Op zoek naar een zonvakantie?

SPANJE
Er geldt sinds 16u vanmiddag een formeel reisverbod naar Spanje. Wie terugkeert uit het land moet zich laten testen en verplicht in quarantaine. De enige uitzondering is voorlopig Tenerife, dat tot de Canarische Eilanden hoort. Daar geldt code oranje. Je mag dus nog naar Tenerife, maar er geldt een verhoogde waakzaamheid.

Alternatief? PORTUGAL kleurt hoofdzakelijk groen, met uitzondering van de streek rond Lissabon, het noorden en de Algarve. Maar de Zilverkust en de Alentejo zijn volledig groen. Als alternatief voor de Canarische Eilanden is Madeira een rustige en veilige optie, waarvoor echter een Covidtest niet ouder dan 72 uur voor de voorziene aankomst verplicht is.

FRANKRIJK
Het grootste deel van de Azurenkust is momenteel verboden terrein, met uitzondering van de Aude (Narbonne) en de Pyrénées-Orientales (Banyuls). Die laatste plek kan als alternatief dienen voor wie de Costa Brava in het vizier had dit najaar.
Ook de Provence kleurt nu een tikje roder, waardoor reizen naar bijvoorbeeld de Vaucluse verboden is. Er zijn nu bijna geen groene departementen meer. Ook Monaco is nu een rood gebied. En helaas, zelfs Disneyland Parijs is op dit moment niet langer mogelijk. Alternatief: Europa Park in Duitsland.

ITALIË
Italië doet het, zeker gezien de voorgeschiedenis, vrij goed. Toch kleuren ook weer een aantal toeristische regio’s oranje. Daarbij zijn Ligurië en Toscane. Het zuiden van Italië, met inbegrip van Sicilië, maar met uitzondering van Sardinië, is volledig groen. Wie naar Sicilië reist, moet zich online registreren via deze link.

KROATIË
Buitenlandse Zaken heeft de voorbije weken het licht op rood gezet voor de kustregio’s Dalmatië, Sibenik en Zadar, maar reizen naar bijvoorbeeld Istrië blijft nog steeds mogelijk. Ook Dubrovnik werd op 9 september een rode zone.

GRIEKENLAND
Er werd verwacht dat België het voorbeeld van Nederland zou volgen, maar dat is voorlopig niet gebeurd. Griekenland is dus vooralsnog met inbegrip van de eilanden in de Egeïsche Zee een relatief veilige keuze voor dit najaar. Buitenlandse Zaken kleurt het land weliswaar volledig oranje, maar Griekenland heeft bewezen dat het goed kan omgaan met de consequenties van het virus. Voor Nederlanders heeft de Griekse overheid de verplichte PCR-test trouwens al afgeschaft, pas op 17 september wordt een update voor België verwacht. Maar je kunt dus perfect naar Griekenland.

MALTA
Het zag er lang bijzonder slecht uit voor Malta en Gozo, maar bijna geruisloos is de eilandengroep vorige week eindelijk van code rood terug naar code oranje gegaan. Air Malta vliegt nu vier, straks weer vijf keer per week rechtstreeks van Brussel naar La Valletta, wat het een prettige overwinterplek maakt, en een alternatief voor wie naar bijvoorbeeld Gran Canaria wou.

De Europese Commissie liet vandaag weten dat zij naar een meer coherent reisadvies wil evolueren

Op zoek naar een uitwaai- of wintervakantie?

Zoals eerder gezegd kun je vrij in en uit de departementen Somme, Manche en Côtes d’Armor, tenminste als je naar de westkust van Frankrijk wil.
Het kanaal oversteken naar bijvoorbeeld Kent of Sussex mag dan wel voor ons onder code groen vallen, de Britten houden je aan 14 dagen ophokplicht, wat het net wat minder aangenaam maakt. Ook Ierland houdt zich aan deze regel.
Nederland kleurt niet alleen op papier oranje, ook voor onze regering moet je extra waakzaam blijven in Zeeland, Noord- en Zuid-Holland. Vreemde kronkel: Texel is oranje, de andere Waddeneilanden groen. Maar Texel hoort tot Noord-Holland, de andere tot Noord-Friesland. Nederland houdt nog altijd de quarantaineregel vast voor inwoners uit de provincie Antwerpen en het Brussels Hoofdstedelijk Gewest.
Duitsland is over het algemeen een zeer veilige keuze voor een weekendje weg, er zijn maar weinig regio’s die oranje kleuren. Duitsland hanteert wel nog een quarantaine voor inwoners uit het Brussels Hoofdstedelijk Gewest.
Zwitserland zet alle Belgen op quarantaine, en over het nakende winterseizoen is nog niets geweten (al zou het kunnen dat men er nu deze maatregel neemt om het winterseizoen te kunnen vrijwaren). België kent nu ook code rood toe aan het gebied rond Fribourg.
Oostenrijk is een relatief veilige keuze, ook in de herfst. Waakzaamheid is nog steeds geboden in de meeste regio’s, met uitzondering van enkele zones in Karinthië die groen bleven.
Noorwegen, Finland en IJsland zouden wel eens heel hard kunnen profiteren dit najaar en deze winter. Gespecialiseerde touroperators halen alles uit de kast om de landen als veilig aan te prijzen, en dat klopt natuurlijk ook. De natuur is er groots en overweldigend, en er heerst een perceptie van afwezigheid. Voor IJsland geldt echter nog steeds een dubbele PCR-test, bij aankomst en na vijf dagen in het land. Gedurende die vijf dagen mag je je verblijf niet verlaten en geen contact hebben met mensen buiten je bubbel. Noorwegen houdt je voorlopig als Belg nog aan tien dagen quarantaine. Verwacht wordt dat bij een gunstige evolutie die maatregel later kan worden versoepeld of zelfs volledig opgeheven. Het land verleent immers al een vrijstelling aan landen die het goed doen. Finland evalueert voortdurend, maar op dit moment moeten Belgen nog 14 dagen in quarantaine.

Tot slot
De Europese Commissie liet vandaag weten dat zij naar een meer coherent reisadvies wil evolueren. Dat geldt ook voor de bestemmingen die niet tot de Europese Unie of de Schengenzone behoren. Op dit moment is er te veel onderscheid tussen de landen onderling. De commissie zou op 27 september samenkomen.
Zo mogen Fransen op dit moment al naar bijvoorbeeld Mexico, Brazilië, de Dominicaanse Republiek, Turkije, Egypte en Dubai. Fransen mogen vanaf 1 oktober ook naar Thailand maar moeten er 30 dagen verblijven, waarvan 14 in hun hotel. Daarna moeten zij een dubbele PCR-test ondergaan. Nederlanders mogen naar Bonaire en Curaçao. Spanjaarden naar Namibië (maar ook Mexico, Ecuador, Brazilië), mits een PCR-test.

En helemaal aan het eind nog dit advies: boek je reis naar een van deze bestemmingen bij de reisagent in je buurt. Zij weten beter dan wie ook welke hotels geopend zijn in de landen waar je kunt reizen. En ze bieden je de beste prijs en service.

Door Toni De Coninck.

Ontdek nog meer artikels over ...