De zoetste Aardbeienroute verkennen

De Aardbeienroute is een prachtige fietsroute die je het belang van de land- en tuinbouw in deze regio laat ontdekken. Het basistraject is 40 km lang, maar je kan er ook voor kiezen om enkel de noordelijke verkorting van 27 km of de zuidelijke lus van 20 km te doen. De route is bewegwijzerd met witte zeshoekige bordjes met rood opschrift en combineert het historische centrum van Hoogstraten met de groene Markvallei en het weidse platteland van de Belgisch-Nederlandse grensstreek.

Bij een aardbeienroute hoort uiteraard ook een stop bij een echte aardbeienteler. Bij Aardbeienbedrijf Schrijvers kan je kraakverse Hoogstraatse aardbeien zo uit de automaat halen. Steve Schrijvers en zijn gezin vormen al de vierde generatie die het familiebedrijf met veel liefde verderzet. De duizenden aardbeienplantjes in hun serres zijn goed voor maar liefst vijf miljoen aardbeien per teelt. Dankzij een geperfectioneerde temperatuurregeling die de plantjes in fasen laat bloeien, zijn ze er bovendien geslaagd om hun aardbeienseizoen van begin april tot december te laten duren. Wie alles te weten wil komen over het geheim achter deze ‘Hoogstraatste koninginnen’ kan via Toerisme Hoogstraten ook een begeleid bezoek aan de serres van de familie Schrijvers aanvragen.

Zoveel meer dan een broodje bij Tøast

In 2019 besloot zaakvoerster Kathy om het voortaan over een andere boeg te gooien en haar restaurant Het Eglantierken om te toveren tot een hippe ontbijt- en lunchbar. Zeg echter niet zomaar toast tegen de gerechten die ze er vandaag serveert. Hier staan geen gewone broodjes of croques op de kaart, wel royale ontbijt- en lunchplanken gevuld met allerlei lekkers. Wat dacht je bijvoorbeeld van een trio van carpaccio in een wrap, salade en club sandwich met een kaas-truffelkroketje? Ook voor een homemade cheese- of carrot cake en een verfrissende borrel ben je hier aan het juiste adres. Aangezien Kathy’s man Het Fruithuis in Minderhout uitbaat, ontbreekt het bij Tøast alvast niet aan dagverse ingrediënten. De zaak werd voorzien van een trendy interieur waarvoor Kathy zelf een beroep deed op tal van antiekmarkten, maar ook in de prachtige serre en op het gezellige terras met speeltuin is het heerlijk vertoeven.

Hoogstraten
Hoogstraten
Het warme duo ontvangt je met open armen en laat je onmiddellijk thuis voelen – maar dan beter

Proeven van de culinaire Kempen bij Resto 136

In hartje Hoogstraten openden Niels, de voormalige chef van Het Eglantierken, en zijn vriendin Laura zo’n drie jaar geleden Resto 136. Net zoals hun team zijn ze beiden jong en gepassioneerd door gastronomie, wat hen vrijwel meteen een 13/20 van Gault&Millau opleverde. Hun focus ligt op seizoensgebonden en kraakverse ingrediënten, waardoor ze met een beperkte à la carte-kaart werken die voortdurend evolueert. Daarnaast serveren ze ook een drie- of vijfgangenmenu en een erg geliefd lunchmenu van twee gangen voor €27. De keuken van Resto 136 is hoofdzakelijk Frans-Belgisch, al durven er ook toetsen van de Italiaanse keuken insluipen. Chef Niels werkt naar eigen zeggen liefst met vis en schaaldieren, maar ook zijn verse steak tartaar en gelakt buikspek doen regelmatig hun herintrede omdat ze zo geliefd zijn bij klanten. Minder klassiek dan weer is hun wijnkaart waarop je ongetwijfeld enkele verrassende keuzes terugvindt, zoals een bijzondere wijn uit Syrië.

Uitslapen in de noordelijkste B&B van België bij ’t Mjeels Pierke

B&B ’t Mjeels Pierke, ligt in Meerle (Mjeel in het plaatselijke dialect), een deelgemeente van Hoogstraten die ook wel bekend staat als het ‘pierdorp’ omdat er geen landbouw mogelijk was totdat een priester er op een dag pieren uitdeelde die alles weer deden groeien. Met hun B&B eren uitbaters Hans en Liset niet enkel de dorpsgeschiedenis, maar creëren ze ook een oase van rust in de regio. Het warme duo ontvangt je met open armen en laat je onmiddellijk thuis voelen – maar dan beter. Hun vier moderne kamers, elk met een eigen badkamer, zijn voorzien van alle comfort en ‘s ochtends geniet je er van een uitgebreid ontbijtbuffet. Hans en Liset zijn beiden sociale beestjes en hopen dan ook zo snel mogelijk weer al hun gasten aan één tafel te kunnen verenigen. Zowel vanuit de ontbijtruimte als vanuit de grote tuin heb je een prachtig uitzicht op de groene omgeving. Vanuit ’t Mjeels Pierke bereik je immers niet enkel centrum Hoogstraten in no time, maar ook tal van wandelpaden en fietsknooppunten. Voor een overnachting met ontbijt voor twee personen betaal je €89, al krijg je er nog zoveel meer voor terug.

Door Rani Guinée.

#stayjuned want volgende week ontdekken we de beste Kempengevoeladresjes in Geel.
Meer info? kempen.be

Hoogstraten

Ontdek nog meer artikels over ...