Wanneer het vliegtuig de landing inzet en Malta nadert, dansen kleine fonkelende stipjes als vuurvliegjes in een donkere wereld. Na een zalige vlucht in Business Class bij Air Malta landen we op het gemoedelijke eilandje Malta. De heldere sterren flikkeren helder aan de diepzwarte hemel. Wanneer ik van het vliegtuig stap, omarmt de heerlijk hete Maltese lucht me zoals een verre vriend dat zou doen.

Als een dief in de nacht rijden we naar het hotel. Het Maltese landschap flitst voorbij. We komen aan in Hilton Malta, onze uitvalsbasis voor de komende dagen. Na de lange reis voelt het zachte bed aan als een wolk. Wanneer ik het gewichtige donsdeken over me heen trek, beleef ik een eerste zeemzoete nacht op Maltese bodem.

’s Ochtends ontwaak ik wanneer de eerste, gouden zonnestralen zachtjes over mijn huid strelen en in mijn ogen prikken. Terwijl ik moeizaam de slaap uit m’n ogen wrijf, bewonder ik het schouwspel van de opkomende zon. Plotsklaps begrijp ik het spreekwoord ‘de ochtendstond heeft goud in de mond’.

(Lees verder onder de foto’s)

Malta
Business Class Air Malta
Business Class Air Malta

Na een heerlijk ontbijt vertrekken we naar Valletta. Hier maken we eerste keer uitgebreid kennis met het rijke verleden van Malta. Wanneer je door de kleine, steile straatjes wandelt of over de brede boulevard kuiert, merk je al snel dat hier om elke hoek een verhaal schuilt. De unieke mix van tradities, trends en de smeltkroes van Britse, Arabische en Italiaanse invloeden maken van Valletta een wonderlijke stad waar heden en verleden hand in hand gaan.

We bezoeken de Saint John’s Co-Kathedraal. Deze historische bezienswaardigheid heeft een sober exterieur, maar nagenoeg het volledige interieur is bekleed met prachtige fresco’s, bladgoud en zelfs Mechelse wandtapijten. In de Barakka Gardens zoeken we even de schaduw op, maar vinden we een oase aan rust midden in het drukke Valletta. Na een heerlijk lichte lunch bij The Harbour Club brengt een typisch Maltees busje ons naar Mdina, de voormalige hoofdstad van het eiland.

(Lees verder onder de foto’s)

Lower Barakka Gardens
Lower Barakka Gardens
The Harbour Club
Malta
The Harbour Club
Typische Maltese Bus
Viewpoint Mdina
Malta
St. John’s Co-Cathedral

Na alweer een zalige nacht zetten we koers richting Gozo, één van de eilanden van de Maltese archipel. De honinggele gebouwen contrasteren er met de diepblauwe Middellandse Zee. We stappen in vintage Jeeps en rijden het eiland rond.

Dat de Maltese keuken veel in zijn mars heeft, ontdekken we bij Ta’ Ċenċ il- Kantra Lido. Terwijl de zon op zijn hoogste punt staat en ongenadig stralen naar de oppervlakte werpt, tafelen we onder gevlochten, houten afdakjes waar we verwend worden met kraakverse vis. Terwijl we onze magen vullen, worden we beloond met een beeldschoon uitzicht op de diepblauwe, schitterende zee. Na een heerlijke lunch met zicht op zee, is het nu tijd om zelf op zee te gaan. De jeeps brengen ons terug naar de haven van Gozo, waar we deze keer inschepen op een klein bootje.

Nadat we de woeste zee trotseerden, kwamen we in de Crystal Lagoon. Hier duiken we het water in, waar we dankzij een duikbril en snorkel kunnen genieten van het prachtige onderwaterleven.

(Lees verder onder de foto’s)

 

Crystal Lagoon
Ta’ Ċenċ il- Kantra
Ta’ Ċenċ il- Kantra
Malta
Ta’ Sannat

Het rustig getik van de regen op de ramen verzacht het wegblijven van de stralende zon. We zetten koers richting Mosta, waar we de Mosta Dome bezoeken. Deze Rooms-Katholieke parochiekerk staat bekend om de uitzonderlijke omvang en zijn prachtige interieur. Ook bij de Maltezen is deze megalomane koepelkerk populair. Niet vanwege de pracht en omvang, wel vanwege het mirakel dat hier tijdens de Tweede Wereldoorlog gebeurde. Een bom viel door de koepel van de kerk, tijdens de misdienst. Dat die niet ontplofte en dat niemand gewond raakte, wordt tot op de dag van vandaag gezien als een wonder.

Na het bewonderen van dit mirakel vertrekken we naar het volgende wonder, De Megalithische tempel van Ħaġar Qim. Deze staande stenen zijn ouder dan Stonehenge en de Piramides van Gizeh.

(Lees verder onder de foto’s)

Mosta Dome
Malta
Mosta Dome
Mosta Dome
Megalithische tempel van Ħaġar Qim
Megalithische tempel van Ħaġar Qim

Nadat ik voor een laatste keer mijn maag vulde aan het uitgebreide ontbijtbuffet in het Hilton, beginnen we aan onze laatste dag op Maltese bodem. We zetten koers richting het Palazzo Parisio. Een prachtig, royaal kasteel met een romantische aanpalende tuin. Hoewel de simpele, okergele  façade van het gebouw amper iets verraadt – een toevallige passant of onwetende toerist kan hier gewoon voorbij wandelen – schuilt aan de binnenkant wel degelijk een architecturale parel.

Onze gids, Trudy, vertelt hoe dit prachtige gebouw ooit een bescheiden buitenverblijf was voor de elite uit Valletta. Door de invloeden uit Italiaanse en Arabische hoek werd het al snel omgetoverd tot een parel op vlak van inrichting en architectuur. Wanneer we door de kasteelgangen kuieren, zien we pas echt wat voor pracht zich achter de simpele buitengevel verschuilt.

(Lees verder onder de foto’s)

Palazzo Parisio
Malta
Palazzo Parisio
Palazzo Parisio
Palazzo Parisio
Palazzo Parisio
Palazzo Parisio
De scherpe geur van verse vis en het zilte zeewater vermengen zich tot een onmiskenbaar zuiders parfum

Grote balzalen, bekleed met Italiaanse en Maltese kunst en prachtige fresco’s. Adembenemende details, in hout gekorven. En majestueuze afwerkingen in bladgoud en als kers op de taart een adembenemende, statige marmeren trap. Dat het ondertussen gezapig doorregent, doet niets af aan het prachtige kleurenpalet dat de verschillende planten, bloemen en struiken in de paleistuin vormen.

We brengen een bezoekje aan Marsaxlokk, een authentiek vissersdorpje op het Westen van Malta. Het zijn de zeil- en vissersboten, die zachtjes op het water deinen, die de plek postkaartwaardig maken. De scherpe geur van verse vis en het zilte zeewater vermengen zich tot een onmiskenbaar zuiders parfum. Ook hier is de rijke geschiedenis van Malta nooit ver weg. De traditionele Maltese schippersboten, de luzzu, hebben elk twee amandelvormige ogen. Volgens de legende van de Egyptische godin Osiris zouden deze ogen de schippers beschermen op zee, en tegelijk ook de duivel verjagen.

(Lees verder onder de foto’s)

Malta
Marsaxlokk
Malta
Met wijngaarden, een olijfgaard en een moderne wijnmakerij, streeft eigenaar John naar de productie van uitmuntende wijnen

Voor we naar de eindbestemming rijden, houden we nog een laatste tussenstop bij San Niklaw Winery. Dit wijndomein is gelegen in het zuidoosten van Malta en is al meerdere generaties eigendom van dezelfde familie. Met wijngaarden, een olijfgaard en een moderne wijnmakerij streeft eigenaar John naar de productie van uitmuntende wijnen, terwijl hij het erfgoed van zijn landgoed koestert. Hier proeven we van vier verschillende wijnen, vergezeld van een typisch Maltees hapje. Elke wijn komt, van druif tot glas, volledig tot stand op het wijndomein.

Door Margot Domen.

Droom je al van je volgende reis naar Malta? Neem dan een kijkje op de website van VisitMalta. Vanaf Brussels Airport Zaventem vertrekken dagelijks vluchten met Air Malta. Meer informatie over deze vluchten vind je hier. #stayjuned

Malta
San Niklaw Winery
San Niklaw Winery
San Niklaw Winery
San Niklaw Winery

Ontdek nog meer artikels over ...