Voor elk wat wils in Recreatie- en Natuurpark Keiheuvel

Het Recreatiedomein Keiheuvel is een paradijs voor families met jonge kinderen. Dankzij de avontuurlijke speeltuin, de volledig vernieuwde minigolf, het gocartsparcours, de trampolines, de kinderboerderij én het openluchtzwembad zullen zij zich hier geen minuut vervelen. Ook tijdens de Keimannetjeswandeling van 1,7 km die je door de prachtige natuur van het gebied leidt, blijven jonge stappers gemotiveerd dankzij de bijzondere kabouters met hoofdjes van steen die hen onderweg zullen groeten. Meer ervaren wandelaars kunnen het unieke duinenlandschap ontdekken tijdens de Keiheuvelwandeling van 5 of 11,6 km. Deze wandeling voert je langs een zee van paarse heidebloempjes, zandvlakten en vijvertjes en werd in 2018 nog verkozen tot Wandeling van het Jaar door Toerisme Provincie Antwerpen.

Wie volop van al deze activiteiten wil genieten, kan ook overnachten op het recreatiedomein zelf. De twee gloednieuwe safaritenten zijn geschikt voor groepen tot zes personen en zijn voorzien van alle comfort, van een eigen sanitair, keuken en hangmat tot de mogelijkheid om ontbijtmanden, tapasplankjes en picknickrugzakken te bestellen. Een overnachting in het laagseizoen kan hier vanaf €89. Als je écht eens back to basics wil gaan, kan je er ook voor kiezen om voor €40 per nacht in een van de trekkershutten te verblijven. Deze bieden slaapplaats voor vier personen en beschikken over een kookblok en elektriciteit. Ideaal voor wanneer je per fiets of te voet door de Kempen trekt en licht wil reizen.

Balen
Balen
Restaurant Theater serveert vandaag de klassieke Franse keuken, met aandacht voor lokale en seizoensgebonden producten

Zoete verwennerij in de tuin van Koffiehuis Fieneke

Zeven jaar geleden kocht Dorien het pand voor Koffiehuis Fieneke van een oude Balenaar en toverde ze het om tot een gezellig ontbijt-, lunch- en high tea-adresje. Enkel de grote tuin onderging geen renovatie en is tot op vandaag een van de grootste troeven van de zaak. Al kan dat ook gezegd worden van de huisgemaakte plattekaastaart en ijskoffie. Leuk weetje: met de naam van haar koffiehuisje herdenkt Dorien haar twee grootmoeders, beiden Fieneke genaamd. De twee straffe madammen hadden namelijk elk een eigen zaak in Balen – de ene een bruine kroeg, de andere een melkbedrijf – in tijden waarin dat nog niet zo vanzelfsprekend was. Met Koffiehuis Fieneke eert Dorien dus niet enkel de familietraditie, maar wil ze ook haar steentje bijdragen aan de maatschappij door heel de zaak rolstoel- en buggyvriendelijk te maken en door drie begeleide werksters in dienst te nemen.

Genieten van klassiekers bij restaurant Theater

Dat veel zaken in Balen een rijke geschiedenis kennen, bewijst ook restaurant Theater. Wanneer huidig chef Stefaan De Boeck het restaurant in 1997 overnam, was het onder de naam De Engel al 33 jaar lang een vaste waarde in de regio dankzij zijn vader. Waar De Engel voor het merendeel van die periode over een Michelinster beschikte, koos Stefaan zelf heel bewust voor een laagdrempeliger concept, al delen veel Balenaars volgens hem die perceptie nog niet. Restaurant Theater serveert vandaag de klassieke Franse keuken, met aandacht voor lokale en seizoensgebonden producten. Naast hun à la carte-kaart bieden ze ook een wekelijks wisselend marktmenu aan en een uitgebreider menu dat maandelijks verandert. Dineren doe je in het huiselijke interieur of op het gezellige, overdekte en verwarmde terras.

Balen
Liever een dagje heerlijk niets doen? Dat kan aan het prachtige verwarmde zwembad van B&B Rosselaer

Baden in luxe bij B&B Rosselaer

B&B Rosselaer is dan weer een nieuwe aanwinst in de regio, maar belooft alvast evenzeer uit te groeien tot een vaste waarde. Uitbaters Michel en Livy verwelkomen je er in hun luxueuze en landelijke woning met vijf stijlvol ingerichte gastenkamers. Koppels kunnen hier in alle rust relaxen, maar dankzij de gloednieuwe familiekamer en de aanpalende vakantiewoning die volop in aanbouw is, kunnen ook gezinnen met kinderen genieten van al wat deze B&B te bieden heeft. En dat is behoorlijk wat. Gasten worden er elke ochtend verwend met een uitgebreid ontbijt en kunnen ook meermaals per week proeven van de kookkunsten van Michel, die voordien jarenlang in de horeca werkte. De B&B ligt in een groene omgeving, net buiten het centrum van Balen en is daarmee de ideale uitvalsbasis voor wandelaars en fietsers. Over je picknick hoef je je alvast geen zorgen te maken, want die stel je samen met de overgebleven lekkernijen van het ontbijt. Liever een dagje heerlijk niets doen? Dat kan aan het prachtige verwarmde zwembad van B&B Rosselaer, en binnenkort ook in de Finse sauna en jacuzzi. Prijzen voor een overnachting inclusief ontbijt voor twee personen starten vanaf €155.

Door Rani Guinée. 

#stayjuned want volgende week laat Turnhout zich van zijn mooiste kant zien!
Meer info? kempen.be

Balen
Balen

Ontdek nog meer artikels over ...