Hoewel we winkels mogen bezoeken, blijven de meeste mensen liever veilig thuis. En ook daar mag het genieten van een lekker glas wijn niet ontbreken. De zomerse lentedagen volgen elkaar op, en dat betekent dat er vaak wordt gegrild. Omdat Duitse wijn zich hier in hun sas voelt, heeft het Informatiebureau voor Duitse Wijn de Belgische wijnhandelaars gevraagd ontdekkingspakketten samen te stellen die ideaal zijn bij een gezellige barbecue. Lichtvoetige, speelse witte wijnen. Een fruitige rosé of een elegante rode wijn die zelfs licht gekoeld het glas in kan? Deze types vind je onder andere in de pakketten.

De pakketten zijn gerangschikt per provincie en per handelaar, en staan online op de website van het Informatiebureau voor Duitse wijn, via deze link te vinden. Ze zijn bovendien eenvoudig te bestellen via een rechtstreekse link naar de handelaar, of via een pdf.

Waarom Duitse wijn zo mooi inzetbaar is bij een barbecue? Door het koelere klimaat rijpen de druiven trager, ze behouden daarom meer frisheid en fijne fruitexpressie. Dat merk je uiteraard bij de witte wijnen die tegelijk lichtvoetig, speels en aromatisch zijn. Door de variatie aan druiven zijn de stijlverschillen groot, en dat maakt het net zo boeiend. Let maar eens op het alcoholgehalte. Dat ligt lager dan in wijnen uit warmere klimaten. Dit geldt overigens ook voor rode wijnen. De instapwijnen van bijvoorbeeld Spätburgunder (pinot noir) krijgen eerder een bescheiden houtopvoeding, soms zelfs helemaal geen. Dat type is heerlijk om licht gekoeld te kunnen serveren. Door afwezigheid van tannine, en door het fruitige karakter, zijn het echte charmeurs tijdens zwoele zomeravonden.

Bekijk alle barbecue pakketten met Duitse wijn via de website van het Informatiebureau voor Duitse Wijn

Rosé spreekt ook Duits
Wie aan barbecue denkt, denkt wellicht snel aan rosé. Maar meer dan vroeger is rosé tegenwoordig een type dat over het hele jaar wordt genoten. Dus niet alleen als zomerse terraswijn. De opwaardering van rosé is opmerkelijk en kunnen we alleen maar toejuichen. Want de gastronomische combinaties zijn niet op een hand te tellen. Wist je dat Duitsland heel wat variaties heeft op rosé? We zetten ze even op een rijtje.

Een Blanc de Noir zou je eerder als een witte wijn kunnen bestempelen. Want de blauwe druiven worden bij aankomst in de kelder onmiddellijk geperst. Er is geen tijd om de kleur van de schil over te brengen in het sap. Zo krijg je witte wijn van blauwe druiven zeg maar. Daar waar dit vroeger voorbehouden was voor schuimwijnen en champagne, vind je dit de laatste jaren ook als stille wijn. Het mogen dan wel witte wijnen zijn, er zit vaak nog een lichte tint in de kleurspiegel en bovendien merk je rood fruit in aroma en smaak.
Een van de meest klassieke types in Duitsland is Weißherbst. Het is een roséwijn van een bepaalde druif, en die moet op het etiket worden vermeld. Ook Rosé zal je op een Duits etiket terugvinden. Dat kan zowel een blend zijn van verschillende blauwe druiven, of – net zoals Weissherbst – afkomstig zijn van één druif. Het vermelden van de druif is niet verplicht.

Vervolgens komen we bij Duitse bijzonderheden. Zo ontstaat Rotling door het samen verwerken van blauwe en witte druiven in de kelder.  Een regionale interpretatie daarvan is Badisch Rotgold, waar Spätburgunder en Grauburgunder worden gebruikt. Uiteraard enkel in de wijnbouwregio Baden. Een Rotling uit Württemberg kan dan weer de naam Schillerwein dragen. Hier zijn geen specifieke druivenrassen vastgelegd.

Bekijk alle barbecue pakketten met Duitse wijn via de website van het Informatiebureau voor Duitse Wijn, via deze link. De actie loopt tot 26 juni.

Ontdek nog meer artikels over ...