Of het dit weekend nu oude wijven regent of niet, de symboolfunctie is duidelijk: een terrasje doen, dat is voor de Vlaming een processie, een heilige want dorstlessende taak. ‘We hebben het verdiend,’ horen we hier en daar. En dat is alles bij elkaar waar. In je eigen tuin was het niet veel soeps deze lente, en we houden zo van het ‘klapke doen’, de koffieklets, pintelieren, andere mensen aanstaren, en eten opeten dat uit een andere keuken komt. Of het nu een croque monsieur is, of een sterrenmaaltijd.

Hoe konden we de terugkeer van de horeca beter vieren dan met een scherpe actie op een boek dat de culinaire geneugtes van de Vlaming samenvat: Bistro Belge, een tour langs de beste authentieke restaurants van ons land? Bistro Belge is een luxueuze uitgave, boordevol verhalen, foto’s en tips. Arbeidseconoom Stijn Baert liet bij de aanschaf van het boek weten aan wie het wou horen dat hij ‘nog nooit zo’n verzameling van zijn lievelingsrestaurants in één boek samen zag staan.’ Nou ja, toen kwam het coronavarken met de lange snuit en het boekenverhaal was uit. Samen met dat van de horeca zelf.

Maar hey, kijk. De terrassen gaan open, en volgende maand kun je vast ook weer overal binnen gaan eten. En dan is Bistro Belge de allerbeste inspiratie. Een tournée générale langsheen de beste garnaalkroketten, mosselen, steak-frites en varkensneuzen van het land. Waar nog hedonistisch getafeld en bacchusgewijs gedronken wordt. Met maten, zonder mate.

KOOP NU BISTRO BELGE voor 15 euro ipv 25 euro (+verzendingskosten).  Wat moet je doen? Eenvoudig. Je kunt het boek bestellen via de webshop, en er met bank- of kredietkaart meteen afrekenen. Het boek wordt je met de post bezorgd. Tot uitputting van de voorraad.

Smakelijk!

Toni De Coninck

Ontdek nog meer artikels over ...