‘Ibiza was helemaal geen onontgonnen gebied voor mij, maar dankzij Ibizatailor (Een Ibiza-passioné die je droomreis organiseert, zonder dat het een fortuin kostheb ik dit wonderbaarlijke eiland op een heel andere manier leren kennen. Het eiland had me al laten zien dat het veel meer was dan een pleisterplek voor overjaarse hippies en uitgaande johnny’s, maar deze zesdaagse deed me besluiten jaarlijks terug te keren naar dit idyllische eiland. Ziehier alvast een paar adressen om voluit “Si” tegen te zeggen.’

SA CAPELLA in SANT ANTONI DE PORTMANY
Je mond zal vaak openvallen in dit restaurant, en dat komt niet alleen door de wijn en het heerlijke eten, maar vooral door de locatie, een oude kapel. Aanvankelijk zou op deze plek een kerk gebouwd worden, maar die plannen zijn nooit helemaal uitgevoerd. De onafgewerkte muren dienen al sinds 1978 als het schilderachtige decor van dit restaurant, waar de obers in plaatselijke klederdracht gehuld zijn. Bijzonder aan te raden hier: Dorada a la sal (makreel in een zoutkorstje).
Carrer Capella, Sant Antoni de Portmany.

Heb je een glas teveel op, dan fluit je naar de watertaxi

MOUNTAINBIKE ERIC
Als er één manier is om Ibiza te verkennen dan is het wel per fiets. Wij waren in september op Ibiza, wanneer de temperatuur nog met sprekend gemak vijfentwintig graden bereikt. Perfect voor een fietstocht waarbij de naaldbossen afkoeling bieden en de mooie watermeloenvelden je dorst lijken te laven. Onervaren fietsers kunnen een e-bike huren om de hellingen te trotseren. Alsof je in een zetel zit. Mountainbiker Eric, een Vlaming jawel, gidst je met zijn jarenlange ervaring door Ibiza en geeft af en toe een woord uitleg over de vegetatie en de verlaten strandjes die we tegenkomen.
Meer info via www.bikeibiza.be.

FORMENTERA
Op slechts 30 minuten varen van Ibiza ligt Formentera. Formentera is een klein Eldorado. Het is een ongerept, groen en rustgevend eiland. Het heeft ruige kliffen, wonderbaarlijke baaien met Bountywitte stranden en het grenst aan turquoise zeeën. Bestel een glas ijskoude Hierbas de Ibiza,  plant je neer in een beachbar en kijk naar de dobberende bootjes op zee met het feestgedruis van Ibiza ver weg. Een tip: huur een boot! Ibizatailor voer ons naar Formentera, ankerde de boot op een paar meter voor de kust en we zwommen naar de dichtstbijzijnde beachbar. Heb je een glas teveel op, dan fluit je naar de watertaxi, die je terug naar je boot brengt. Un poco de decadencia. Formentera is een parel, je waant je in het Caraïbische gebied, maar dan wel héél dichtbij huis.

Anderen geloven dat het een plek is waar aliens en UFO’s landen

Geheimtip: PUERTAS CAN SOLEIL
Deuren in het midden van een veld? Ja, op Ibiza kun je ook terecht voor kunst. De Canadese miljardair Guy Laliberté is de man achter dit project en de grondlegger van Cirque du soleil. Hij woont op het domein naast deze geweldige deuren. Het was een geschenk voor het volk. Eens door de deuren, zie je het magische eiland Es Vedrà opduiken.

ES VEDRA
Es Vedrà is een klein eiland dat net ten zuidwesten van Ibiza ligt. Het maakt deel uit van het Cala d’Hort natuurreservaat en is onbewoond, op één luttele geit na in het verleden. Je kunt het eiland ook niet bezoeken. Onderzoek heeft aangetoond dat Es Vedrà een abnormale magneticiteit bezit. Navigatie-instrumenten zouden helemaal doldraaien wanneer ze in de buurt van Es Vedrà komen, en zelfs vogels zouden hierdoor in de war raken. Anderen geloven dat het een plek is waar aliens en UFO’s landen en sommige locals denken dat er ooit Sirenen uit Griekse legendes hebben geleefd. Ook hebben we gehoord dat het de top van de verzonken stad Atlantis kan zijn, maar als je achter de ontstaansgeschiedenis komt van het gelijknamige strand is dat wel meteen iets om in twijfel te trekken. In elk geval is dit een machtig mooie plek..

NA XAMENA
Na Xamena is een prachtig hotel, dat verscholen is midden in de natuur op 180 meter boven zeeniveau. Sinds 1971 is het hotel een begrip. Dagjestoeristen komen hier ook naar de Cascadas Suspendidas, aangezien het hotel niet echt heel goedkoop is… De Cascadas Suspendidas vind je op de top van de rotsen bij Na Xamena, 200 meter boven zeeniveau. Het uitzicht is adembenemend vanaf deze plek! Je vindt hier verschillende baden met verwarmd zeewater die met elkaar in verbinding staan door watervallen. Elk bad is voorzien van air jets die in 45 minuten voor een ontspannende massage zorgen van hoofd tot teen. Weer een aanrader!

© Renske Vercammen

Ook met Ibiza Tailor naar Ibiza? Check www.ibizatailor.be.

Ontdek nog meer artikels over ...