Vertrek op safari in het Vennengebied

Het Turnhoutse Vennengebied is een prachtig natuurdomein van meer dan 200 hectare aan vennen, heide en graslanden die een unieke wandelervaring garanderen. Het bezoekerscentrum Klein Engelandhoeve is hiervoor het ideale vertrekpunt. Je vindt hier niet alleen wandel- en fietskaarten, maar kunt hier na je inspanning ook terecht voor een heerlijke, lokaal geproduceerde verfrissing. Je kunt er eveneens een mand met streekproducten bestellen voor een bijzondere picknick midden in de natuur. Aan de Klein Engelandhoeve vertrekken twee wandelingen: de Koeivenwandeling staat aangegeven met een rood vierkant en is de ideale wandeling om met kinderen te doen. De route van slechts 2,8 km voert je langs mooie stukjes groen en langs tal van pluizige viervoeters. Je doorkruist er zelfs het graasgebied van een kudde Gallowayrunderen die je misschien wel even komen groeten. Het hoogtepunt van deze wandeling is ongetwijfeld het uitkijkpunt over het Zwart Water, waar je je haast even in een Afrikaanse savanne waant. Op de terugweg kunnen jonge stappers die nog lang niet moe zijn zich nog even uitleven in het speelbos. De Vennenwandeling, aangegeven met een blauw vierkant, is een uitbreiding van de Koeivenwandeling en leidt je 8 km lang langs alle hoogtepunten van het Turnhouts Vennengebied.

Chocolade à la Parisienne bij Chocolaterie Bon Bon Jour

In het hartje van Turnhout ligt Chocolaterie Bon Bon Jour, het geesteskind van uitbater Chris dat voor veel Turnhoutenaars na 12 jaar ironisch genoeg nog steeds een verborgen pareltje is. Je vindt hier immers niet enkel heerlijke pralines van het Brusselse merk Valentino en maar liefst 25 soorten chocolademelk, je reist er ook even naar Parijs en terug in de tijd naar de jaren ’30. Van het art-deco-interieur tot de bijzondere snuisterijen in het winkeltje en de Franse chansons die weerklinken op de achtergrond, alles past volledig in het plaatje. Liefhebbers van iets straffer kunnen zich ook wagen aan de grootste absintcollectie van de Benelux, of aan een Rioja-wijn verrijkt met een aroma van pure chocolade en kersen. Wil je nog wat langer de Parisien(ne) uithangen? Dat kan dankzij de vier B&B-kamers van Bon Bon Nuit, elk opnieuw tot in het kleinste detail gehuld in een typisch Frans thema. Voor een overnachting met ontbijt in Parijse sfeer voor twee personen betaal je €111. Bon appétit!

Turnhout
De à la carte-kaart biedt je de mogelijkheid om – zoals het een echte Spanjaard betaamt – alle gerechten te delen

Genieten van Spaanse specialiteiten bij Puur

Chef Dominique en zijn partner Lauren leerden elkaar kennen in het Spaanse l’Escala en werden er niet alleen verliefd op elkaar maar ook op de pure Spaanse keuken. Na veel wikken en wegen besloten ze zo’n zeven jaar geleden uiteindelijk om met restaurant Puur Spanje naar Turnhout te brengen en niet vice versa. In de Heizijde toverden ze een oude hooischuur en boerderij om tot een prachtige zaak waar interactie en beleving centraal staat, zo bewijzen ook de grote open keuken en de charcuterietoog waar jamón à la minute gesneden wordt. Het concept werd meteen gesmaakt, ook door Gault&Millau die hen beloonde met een 12/20. Onder meer hun wijn, ansjovis en handgemaakt servies brengt het duo zelf van onder de Spaanse zon tot op je bord. Restaurant Puur serveert dan ook voornamelijk mediterraans geïnspireerde gerechten, maar durft zich evenzeer wagen aan Kempense kost met een Spaanse touch. De à la carte-kaart biedt je de mogelijkheid om – zoals het een echte Spanjaard betaamt – alle gerechten te delen met je gezelschap, maar voor €48 kun je ook genieten van een heerlijk vijfgangenmenu waarbij elke gang uit eens zoveel gerechtjes bestaat.

Viersterrenverwennerij bij hotel Corsendonk Turnova

In het bruisend nieuw stadsdeel Turnova vind je het luxueuze viersterrenhotel Corsendonk Turnova. Een overnachting in een van de 97 stijlvolle en moderne kamers – voorzien van alle comfort en afgewerkt met hoogwaardige, natuurlijke materialen – biedt je the best of both worlds tijdens je weekendje Turnhout: je verblijft namelijk vlak bij het centrum en kan meteen de stad intrekken, maar ook de groene, Kempense natuur is nooit ver te zoeken. In het hotel geniet je van een uitgebreid ontbijtbuffet, gratis toegang tot de wellness met sauna en relaxatieruimte, en vooral van de persoonlijke dienstverlening die de Corsendonk-keten typeert. Aangezien Corsendonk Turnova de lokale horeca wil steunen, beschikt het hotel niet over een eigen restaurant. Vanaf €174 per persoon kun je wel een gastronomisch arrangement boeken waarbij je geniet van een overnachting met ontbijt én van een vijfgangendiner in restaurant Hert, de gloednieuwe zaak van chef Alex Verhoeven die zich in de nieuwe Turnova-toren bevindt op 72 (!) meter hoogte en een prachtig uitzicht over de stad biedt.

Door Rani Guinée.

Meer info vind je op www.kempen.be.

Turnhout

Ontdek nog meer artikels over ...