‘Van Slapende Reus’ tot speelse kabouters

De typische heuvelachtige zandduinen van natuurdomein Hoge Mouw bieden de ideale ondergrond voor wie zich graag uitleeft in de natuur. Wandelaars, joggers, mountainbikers en zelfs ruiters kunnen hun hart ophalen op een van de talrijke bewegwijzerde paden. Tijdens een van de leukste wandelingen ga je op zoek naar de Slapende Reus die zich onder een deken van zand genesteld heeft op de 35 meter hoge berg Hoge Mouw, waaraan het domein zijn naam dankt. Het fotogenieke hoofd van de reus, beter bekend als ‘A Giant Sculpture’, is een creatie van het kunstenaarsduo Gijs Van Vaerenbergh en spreekt samen met de omliggende sprookjesachtige bomen meteen tot de verbeelding. Twee speelzones in het land van de reus maken de speurtocht bovendien extra boeiend voor kinderen, die er volop kunnen klimmen en klauteren. Nog niet uitgespeeld? Ook het speelbos van de nabijgelegen Kabouterberg maakt een boswandeling allesbehalve saai.

Ook het TrekJanPad is de perfecte familiewandeling. Hier worden je wandelkunsten zo’n 3,5 km lang op de proef gesteld door de ondeugende TrekJan, die via zeven audiozuilen samen met de andere bewoners van de heuvelrug hun geheimen onthult. Bij elke zuil test TrekJan in het heerlijk Kempisch dialect van Ben Segers en met een leuke opdracht hoe goed jonge stappers zich in het zand kunnen voortbewegen. Deze opdrachten kan je bovendien nóg spannender maken door voor €15 een rugzak met attributen te reserveren bij Toerisme Kasterlee.

Hun kleine lente-uitjes worden op bestelling aangeplant door een tachtig jaar oude bevriende boer

Proeven van jong keukentalent bij Seir

In het centrum van Kasterlee verwennen chef Thomas – amper 26 jaar oud – en zijn nog jongere team van enthousiaste medewerkers je graag met hun culinaire hoogstandjes. Restaurant Seir brengt niet enkel een ode aan het Kempisch dialect (voor wie niet meteen de Algemeen Nederlandse term ‘serre’ herkent in de naam), maar ook aan de streekproducten uit de regio. Hun geitenkaas halen ze bij de prijswinnende geitenboerderij Polle, hun kleine lente-uitjes worden op bestelling aangeplant door een tachtig jaar oude bevriende boer. De Frans-Belgische gerechten die Seir serveert blijven dan ook trouw aan de typisch Kempische productkeuken, maar dragen de verfrissende stempel van het jonge keukenteam. Ook het interieur is strak en modern, en toch gezellig en uitnodigend. Voor menu Seir, bestaande uit vijf of zes gangen, betaal je respectievelijk €78 of €93. Ook aangepaste wijnen of bieren zijn beschikbaar. Daarnaast biedt het restaurant ook nog een lunchmenu aan van drie of vier gangen, een weekmenu van drie gangen, en kan je op vrijdag- en zaterdagavond na ook steeds kiezen uit hun à la carte-kaart.

Kasterlee
Deze zomer breiden Jeroen en Griet hun domein nog verder uit met een wijngaard

Wegdromen bij vakantieschuur De Zwaluw

Voor een originele en stijlvolle overnachting met de hele familie of vriendengroep moet je bij vakantieschuur De Zwaluw zijn. Jeroen en Griet, architect en interieurarchitecte, toverden de schuur van hun familieboerderij uit 1790 om tot een prachtige vakantiewoning die pronkt aan de voet van de Kempische Heuvelrug. De schuur beschikt over vier slaapkamers, elk met een eigen badkamer, en biedt daarmee plaats voor maximum elf personen. Leuk detail: de grootste slaapkamer bevindt zich in de oude hooizolder, de andere drie vind je in de vorm van vintage caravans die zowel binnen als in de tuin een nieuw leven kregen. Het interieur bestaat uit een geslaagde mix van authentieke en moderne elementen die gasten van alle comfort moeten voorzien. Zelfs de bar in de woonkamer is afkomstig van een café uit de buurt. Ook in de grote tuin met barbecue, vuurkorf en boomhut is het zalig vertoeven voor jong en oud. Prijzen voor een verblijf van twee nachten in de schuur starten vanaf €824.

Deze zomer breiden Jeroen en Griet hun domein nog verder uit met een wijngaard, gemeenschappelijke tuin én nog drie nieuwe vakantiewoningen die geschikt zullen zijn voor vier en zes personen. Deze smaakvol ingerichte en moderne huizen zullen niet enkel elk over een privétuin beschikken, maar ook een wintertuin delen waar kinderen zich te allen tijde kunnen vermaken. Alle gasten – ook die van de schuur – zullen toegang hebben tot het gemeenschappelijke zwembad, speeltuin, petanque en klein golfterrein. Vanaf volgend jaar zullen ook wijnliefhebbers dankzij de gloednieuwe degustatieruimte aan de wijngaard nog een extra reden hebben om naar Kasterlee te trekken.

Door Rani Guinée.
Foto’s: Charlotte Mewis en Adriaan Van Looy.

Info: kempen.be. #stayjuned want volgende week zetten we onze zoektocht naar het echte Kempengevoel verder in Balen.

Kasterlee

Ontdek nog meer artikels over ...