We begrijpen het allemaal wel.

Een beetje toch.

Want spreken over etnisch verkeer is wat lastig in een inclusieve wereld, waar regels gelden voor iedereen en er geen profiel mag geschetst worden op basis van taal, gender, huidskleur of afkomst.

En dat is terecht.

Maar zullen we dan mutatis mutandis zeggen dat de hardnekkige steekpartijen tegen het georganiseerde toerisme de voorbije maanden ook niet bepaald blijk gaven van een objectieve houding? Mijn krant had er de afgelopen week een kolommetje van godbetert een lijntje of tien voor veil, ergens weggemoffeld op pagina 7: Het toeristische verkeer van de kerstvakantie had geen invloed op de stijging van het aantal coronabesmettingen in ons land. Geen, nul, nada. En omdat het van oudsher om een redelijk progressieve krant gaat met op dat vlak onverdachte meningen, wil ik zelfs zonder schroom overnemen wat er verder in het stukje stond. ‘De grootste bronnen van besmettingen waren terug te leiden tot deze vier landen: Montenegro, Albanië, Turkije en Roemenië.’

Begrijp je, lieve lezer, waarom ik dat allemaal met de nodige omzichtigheid vertel? Er mag geen sprake zijn van stigmatisering, met-de-vinger-gewijs, laat staan een woord van kritiek. Maar waarom hebben virologen en politici de voorbije maanden continu en consistent de nadruk gelegd op de gevaren van toeristische reizen in het buitenland of het vieren van vakantie? In hotels op een fractie van de normale capaciteit, met protocollen die we zelfs in België nooit gekend hebben, negatieve PCR-testen? Waarom werden mensen zodanig geviseerd dat zij zich gedurende één tot twee weken een soort aberrante booswicht hebben gevoeld? Want controle moest en zou er komen! Desnoods manu militari richting quarantaine!

In België zijn heel wat mensen er nog niet eens aan toe dat te willen begrijpen

De oplossing lag nochtans voor de hand. Een formeel reisverbod zonder uitzonderingen, een harde maar korte lockdown, geen halve maatregelen à la Belge. Denken we werkelijk dat we de reiskantoren en touroperators een hart onder de riem stopten door iedereen in het ongewisse te laten? Terwijl er een publieke opinie van onbegrip heerste? Die mensen hebben hele ladingen hate speech over zich heen gekregen. Terwijl ze bezig waren de onoverzichtelijke berg ellende op te lossen van het voorjaar en de zomer van 2020. In Nederland krijgt de reissector een pak meer krediet. Daar wordt in ieder geval al ingezien en gepubliceerd dat het een noodlijdende groep betreft. In België zijn heel wat mensen er nog niet eens aan toe dat te willen begrijpen.

Als de vaccinatiecampagne straks naar behoren verloopt, is de kans groot dat er tijdens de zomermaanden een voorzichtige heropleving zal zijn van het georganiseerde toerisme binnen Europa. Sommige luchtvaartmaatschappijen denken daarbij aan een fit-to-fly attest, of zelfs een vaccinatiebewijs. Zo uitzonderlijk is dat niet. Voor een aantal landen moet je nog steeds bewijzen dat je ingeënt bent tegen bijvoorbeeld gele koorts, en ook dan staat er niemand met privacyregeltjes te zwaaien.
Het vlieg-, trein- en busverkeer zal een aantal jaren nodig hebben om opnieuw naar een aanvaardbaar niveau te groeien. Niet-Europese bestemmingen zullen het dit jaar nog knap lastig hebben. Door de sociale vaccinatie-ongelijkheid is de kans groot dat hele continenten als Afrika en Zuid-Amerika tot in 2022 zullen moeten wachten om groepsimmuniteit te bereiken. Het is maar de vraag of de Belg bereid zal zijn massaal af te reizen naar landen waar het virus nog volop circuleert.

Laten we beginnen met de sector te ondersteunen door onze zomervakantie bij hen te boeken. Heel wat touroperators bieden op dit moment uiterst flexibele voorwaarden. Het is de enige manier om het recht op vakantie ook in de toekomst te vrijwaren.

Door Toni De Coninck
Hoofdredacteur

Ontdek nog meer artikels over ...