Een bezoek aan de Kempen ervaar je met al je zintuigen, van de geur van frisse boslucht en de aanblik van uitnodigende meren tot het rustgevende gezang van vogeltjes en de zoete smaak van verse aardbeien. Wat je voorkeur ook geniet, je keert ongetwijfeld huiswaarts met opgeladen batterijen (letterlijk en figuurlijk, want in de Kempen staat ook je smartphone op vakantiemodus), met moeë maar voldane kinderen en vooral met geweldige herinneringen.

De Kempen is als de grootste groene regio van België in de eerste plaats een waar paradijs voor al wie zin heeft om stoer te stappen. De streek dankt haar naam niet voor niets aan het Latijnse campina, wat open vlakte betekent. Je kan er dan ook even het volgebouwde Vlaanderen achterwege laten en volledig tot rust komen tijdens een van de ontelbare wandelingen doorheen de uitgestrekte natuur. Train je wandelbenen op een avontuurlijk parcours, geniet van een romantische date in de heide of ga op kastelenjacht met de jongste leden van het gezin. In de Kempen mag je ook gerust eens je stoute (wandel)schoenen aantrekken en off road gaan – waar het toegestaan is, natuurlijk.

Voor wie op zoek is naar een echte adrenalinekick biedt de Kempen ook een overvloed aan avontuurlijk water. Dankzij de vele uitgestrekte meren kan je je er wagen aan tal van watersporten, van kajakken en wakeboarden tot surfen en peddelen. Uiteraard zijn ook pootje- en zonnebaders meer dan welkom. Gelukkig voor alle waterratten onder ons is het in de Kempen altijd zo’n drie graden warmer dan in de rest van België.

Kempengevoel
In de Kempen gaat niemand met honger van tafel.

Om het echte Kempengevoel te ervaren, moet je ook de pure Kempense keuken geproefd hebben. De Kempenaren blijven onvoorwaardelijk trouw aan hun streekproducten die ze met liefde kweken en verbouwen op hun typische zandgrond. De streek staat bekend om haar heerlijk hoeveijs en traditionele Lierse vlaaikes, maar ook verse saffraan, heideschaap en hoen behoren tot de regionale trots. Van topchefs tot hobbykoks, allemaal toveren ze met plezier authentieke gerechten op tafel die zowel de fijnproever als de Bourgondiër kunnen bekoren. Kortom, in de Kempen gaat niemand met honger van tafel.

Ook ’s avonds hoef je nog geen afscheid te nemen van de deugddoende natuur, want in de Kempen logeer je op den buiten. Je kan er terecht voor zowel een luxueuze overnachting in een hotel of B&B als voor een uniek verblijf in een boomhut of campingtent. Waar je ook ontwaakt, je doet het altijd in volle rust en dicht bij de natuur, vergezeld door vrolijk getjilp en de frisse ochtendlucht – of door je uitgeslapen kroost die weer helemaal klaar is voor een nieuw avontuur.

Door Rani Guinée.

De komende weken trekken we naar Kasterlee, Balen, Turnhout, Hoogstraten, Geel, Brasschaat en Lier om er de leukste activiteiten en beste adresjes te zoeken om het authentieke Kempengevoel te ervaren. #stayjuned

Kempengevoel

Ontdek nog meer artikels over ...