamorfose van toren naar camera obscura benadrukt de bijzondere structuur van de Broeltoren.
De Broeltorens nemen je terug in een tijd waarin riddertoernooien werden georganiseerd, jonge meisjes leerden spinnen, weven en naaien en de eerste kastelen werden gebouwd. Het zijn bijna de enige overblijfselen van de Middeleeuwse stadsmuur om de stad te beschermen tegen oorlogen en bezettingen. Tegenwoordig staan de torens eerder bekend als een unieke en sfeervolle site waarbij de verlaagde Leieboorden een ideale rustplek vormen voor jong en oud.
De solo expositie van Bieke Depoorter is te zien in het Dormitorium, een historisch pand waar je vroeger slapende zusters vond. De stilte die er toen klonk, zal er opnieuw aanwezig zijn door haar bewonderenswaardige fotografie. Ze bouwt een vertrouwensband op met mensen en komt in hun wereld terecht door er een nacht te overnachten. Daardoor is ze in staat om intieme beelden vast te leggen.
Het Texture museum was vroeger het vlasmagazijn en is nu een van de prominentste overblijfselen van de vlasnijverheid. In de jaren 60 was het de belangrijkste economische activiteit in het zuiden van West-Vlaanderen. Het gouden dakgebinte van het museum verwijst naar de Leie die vroeger bij het roten van het vlas goud kleurde, de Golden River.

© Anne-Sophie Dejans
© Chloe Rosser
Het brein achter Het Zesde Metaal, Wannes Cappelle, neemt je mee op sleeptouw

Op de bovenste verdieping, in de kroonzaal, vindt een internationale groepstentoonstelling plaats rond het thema track and trace opgedeeld in identificatie, communicatie en registratie. We laten allemaal een spoor na, of het nu bewust of onbewust is. De tentoonstelling geeft dat creatief weer.
De laatste erfgoedlocatie waar de wandeling je brengt is het stedelijk zwembad van Kortrijk, de Abdijkaai. Het is gebouwd in de jaren 50 en die stijl is behouden. Je komt terecht in een gezellige sfeer. De Abdijkaai heeft plaatsgemaakt voor lokaal talent. Zij geven beeld aan verhalen vanuit Kortrijk.

Belevenissen tijdens het fotofestival
Je hoeft niet alleen je weg te banen door de verschillende hoofdlocaties van het fotofestival. Verwacht geen saaie computerstem die druilerig praat over feiten, want het brein achter Het Zesde Metaal, Wannes Cappelle, neemt je mee op sleeptouw. Hij vult het fotoparcours met ontroerende en grappige verhalen en anekdotes.
Doorheen de wandeling kom je ook InstaWalls tegen. Nu is het your time to shine als fotograaf of model. Wie weet heb je wel al wat inspiratie kunnen opdoen uit de exposities. Smile Safari werkt samen met lokale street artiesten om muren te creëren die geïnspireerd zijn door hedendaagse fotografie. De foto’s die je maakt, zullen ongetwijfeld opvallen op je Instagrampagina.
De vier erfgoedlocaties brengen je al naar de wereld van vroeger, maar dat wordt onderweg alleen maar versterkt. De QR-codes die je op het parcours vindt, tonen via virtual reality een 360 graden beeld van de historische stadszichten. Je zit helemaal in een andere wereld.

Het fotofestival in Kortrijk is een volledige ervaring. Je krijgt niet alleen prachtige beelden te zien van fotografen, maar leert de stad ook beter kennen. Op een veilige manier krijg je de kans om cultuur op te snuiven en nog eens iets anders te doen tijdens de dagelijkse sleur. Vanaf 13 maart kun je er gratis van genieten. De bezoekersgids kun je afhalen op een van de vier hoofdlocaties.

Meer info via deze link.

Door Jorien Conickx.

© Alexey Shlyk / Ben Van Den Berghe
Kortrijk
© Bieke Depoorter (Magnum Photos)

Ontdek nog meer artikels over ...