Voor velen van ons heeft de lockdown ook positieve gevoelens, we hebben onszelf helemaal teruggevonden in alle rust. Wil je dit gevoel nog even vasthouden, inclusief de vrijheid van het reizen? Die droom wordt werkelijkheid door Friends of Saanenwald. Deze organisatie biedt bosbaden aan van een week lang, met gelijkgestemden. Zo connecteer je terug met jezelf én met de Zwitserse natuur rondom je.

Het bosbaden is een oude Japanse leer uit de jaren 80 die ook wel bekendstaat als Shinrin-Yoku of Forest Bathing. Zelfs nu worden de technieken nog steeds toegepast als preventief medicijn, want in de natuur vertoeven heeft veel voordelen. Zo is het wetenschappelijk bewezen dat een bosbad de bloeddruk verlaagt, terwijl je stresslevels verminderen waardoor je je over het algemeen gelukkiger voelt. Het doel van een bosbad is dan ook om een verbetering te zien op fysiek, mentaal en emotioneel vlak.

Hij neemt je mee op pad om de omringende natuur volledig in je op te nemen door alle zintuigen te prikkelen

Samen met een groep gelijkgestemden kun je nu zelf een bosbad ervaren in het Zwitserse Gstaad, met de hulp van de Friends of Saanenwald. Je verblijft in een grote lodge met twaalf slaapkamers middenin de natuur, waar alle middelen aanwezig zijn om te connecteren met anderen. Dat betekent soms ook dat je jezelf moet afzonderen van technologie, daarom vraagt de organisatie om je smartphone in de kamer te laten tijdens de activiteiten.

Maar hoe ziet zo’n bosbad er nu echt uit van dag tot dag? Het programma is heel erg flexibel, maar houdt toch een beetje vast aan een bepaalde dagelijkse structuur. In de voormiddag ga je op pad met een gids, gespecialiseerd in de technieken van Shinrin-Yoku. Hij neemt je mee op pad om de omringende natuur volledig in je op te nemen door alle zintuigen te prikkelen. Op intensievere dagen ben je drie à vier uur op pad, op rustigere dagen duren de tochten in de voormiddag een tot twee uur. In de namiddag staan er aanvullende activiteiten op de planning, steeds met de focus op de natuur. Maak bijvoorbeeld je eigen kampvuur, zwem in bergmeren, ga op een stevige hike of slaap onder de sterren. Ook verschillende workshops zoals een kruidenwandeling of een cursus (zelf-) hypnose behoren tot de mogelijkheden. Ervoor kiezen om eens lekker niets te doen is natuurlijk ook toegelaten, de organisatie moedigt het zelfs aan. De lodge waarin je verblijft is uitgerust met de zachtste banken waarin je kunt neerploffen met je favoriete boek. Of neem een uitgebreid warm bad, alles kan en alles mag.

Terwijl de groep mediteert, maakt de Italiaanse chef in de lodge de maaltijden klaar met verse en lokale producten

Ook de eetmomenten staan hoog aangeschreven bij Friends of Saanenwald. De focus ligt hier niet enkel op het tot rust komen, maar ook op de voeding zelf. Iedere dag mediteert de groep samen voor het ontbijt en ’s avonds, voor het diner, is het tijd voor een begeleide yogasessie. Terwijl de groep mediteert, maakt de Italiaanse chef in de lodge de maaltijden klaar met verse en lokale producten. Zo zijn kruiden uit de eigen tuin en zelf geplukte paddenstoelen een must in de keuken. Tijdens dit verblijf moedigt de organisatie een alcoholvrije week en plantaardig eten heel sterk aan. Geen zorgen als je toch eens zin krijgt in een stukje vlees of vis, dit staat af en toe ook op het menu maar groenten krijgen de bovenhand.

Kortom, een bosbad in Zwitserland is de ideale manier om deze zomer reizen naar het buitenland te combineren met sportieve activiteiten en een onderdompeling in de natuur. En de tips en tricks die je aangeleerd krijgt tijdens de workshops en wandelingen neem je natuurlijk zo terug mee naar België, zodat je ook hier van een bosbad kunt genieten van tijd tot tijd.

Algemene info
De Saanenwald lodge is middenin de alpiene natuur gelegen, in het bos Saanenwald en dicht bij Gstaad. Iedereen kan deelnemen aan dit bosbad in de Zwitserse Alpen. Stevige wandelingen staan iedere dag op het programma, daarom is een basisconditie aangeraden en gewenst. Volwassenen vanaf 18 jaar kunnen zich inschrijven op de website van Friends of Saanenwald, waar alle algemene info en prijzen te vinden zijn.

Meer info?
www.gstaad.ch

Door Chloé Stouten.

Ontdek nog meer artikels over ...