Freya is medeorganisator van de Antilliaanse Feesten en woont al heel haar leven in Hoogstraten. Haar vader, de oprichter van de Antilliaanse Feesten, heeft haar van kleins af aan de liefde voor het festival en voor Hoogstraten met de paplepel meegegeven. De gemeente wordt – na de aardbei of course – het vaakst met de Antilliaanse Feesten geassocieerd , en daar zijn alle inwoners trots up. Freya included.

Al bijna 40 jaar voorziet het evenement de inwoners van Hoogstraten en ver daarbuiten van een zwoele vibe, zowel letterlijk als figuurlijk. Drie avonden en nachten lang zorgen de caribbean, latin- en afro-artiesten voor een onevenaarbare sfeer die je enkel hier kan ervaren. Over de dansvloeren heen proef je de lekkerste cocktails die je doen verlangen naar de tropische oorden, waar de salsa plots op je lijf staat geschreven. ’t Is uniek in de Kempen, Vlaanderen & België!

Hoogstraten
Sfeer op de Antilliaanse Feesten / © Britt Adams
Hoogstraten
Antilliaanse Feesten
Antilliaanse Feesten
Hoogstraten
Wortel-Kolonie, de dreef / © James Van Leuven

Back to the roots

Geboren en getogen in Wortel, kan Freya niet anders dan trots zijn op Wortel-Kolonie, dat sinds kort ook Unesco Werelderfgoed is. Met de typische dreven is het hier ideaal om te komen genieten van de rust, zowat het tegenovergestelde van wat ze gewoon is op de Antilliaanse feesten. Er zijn verschillende wandelingen uitgestippeld die je elk op hun beurt langs een nieuwe ontdekking leiden.

In de oude landlopersboerderij van Wortel-Kolonie vind je bezoekerscentrum Vallei van het Merkske – De Klapekster. Daar kan je terecht voor vragen én een drankje. Haar mooiste herinneringen uit haar jeugd spelen zich hier af, al schaatsend op Bootjesven met haar familie. Nu geniet ze zelf met haar gezin van de prachtige natuur. ‘Ik hoop elk jaar op sneeuw en ijs om er te kunnen genieten met de kinderen. Maar we ravotten ook graag in het speelbos, en met de papa de mountainbike op in de zomer is zo slecht nog niet! In elke seizoen valt er wel te genieten.’

’t Polderboerke is volgens Freya de ideale stop tijdens een van die zomerse fietstochtjes, of als beloning na een warme schooldag voor de jongsten. Hier kan je terecht voor een softijsje van verse koemelk. En zoals je je waarschijnlijk kan voorstellen, is zelf een ijsje tappen en een centje in de automaat steken een echt feest voor de kinderen! Freya kan er uiteraard van mee genieten, terwijl de kinderen zich uitleven op de trampoline. Ook verse aardbeien, eieren en rabarber kan je hier kopen in het kleine winkeltje. ‘Dit is een laagdrempelige plek, en het is er super gezellig. En je komt er altijd wel iemand tegen voor een babbel, zowel bekenden als onbekenden.’

Bezoekerscentrum Vallei van het Merkske – De Klapekster / © Toerisme Provincie Antwerpen

Er even tussenuit

Tijd nemen voor jezelf is soms wat moeilijker dan gedacht. Maar wanneer Freya de tijd víndt, kan ze er ook van genieten. Op haar manier. Velvet Store is haar favoriete kledingzaak van Hoogstraten en omstreken. Klanten komen van heinde en verre, en niet zonder reden. Wisselende collecties, mooie accessoires en interieurspulletjes. Zo vindt Freya hier altijd wat ze zoekt. Jenske en Jan zijn de perfecte gastheer en gastvrouw en worden bijgestaan door lieve stylistes, die je helpen waar nodig. Maar ze laten je ook lekker snuisteren tussen de kledingrekken, als je daar zin in hebt. Een absolute aanrader.

Tafelen doen ze het liefste bij Resto 136. Snel een lunch meepikken of een avondje tafelen met een glaasje wijn, chef Niels stelt nooit teleur en ze worden altijd enthousiast ontvangen door Laura. Als vegetariërs is het niet altijd simpel om een goed adresje te vinden, waardoor het net zo leuk is om hierheen te trekken! Niels maakt altijd verrassende en nieuwe gerechten, die perfect een vaste plaats op de kaart zouden kunnen bemachtigen! Een must visit, ook als je graag vis of vlees eet trouwens.

Hoogstraten
Freya Verschueren
Velvet Store
Velvet Store

Overnachten in Hoogstraten:

Wie op zoek is naar een fijne plek om een of meerdere nachten door te brengen in de Kempen, vindt die in Hoogstraten bij bosjes. Er zijn tal van unieke opties die je minivakantie naar een hoger niveau kunnen tillen!

Landgoed de Kievit: Met het adembenemende uitzicht aan de voorzijde van het tiny house staat puur genieten bij Landgoed de Kieviet centraal. Dit is geen doodgewone B&B, daarvoor is het net te bijzonder! Zo kan je relaxen in de hottub of de barrelsauna, het ultieme recept voor genot!

Bivak Wortel-Kolonie: Back-to-basics staat hier op je te wachten. Middenin Wortel-Kolonie geniet je hier van minimaal comfort om even terug te keren naar de natuur.

De Spreekkamer: Een doktersvilla om u tegen te zeggen. Een volledig gerenoveerde woning met een unieke Art Nouveau stijl is misschien wel de ideale setting voor jouw aankomend weekendje weg in de Kempen!

Foto bovenaan: James Van Leuven
Door: Rens Oosterlinck
Meer inspiratie vind je op de website van Kempen.

Ontdek nog meer artikels over ...