We zullen het meteen maar toegeven: het Bregenzerwald is misschien niet de bekéndste wintersportregio in Oostenrijk. Maar dat maakt de plek van zo’n 32.000 inwoners net charmant en toegankelijk. Bovendien kruid je je verblijf met een inspirerende gastronomie en een verrassende architectuur. Je vindt geen andere plaats die het bouwkundig erfgoed zo goed heeft weten te versmelten met moderne, strakke, functionele ontwerpen. En op het bord tref je zowel berghutkost als innovatieve en lichte culinaire gerechten. Het Bregenzerwald is beroemd om de alpen- en bergkaas, zuivel die gewoon ter plaatse wordt geproduceerd.

Wie een portie cultuur wel kan smaken, kan ook in de wintermaanden naar bijvoorbeeld het Werkraumhaus in Andelsbuch, een etalage voor de vernieuwende ambachts- en designprojecten van het Bregenzerwald, maar tegelijk ook een ontmoetingsplaats voor inwoners en reizigers. Het verrassende bouwwerk werd ontworpen door de bekende Zwitserse architect Peter Zumthor. Over de bijzondere busstops van het gelijknamige parcours in Krumbach berichtten we al eerder.

© Alex Kaiser – Bregenzerwald Tourismus
© Alex Kaiser – Bregenzerwald Tourismus
Langlaufloipes meanderen door bossen en over witte vlaktes. Sneeuwschoenen brengen je door de valleien

Natuurlijk wil je in de winter vooral van de natuur genieten, en van de skigebieden in de regio. Alle skigebieden in het Bregenzerwald, maar ook die in het nabijgelegen Grossen Walsertal, Tiroler Lechtal en zelfs enkele zones in het Duitse Allgäu zijn verbonden dankzij de 3Täler Skipas, die meteen ook geldig is voor de skibus, en korting biedt voor het gebied in Arlberg.
Sneeuw is er over het algemeen in overvloed. We bevinden ons immers aan de noordzijde van de Alpen. Het sneeuwt er meer dan gemiddeld. En dat is niet alleen voor fervente skiërs een voordeel. Winterwandelpaden leiden door schilderachtige landschappen naar de mooiste uitkijkpunten. Langlaufloipes meanderen door bossen en over witte vlaktes. Sneeuwschoenen brengen je door de valleien, en waaghalzen kunnen van de rodelbanen suizen. In de wellnesshotels kun je na de inspanningen verpozen met een massage of ander verwenmomentje.

Laten we even de skigebieden van dichtbij bekijken. Damüls en Mellau vullen elkaar perfect aan. In het hooggelegen Walser dorp Damüls (1.432 m) bevind je je direct vanaf de voordeur op de piste. Mellau (710 m) is centraal gelegen in de vallei, de kabelbaan biedt eenvoudig toegang tot het skigebied. Het skigebied combineert overvloedige sneeuw, zonnige zuidhellingen, de beste pistecondities tot het voorjaar op de noordhellingen en indrukwekkende uitzichten.

Warth-Schröcken biedt bijna volledige sneeuwzekerheid, en is net zo populair bij pisteskiërs als bij freeriders. De ‘Auenfeldjet’ zorgt voor de verbinding met Lech Zürs am Arlberg en het skigebied Ski Arlberg, het grootste aaneengesloten skigebied van Oostenrijk. Je hebt trouwens de keuze: of je neemt een skipas voor Warth-Schröcken alleen, of meteen de eerdergenoemde 3Täler-skipas voor de regio’s Bregenzerwald, Großes Walsertal, Lechtal en de skigebieden in de Allgäu in Duitsland.

Het skigebied Diedamskopf bij Au-Schoppernau is zowel bij profi’s als bij gezinnen populair. Dat heeft met het prachtige bergpanorama te maken, maar ook met de innovatieve sneeuwsportschool met eigen kindergedeelte en de goede aanbiedingen voor snowboarders. Het dalstation van de Diedamskopfbahn bevindt zich in Schoppernau en is gemakkelijk bereikbaar met de skibus. In de winter kun je de top van de Diedamskopf in een paar minuten vanaf het bergstation bereiken via een winterwandelpad, het is ook een startpunt voor paragliders en deltavliegers.

Bregenzerwald
© Benjamin Schlachter – Bregenzerwald Tourismus
© Michael Meusburger – Bregenzerwald Tourismus
© Alex Kaiser – Bregenzerwald Tourismus
© Alex Kaiser – Diedamskopf Alpin Tourismus GmbH _ Co KG

NIEUW: Culinaire Winterwandeling met twee nieuwe routes!

De culinaire winterwandelingen zijn in alle opzichten een traktatie. De dagtochten, die individueel bij Bregenzerwald Tourismus kunnen worden geboekt, leiden stap voor stap van cursus naar cursus, en zijn inclusief ontbijt, lunch en dessert – de maaltijden worden geserveerd in berghutten of restaurants. Wandelroutes in Mellau-Bizau-Bezau en Sibratsgfäll-Schönenbach zijn beschikbaar. Nieuw vanaf winter 2021/22 zijn culinaire wandelroutes op het zonnige hoogplateau van Sulzberg en in het hooggelegen dorp Damüls. De dagtochten kosten vanaf 45 euro per persoon. Meer info via deze link.

EXTRA TIP: Het Sonntagsgasthaus

De Adler in Großdorf is alleen op zondag open. Kookliefhebbers – zowel amateurkoks als professionele koks van heinde en verre – bereiden er hun favoriete gerechten aan het fornuis en serveren een driegangenmenu. Zelfgebakken brood en gebak, gemaakt volgens de beste familierecepten. Je kunt er ook genieten van specialiteiten uit Italië, het tweede huis van de gastvrouw Irma Renner. Info: www.adler-grossdorf.at.

Meer inspiratie opdoen voor een wintervakantie in het Bregenzerwald? Check de up-to-date info via deze link. Meer lezen over winters Vorarlberg? Dat kun je hier. Algemene tips over #winterlove in Oostenrijk? Check austria.info.

Foto bovenaan © Alex Kaiser – Bregenzerwald Tourismus

Bregenzerwald
© Darko Todorovic – Vorarlberg Tourismus.jpg
© Alex Kaiser – Bregenzerwald Tourismus

Ontdek nog meer artikels over ...