Italië hoéft niet druk te zijn. Dat hebben we je de voorbije maanden op june. meermaals kunnen tonen. Met de regio Abruzzo, in het Nederlands beter bekend als de Abruzzen, nemen we wellicht een van de meest onbekende parels onder de loep. Met 133 kilometer gouden zandstranden, pijnboomwouden en hoge bergen is het een van de meest diverse streken in Italië. Het draagt trots de titel van ‘meest groene regio in Europa’, en dat kun je in vele gevallen ook letterlijk nemen. Dit is niet het dorre, maar het levendige Italië. De rollende heuvels doen aan Schotland denken, de meren aan de Alpen. Je vindt er vier verschillende provincies: Chieti, Pescara, Teramo en L’Aquila. Deze laatste draagt de naam van de stad die ook de hoofdstad is van de Abruzzen. De Abruzzen grenzen aan de Adriatische Zee (in het oosten), Marche in het noorden, Lazio in het westen en Molise in het zuiden.

Maar waarom zou je in 2021 de Abruzzen op je bucket list zetten? Eenvoudig. Chieti is een klein cultureel wonder met Romeinse tempels, een amfitheater, de kathedraal van San Giustino en een zeer interessant archeologisch museum. Pescara is naast een fraaie kustplaats ook de geboortestek van Gabriele D’Annunzio, en je kunt er de Ponte del Mare en de befaamde trabocchi zien, de eeuwenoude houten visinstallaties. In Teramo kun je naar de prachtige kathedraal van Santa Maria Assunta en San Berardo, met een amalgaam van romaanse en gotische architectuur. In normale jaren is Teramo ook de thuis van het urban dance festival Interferenze en het filmfestival Cineramnia. Tot slot is er natuurlijk de bijzondere hoofdstad L’Aquila met haar beroemde Fontana delle 99 cannelle, de 99 waterspuwers.

© Regione Abruzzo
© Regione Abruzzo
© Nico Marciano
De Abruzzen is een van de regio’s met het hoogste aantal historische dorpen van Italië

Natuurlijk zijn de Abruzzen niet alleen voor de steden bekend. Meer zelfs, het zijn de bergen en de stranden die voor de onweerstaanbare charme zorgen. Van de lente tot de vroege herfst is het heerlijk toeven in de Apennijnen, met de Gran Sasso en de Majella als letterlijk hoogtepunt. In de winter vind je er maar liefst 21 skiresorts en 9 van de grootste skigebieden van de Apennijnen. Denk aan Roccaraso of Gran Sasso di Campo Imperatore. Je kunt er zowel skiën als langlaufen. Tijdens de zomermaanden kun je verpozen langs maar liefst 133 km stranden, afgezoomd door pittoreske rotspartijen en grotten. Op maar liefst 18 verschillende plaatsen kun je alles doen in water wat je hartje lust: kano, duiken, surfen, zeilen, kiten en natuurlijk ook gewoon zwemmen.

5 extra tips om de Abruzzen voluit te beleven!

Ontdek de bronnen van Lavino
In Scafa, bij Pescara, vind je het Parco del Lavino, met onwezenlijk blauwe waterbronnen. De bronnen bevatten veel zwavel dat de meren de bijzondere kleur geeft. Dit is een erg interessant natuurgebied voor vogelspotters en anders kun je er gewoon in de bossen of moeraszones wandelen.

Ontdek het ‘Kleine Tibet van de Abruzzen’
Op een hoogte van zowat 1800 meter in de provincie L’Aquila tref je het Campo Imperatore aan, het grootste plateau van Italië dat de bijnaam Klein Tibet draagt. Het gebied stamt uit het glaciale tijdperk en is van een buitenaardse schoonheid. Er werden films zoals De Naam van de Roos gedraaid. Je kunt het plateau bereiken via Assergi, Castel Del Monte of Farindola.

Maak een ritje met de Transiberiana d’Italia
De trein Transiberiana d’Italia volgt de historische route van Sulmona naar Isernia en doorkruist de Apennijnen van de Abruzzen tot Molise. Je hebt de gelegenheid om in de winter de besneeuwde bergtoppen te zien en de nationale parken te bewonderen.

De mooiste dorpen van Italië
De Abruzzen is een van de regio’s met het hoogste aantal historische dorpen van Italië. Veel van die dorpen kleven aan rost- of bergwanden en zijn bijzonder fotogeniek. Denk daarbij aan Civitella del Tronto, of Castelli dat bekendstaat om de productie van keramiek en majolica. Nog mooi: Caramanico Terme.

© Valentino Mastrella
© Regione Abruzzo
© Regione Abruzzo
In Teramo wordt op de Dag van de Arbeid virtù teramane gegeten, een rijke soep met wel 50 verschillende ingrediënten

Proef de lekkernijen van de Abruzzen
Wist je dat je de beste kwaliteit saffraan ter wereld in de Abruzzen vindt? Het Navelli-plateau kreeg de naam ‘Land van het Gele Goud’. Saffraan wordt er in de keuken veelvuldig gebruikt, zoals in cannarozzetti pasta. Een bekend gerecht is ook de arrosticini, een soort lamskebab uit de Apennijnen, waarvan de geschiedenis bijna een eeuw teruggaat. Er wordt in de bergen en heuvels veel vlees gegeten, en dat gebeurt niet zelden in primi zoals de spaghetti alla chitarra. In Teramo wordt op de Dag van de Arbeid virtù teramane gegeten, een rijke soep met wel 50 verschillende ingrediënten die het afscheid van de winter inluiden. Bonen, kikkererwten en linzen worden de dag voordien al gekookt, en de final touch zijn de pasta en de pallottine, balletjes van rundsgehakt. Natuurlijk vind je in de Abruzzen ook veel kazen en uitstekende olijfolie. En wat gezegd van de Montepulciano d’Abruzzo, een intense rode wijn die de grootste sommeliers kan bekoren.

(Hoofdfoto: © Andrea Ludovico)

Meer info over vakantie in de Abruzzen? Check het op de website italia.it.

© Cristian Ciliegi

Ontdek nog meer artikels over ...