Het moet een jaar of drie geleden zijn dat ik op een blauwe maandag een reservatie probeerde te maken in het restaurant dat toen nog Ten Bogaerde heette en al enkele jaren een Michelinster droeg – ik gebruik het werkwoord niet toevallig. Maar het was al laat, we hadden een groep van 12 personen en als puntje bij het spreekwoordelijke paaltje kwam hoogstwaarschijnlijk ook niet het budget om een menu te kunnen betalen dat bij de status hoorde van het pand waarin Ten Bogaerde huisde. Op een of andere manier schrok die van de straat weggerukte abdij me altijd een beetje af, alsof zich achter de muren gewijde taferelen afspeelden die niet waren weggelegd voor de simpele dienaars van het lezende volk.

Mondieu
Topproducten worden in Mondieu ongecompliceerd, rechtdoorzee en klassiek met een twist bereid

En zo kwam het dat ik de naar verluidt technische volmaakte keuken van chef Iain Wittevrongel nooit had kunnen proeven. En toen dat uiteindelijk wel een keer leek te lukken, besloot de chef het restaurant te sluiten, van alle liflafjes te ontdoen en in het voorjaar van 2018 onder een andere naam opnieuw te openen. Ten Bogaerde werd Mondieu. Een speelse knipoog naar de locatie. ‘Moderne gastronomie is veel te complex geworden,’ zegt de chef daarover nu. ‘Daarom beslisten we het roer om te gooien. We wilden terug naar de essentie: een authentieke, natuurlijke keuken met respect voor het ambacht. Naar het motto van Antonio Carluccio. MOF MOF. Minimum of fuss, maximum of flavour.’
De Wittevrongels hebben dat motto goed begrepen aan de westkust. Broer Angus predikt het al jaren in zijn vishandel en restaurant in Sint-Idesbald. En Iain ging in 2018 ook overstag.
Topproducten worden in Mondieu ongecompliceerd, rechtdoorzee en klassiek met een twist bereid. Ze vereisen een minimale ingreep om maximaal tot hun recht te komen. Leveranciers worden zoals altijd zorgvuldig geselecteerd. Daarbij horen veel groenten van eigen kweek, geoogst door de koks bij het ochtendgloren. Iain: ‘Lekker eten en goede wijn in een ongedwongen, conviviale sfeer.’

Veel oooh’s en aaah’s ook als je de wijnkaart bekijkt

De gastronomie staat in 2020 alweer op een keer-, en sommigen zullen zeggen een breekpunt. Chefs als Iain Wittevrongel en gastvrouw Ann Taillieu hebben zeer goed ingezien dat er weliswaar altijd vraag zal zijn naar fine dining, maar dat het leeuwendeel van de gasten toch nog altijd voor een lekker bord eten komt. En niet voor zeventien bewerkelijke hapjes aan het begin en het einde van de maaltijd. Wie bij het aperitief toch wat knabbelingen wil, kan kiezen uit huisgemaakte bitterballetjes, oesters, wijngaardslakken of een bordje ibericoham. Niks te ingewikkeld, topkwaliteit.
Vis vormt – pun intended – nog steeds de hoofdmoot op het menu van Mondieu, waarbij hoog wordt ingezet op smaak en absolute versheid. Zeeduivel wordt ‘paella style’ geserveerd, kabeljauw krijgt het gezelschap van witloof en een rodewijnsjalotboter. Tarbot is uit de kunst met mousseline en fijne groentjes en de paling smaakt krachtig in een groene pepersaus met selderij en frietjes. In Mondieu wordt dezer dagen ook zeer veel aandacht besteed aan écht wild, dat bij voorkeur op het karkas wordt gebraden. Fazant wordt daarna op Brabantse wijze geharmonieerd met grondwitloof en een to-die-for saus. Nog klassiekers op de kaart: Elzasser zuurkool. En kalfsniertjes met mosterd en champignons! Mon Dieu!

Veel oooh’s en aaah’s ook als je de wijnkaart bekijkt. De chef troont me vol trots mee naar de twee wijnkelders, de ‘gewone’ en de ‘buitengewone’, waar vooral bewaarwijnen liggen. Nee, Mondieu heeft geen dure wijnkaart. Er is een uitgebreid aanbod flessen tussen 26 en 60 euro. Maar wie de tarbot in Chablis van Raveneau wil laten zwemmen, kan dat ook. En de gebraden fazant vliegt naar verluidt graag en duchtig door het gamma Côte Rôtie en Barolo.
Moeten we tot slot nog iets kwijt over het restaurant zelf? De gewijde sfeer is er buiten nog altijd. Je kunt de abdij uit Mondieu halen, maar Mondieu niet uit de abdij. Maar binnen domineren zachte witte en beige tinten, van een aardse, ongedwongen schoonheid waarin het ook des winters uitstekend toeven is. U moest al richting westkust zijn.

Restaurant Mondieu
Ten Bogaerdelaan 10
8670 Koksijde
058/62.00.00
mondieu.eu
dekust.be

Ontdek nog meer artikels over ...