Voor zijn gerechten vertrekt chef Bart vanuit een lichte en traditionele Belgische keuken, waarop hij vervolgens zijn eigen stempel drukt (om niet te zeggen signatuur). Lokaal geteelde groenten en verse Noordzeevis behoren tot de favoriete ingrediënten van de NorthSeaChef. Toch maakt hij ook zijsprongetjes naar andere keukens. Zo vind je op de kaart nu ook Bart’s ramen noodles: een Japanse klassieker waarop hij zijn eigen creativiteit en kennis van de verfijnde Frans-Belgische keuken loslaat. Toen we onze menu’s gingen afhalen, zat het restaurant zelfs verwikkeld in een heuse Burgeroorlog waarbij het de strijd aanging met drie concullega’s uit de straat om de beste hamburger on the go te serveren. Signatuur zelf trok naar het strijdveld met een eigen versie van de CBO (chicken – bacon – onions), waarvan wij stiekem toch ook al even genoten.

Naast het standaard Signatuurmenu, dat uit drie gangen bestaat, heb je ook de mogelijkheid om deze uit te breiden met het full option pakket. Zo startten wij onze avond met drie amuses: prei bereid op de barbecue met zwarte look en citroen, een creatie van rode biet, geitenkaas en nori, en een profiterole gevuld met Old Groendal kaas en mosterd. Dit alles ook nog eens vergezeld van een kraakvers zuurdesembrood en huisgemaakte boter.

Signatuur
De gemarineerde venkel, romige venkelpuree en jus bouillabaisse deden de rest

Het voorgerecht was reeds volledig afgewerkt en bestond uit Belgische witte en groene asperges, afgewerkt met gepekeld hoeve-ei, een crème van peterselie en zuurdesemkrokantjes.

Voor het hoofdgerecht vertrouwde chef Bart naar goede gewoonte op de catch of the day. Na slechts 8 minuten in een oven van 120° (op voorwaarde dat je het gehele menu minstens een uur voor etenstijd uit de koelkast haalt) was de vis die we op tafel toverden heerlijk mals en vol van smaak. De gemarineerde venkel, romige venkelpuree en jus bouillabaisse deden de rest.

Volgens de menubeschrijving zou als nagerecht een ‘zot lekker rabarbertaartje’ volgen, en niets bleek minder waar. Het frisse dessert, afgewerkt met meringue en citroenzeste, was de ideale afsluiter van een geslaagd diner, al was het moeilijk afblijven van de heerlijk uitziende mignardises uit het uitbreidingspakket. Voor een ‘zot lekker chocoladetaartje’, een brownie met noten en maple syrup, en een cannelé d’Anvers is er altijd nog wel ergens een gaatje.

Door Rani Guinée.

Je vindt restaurant Signatuur in de Volkstraat 23, Antwerpen. Tot hun heropening kan je er van donderdag tot en met zondag terecht voor takeaway. Voor een Signatuurmenu van drie gangen om thuis te nuttigen betaal je €38 per persoon. Het full option pakket, inclusief amuses, brood, boter en mignardises, kost €8 extra. Check zeker de Facebookpagina van het restaurant voor hun wekelijkse menu’s.

Signatuur

Ontdek nog meer artikels over ...