De zee en het strand kennen een ongelofelijke aantrekkingskracht, zowel op toeristen als op de lokale bevolking. Of zoals auteur Fabrizio Caramagna het formuleert: “Il mare è l’unico essere infinito che si pone umilmente ai nostri piedi, senza mai perdere una briciolo della sua grandezza” (“De zee is het enige oneindige wezen dat zich nederig aan onze voeten plaatst, zonder ooit een greintje grootsheid te verliezen”).

Een tijdje geleden publiceerden we een fotoreportage van Sofie Delauw over het Toscaanse Livorno. Inwoners van het havenstadje tipten ook hun favoriete stranden in de buurt. Nu willen we iets groter gaan: unieke stranden in volledig Italië. Hier zijn tien verborgen en idyllische plekjes waar je een rustige middag kan spenderen.

Toscane
Het eilandje Elba kent een heleboel kleine strandjes. Daarvan is Le Ghiaie zeker een bezoekje waard. Het strand en het water maken deel uit van een beschermd natuurgebied. Het heldere water is daardoor perfect voor snorkelliefhebbers. Volgens de Griekse mythe vonden de Argonauten het strandje nadat ze het Gulden Vlies te pakken kregen. Het strand van Le Ghiaie bestaat uit witte, ronde stenen. De zwarte spikkeltjes op de stenen zouden afkomstig zijn van het zweet van de Argonauten.

Ook Spiaggia di Sansone op Elba is een aanrader. De ongerepte natuur, het turquoise water en een stralende zon zijn de perfecte ingrediënten voor een zalige middag. Breng wel stevige schoenen mee, want ook dit is een keienstrand. Je bezoekt het strand bovendien best buiten augustus, aangezien veel Italianen er graag tijdens hun vakantie vertoeven.

Le Ghiaie
Bagni della Regina Giovanna
Capo Vaticano
Volgens de Griekse mythologie is het de plaats waar het zeemonster Scilla voor het eerst verscheen

Campanië
Dicht bij Sorrento ligt het verborgen Bagni della Regina Giovanna. Het rotsige baaitje is de perfecte plaats om volop te genieten van de mooie omgeving. De kliffen zijn makkelijk te beklimmen en je plonst zo het blauwe water in. Een uniek extraatje: bovenop de baai zijn heel wat Romeinse ruïnes om te verkennen.

Calabrië
Een klein stukje paradijs vind je terug in Ricadi. Capo Vaticano bestaat uit kleine baaitjes vol rotsen. Een perfecte gelegenheid om een kano te huren op het Grotticelle strand en zo naar de inhammetjes te varen. Daar kan je genieten van je eigen privéstrand. Avontuurlijke zielen kunnen scubaduiken of het water in duiken via de rotsen.

Wie de massa’s wil ontwijken maar toch wil genieten van een gezellige sfeer kan terecht in Scilla. Het kleine stadje heeft slechts 5.000 inwoners en bevindt zich in het topje van de laars. Volgens de Griekse mythologie is het de plaats waar het zeemonster Scilla voor het eerst verscheen. Behalve een interessant verhaal heeft het stadje ook een aangenaam strand en heel wat traditionele restaurantjes.

Apulië
Droom je van hoge witte kliffen en azuurblauw water? Dan moet je in het nationaal park van Gargano zijn. Het prachtige Baia delle Zagare is slechts een van de kleine strandjes die er te vinden zijn. Je kan het afgelegen plekje bereiken via het gelijknamige hotel of via het water.

Een tweede verrassend strand in Apulië is Porto Selvaggio. Het wilde natuurgebied is interessant voor fervente wandelaars maar ook zonnebaders kunnen hier hun gading vinden. Aan de rand van het grote dennenbos vind je een klein kiezelstrandje, verborgen voor de buitenwereld.

Na die flinke wandeling kan je je echter neervlijen op het witte strand

Sicilië
Op Lampedusa vind je Cala Pulcino, een kleine afgelegen baai. Er zijn meestal heel weinig bezoekers, aangezien het niet eenvoudig is om het strand te bereiken. De baai bevindt zich midden in de natuur, en bezoekers moeten een afdaling van anderhalve kilometer langs een kronkelend paadje maken. Na die flinke wandeling kan je je echter neervlijen op het witte strand en genieten van het heldere blauwe water en prachtig uitzicht.

Je kan ook een bezoekje brengen aan het grote natuurpark Riserva dello Zingaro op Sicilië zelf. De toegang tot het reservaat kost vijf euro, maar dat is het meer dan waard. Er zijn een heleboel paden die door en langs de vele kleine baaitjes gaan. Je kan dus zeker genoeg verfrissing vinden tussen de wandelingen door.

Sardinië
Een dagje naar het Bidderosa strand is gegarandeerd een betoverende ervaring. Het strand is gelegen in een natuurreservaat in het stadje Orosei. De dagelijkse toegang tot het reservaat is gelimiteerd, en bezoekers hebben steeds een ticket nodig. Om het witte strand te bereiken moet je eerst vier kilometer door de natuur wandelen. Maar het resultaat loont! Afgelegen, rustig en idyllisch: Bidderosa heeft alles wat je wilt.

Door Justine Demeulenaere.

Meer info over nazomeren op Italiaanse stranden? Neem een kijkje op italia.it.

Baia della Zagare

Ontdek nog meer artikels over ...