Ik kom heel graag naar Amsterdam. Mijn vriend Vincent en ik zijn hier al een drietal keren geweest, telkens in de winter. We keken er al even naar uit eens in onze T-shirt te kunnen genieten van de populaire grachtjesstad. Vanuit Zaventem is Amsterdam een goede 2 uur rijden. Met borden op de autostrada en spandoeken in de straten worden we gewezen op het blijvende belang van social distancing en wordt ons aangeraden de huidige maatregelen online te checken. Zo mogen we als toeristen het openbaar vervoer nog niet gebruiken en kunnen we dus helaas niet met de veerboten naar de Waddeneilanden varen. (Update: sinds 1 juli mag dat weer wel.)

Enkele kilometers ten noordoosten van het nog steeds drukke centrum is Hotel BOAT&CO gelegen. Omwille van de werkzaamheden rond het hotel vinden we na enkele linksen en rechtsen onze weg naar de ondergrondse parking. In de lobby kantelen we ons hoofd spontaan naar achter om het hoge plafond te aanschouwen. De grote ruimte dient dan ook als receptie en vergaderruimte, en omvat tevens ook het restaurant Vessel Kitchen & Bar waar je kan ontbijten, lunchen en dineren.

Na onze check-in achter plexiglas stijgen we 3 etages en meren we aan in onze knusse studio. Studio, inderdaad. Het hotel biedt sinds oktober vorig jaar immers een eenvoudig maar vernieuwend concept aan: overnachten in een uniek appartement met een designinterieur, maar met het comfort van hotelservice. Alle kamers zijn voorzien van een keuken, een tafel om aan te eten of te werken en een comfortabele zithoek om voor de tv te kunnen ontspannen. Onder het motto ‘weg van huis, maar toch thuis’ ontvangt het hotel 82 gezelschappen.

Maar het meest enthousiast worden Vincent en ik nog van de echte plantjes op de vensterbank

Het interieur van het hotel is verzorgd door de Zweed Martin Brudnizki, ook bekend van zijn werk in de Londense Rosewood Bar en het Soho Beach House in Miami. We krijgen meteen een heel industriële indruk, al merken we vooral een mix van stijlen op. We zijn niet snel uitgekeken. De gedurfde kleurenkeuzes en combinatie van texturen laten een impressionante indruk op ons na. Geen enkel detail wordt over het hoofd gezien. Het hotel heeft de allures van een 5-sterrenverblijf, met keukenmateriaal van Miele en dimmers op alle lampen. Maar het meest enthousiast worden Vincent en ik nog van de echte plantjes op de vensterbank.

Tegen 20u installeren we ons in een hoekje van het restaurant Vessel Kitchen & Bar, waar chef Ricardo van Ede ons voorziet van zijn naar eigen zeggen ‘simpel lekkere gerechten zonder gezondheidspoespas’. De open bar springt meteen in het oog. De ober komt eraan gesneld met zijn jeugdig enthousiasme en de menukaarten. Beginnen doen we de avond met een frisse cocktail, vergezeld door brood van het Amsterdamse Fort Negen. Als voorgerecht kiest Vincent voor de vissoep. Hij krijgt een grote kom voorgeschoteld, vol met malse stukjes zalm en kabeljauw. De verse soepgroentjes zorgen voor de afwisselende knapperige bite. De smaak kan je zelf nog wat pimpen met extra croutons, kaas en rouille. Ik waag me aan de buffelmozzarella met ingemaakte tomaten. Eveneens een stevige portie, en heerlijk fris. We nemen ons alvast voor zeker eens terug te komen voor een lunch.

Na de stevige voorgerechten storten we ons op 2 hoofd- en bijgerechten: het piepkuiken met handgerolde couscous en harissa, de clams en orzo, de zoete aardappelfrietjes en de little gems (mini bindsla) met miso dressing. Een half uurtje en een espresso martini later wagen we ons nog aan een chocolate bullit als dessert, die we na enkele stevige lepelklopjes openkrijgen. Aan de binnenkant treffen we een soort chocolademousse en koffiecrème aan, omringd door rood fruit en frambozencoulis.

De stad straalt dezelfde levendigheid uit als Antwerpen, maar oogt toch een stuk charmanter

’s Ochtends genieten we van een uitgebreid ontbijt. Het valt ons op dat alles geserveerd wordt in keramische en glazen potjes. Hotel BOAT&CO is dan ook bewust met het milieu bezig, op verschillende vlakken. Zo bestaat het hotel zelf uit duurzaam bouwmateriaal en koos men de architect voor een zuinig warmte-energieopslagsysteem, zonnepanelen en waterbesparende kranen. Ook de badproducten van Marie-Stella-Maris zijn ons opgevallen. Per aankoop doneert het merk een vast bedrag om projecten omtrent schoon drinkwater te kunnen realiseren. Bovendien ruiken deze luxeproducten nog eens verrukkelijk ook.

Met de kalme achtergrondmuziek die speelt door de surround speakers bespreken Vincent en ik hoe we onze dag willen invullen. Hierin worden we bijgestaan door de behulpzame Stefan, die ons zelfs een stadskaart van Amsterdam aanbiedt waarop de leukste plekjes zijn aangeduid. We slaan een laatste teug koffie naar binnen en springen op onze BOAT&CO-fiets richting centrum. De stad straalt dezelfde levendigheid uit als ons Antwerpen, maar oogt toch een stuk charmanter door die ouderwetse lantaarnpalen en bruggetjes over het water. Uren hangen we arm in arm, slenterend door de fameuze ‘9 straatjes’, langs het Damplein en Madame Tussauds… En rond 16u lassen we – uiteraard – een pauze in voor poffertjes. Voor de terugweg kiezen we een andere route door het Westerpark, waar we halthouden voor een drankje in de urban Ton Ton Club.

De volgende ochtend geven we ons voor ons vertrek nog volledig over aan de Australische yoga-instructrice Florence. Florence is in dienst bij I Move Amsterdam, de organisatie waarmee BOAT&CO samenwerkt voor het namastay yoga retreat-pakket. Dit pakket omvat ook een yoga massage of reiki-sessie, parking, BOAT&CO-fietsen en ontbijt. Het ontbijt, de parking en de fietsen krijg je ook in het city and beach break-pakket, met daarbij een €100 voucher voor het restaurant en strandbedjes. Beide pakketten zijn geschikt voor een verblijf van 3 nachten. Blijf je slechts 1 nachtje, dan kan je kiezen voor het staycation amsterdam-pakket, eveneens met ontbijt en fietsen inbegrepen, €30 voucher en een vroege check-in of late check-out.

Bekijk alle mogelijke appartementtypes en pakketten op de website van hotel BOAT&CO. Wie weet zitten we binnenkort dan in hetzelfde schuitje.

Door Charlotte Dupont.

Ontdek nog meer artikels over ...