De natuur ontwaakt, de eerste echte zon, de wandelpaden zijn uitnodigend. En net nu zijn we beperkt in onze vrijheid en kunnen we dit niet delen met familie en vrienden. Maar de vrijgekomen tijd maakt plaats voor opportuniteiten. Waarom niet met het ontdekken van Duitse wijn?

Het Informatiebureau voor Duitse Wijn schreef Belgische wijnhandelaars aan met de vraag een proefpakket samen te stellen van 6 of 12 flessen. Daarop kwam snel heel wat reactie. Er is immers een mooie voorraad voorhanden, want dit was normaal het moment van opendeurdagen, degustaties en flinke omzet in de horeca. De pakketten, netjes gerangschikt per provincie en per handelaar, staan online op de website van het Informatiebureau. Ze zijn bovendien eenvoudig te bestellen via het aangegeven mailadres of link naar de website van de handelaar.

Duitse wijn doet het tegenwoordig uitstekend in de horeca. En dat is logisch. Duitse wijnen zijn lichtvoetig en veelzijdig tegelijk. Ideaal bij de hedendaagse keuken. Nu je Duitse wijn helaas niet zelf op restaurant kan leren kennen, zijn deze pakketten de ideale gelegenheid om ze thuis te ontdekken.

“Duitse wijn is altijd zoet”, dat cliché mag je voor eens en altijd opbergen

Proeven om te leren
Duitsland is met ongeveer 100.000 ha een gemiddeld groot wijnland, maar de verscheidenheid in stijlen en smaken is enorm. Daar staan de 13 wijnbouwregio’s, elk met hun identiteit, garant voor. Hoewel in Duitsland meer wit dan rood wordt geproduceerd, mag je het belang van rood niet onderschatten. Wist je dat Duitsland het derde grootste Pinot Noir land ter wereld is? Je vindt deze wijn er als Spätburgunder. In wit is Riesling het belangrijkste ras, maar ook voor Weissburgunder (Pinot Blanc), Grauburgunder (Pinot Gris), Silvaner en bijvoorbeeld Chardonnay kent Duitsland een rijk aanbod. “Duitse wijn is altijd zoet”, dat cliché mag je voor eens en altijd opbergen. Veruit het grootste deel van de wijnen is droog. Er zijn uiteraard nog altijd zoete wijnen, en die blinken uit door een prachtig spel tussen het fijne zoet en de verfrissende zuren. Mijlenver van plompe wijnen. In Duitsland is dus heel wat veranderd, en dit onder impuls van een nieuwe generatie wijnmakers. Zo is Generation Riesling de grootste wijnbouwersvereniging ter wereld voor jonge wijnmakers. Jonge wijnbouwers, boordevol ideeën, ambitie en creativiteit. En dat merk je in het glas.

Wie even door de pakketten snuistert, zal de grote diversiteit van het aanbod van Duitse wijn in België kunnen vaststellen. Bijna alle wijnbouwregio’s zijn vertegenwoordigd. Frisse witte lentewijnen, een speelse rosé, of fruitig rood. Dat past allemaal prima tijdens dit seizoen. De ene handelaar biedt een kennismaking aan met een bepaald domein, de andere kiest voor een greep uit het complete gamma, zowel van gekende topdomeinen als van opkomend talent. Zo is er voor ieder wat wils.

Wie echt wil bijleren kan gratis de meer dan 100 pagina tellende brochure “Oechsle” aanvragen via info@primal.be. Nadat je dit heb doorgenomen, kent Duitse wijn geen geheimen meer voor je. En daarmee is ook weer wat tijd nuttig besteed.

Met deze quarantainepakketten leer je niet alleen nieuwe wijnen ontdekken, je steunt ook een sector die hard getroffen is. Want geen horeca betekent geen wijnverkoop daar. En voor velen van deze handelaars vormen restaurants een belangrijk deel van hun omzet.

Bekijk alle Duitse quarantainepakketten via de website van het Informatiebureau voor Duitse Wijn. De actie loopt tot 30 april, via deze link.

Ontdek nog meer artikels over ...