Er zijn maar weinig elementen die een vakantie zo compleet maken als de gastronomische ervaring op de bestemming. Voor de meeste Vlamingen is het een noodzakelijke voorwaarde, een vinkje op de bucket list, een cruciale filter tijdens het reserveringsproces. Tijdens mijn reizen dichtbij en ver weg heb ik de kans gehad met verschillende hoteliers te praten, en de reiziger uit Vlaanderen zat bij de meeste daarvan in de gulden snede. We zijn een dankbaar volk als het op eten en dineren en restaurants en het savoureren van de lokale culinaire gewoontes aankomt. Een verzameling gourmands. Lekkerbekken en smulpapen. Het gebeurt niet zelden dat de buren bij thuiskomst eerst vragen hoe het eten was op vakantie, en dan pas of het mooi weer was, wat je gedaan en gezien hebt.

In mijn ervaring speelt een bestemming als Tenerife de voorbije jaren verbluffend goed in op de honger naar excellentie. Nieuwe, jonge chefs gaan aan de slag met de beste producten die het eiland te bieden heeft, ter land en in zee. De Atlantische Oceaan is een schatkamer voor verse subtropische vis, schaal- en schelpdieren. Lokaal geteelde bananen en avocado’s zorgen voor uitstekende vetzuren die passen in een gezond mediterraan dieet. Uit de wijngaarden komt inmiddels een voortreffelijke kwaliteit, niet zelden gerijpt op mineraalrijke vulkanische bodem die de wijnen een elegantie geven die niet hoeft onder te doen voor collega’s uit veel noordelijker gelegen gebieden.

Abama
Abama
Abama
Melvin is alles bij elkaar een zeer upscale maar niettemin ontspannen ervaring

Een van die jonge, getalenteerde chefs is Diego Dato. Hij staat aan het hoofd van restaurant Melvin, dat als een parel ligt ingebed in de schelp die Las Terrazas de Abama heet, onderdeel van My Way Hotels. Dit is, zoals we eerder al schreven, een goeddeels geheim stukje paradijs, daar waar de bananenplantages vroeger glooiden naar de rotsen waarop de golven te pletter sloegen. Aan de overkant ligt La Gomera te baden in de zon. Melvin is er zowel voor de gasten van het resort als de eigenaars van een van de luxueuze appartementen of villa’s. En je kunt er natuurlijk ook terecht als je ergens anders op het eiland verblijft. ‘Maar wie doet dat als je Las Terrazas de Abama hebt,’ knipoogt Diego Dato achter het masker dat nog net een grote glimlach prijsgeeft.

De chef werkte eerst in enkele toprestaurants op het Spaanse vasteland, zoals Can Fabes en Lasarte, waar hij de emblematische sterrenchef Martin Berasategui leerde kennen. In 2012 belandde hij in M.B., waar chef Erlantz Gorostiza hem de knepen van het vak leerde. ‘Na een korte periode als souschef in Txoko werd ik chef van Melvin. Nog steeds onder de hoede van Martin Berasatagui, die enkele keren per jaar langskomt voor overleg en training.’

De stempel van Berasatagui krijgt in Melvin een lokaal Canarisch tintje. Op het menu vind je bijvoorbeeld tartaar van lokale tonijn, de patudo canario, met een ajoblanco (een romige, koude knoflooksoep) en gel van druif. Er is catch of the day met een jam van tomaat en piquillopepers, puree van pastinaak en een saus van kefir en kokosnoot. Op krokante huid gebakken zeebaars krijgt het gezelschap van zwarte aardappel, citroen en een saus op basis van mojo verde. De wijnkaart heeft zowaar een Atlantische selectie, waar je naast de zilte albariño uit Galicië een hele selectie Canarische wijnen per glas kunt krijgen. Ik proef listan blanco uit de regio Abona, en ook de vulkanische Soco uit Lanzarote.

Melvin is alles bij elkaar een zeer upscale maar niettemin ontspannen ervaring, met een fabelachtig zicht op het golfterrein en de oceaan. Het feest begint er ’s morgens al, waarbij gasten elke ochtend à la carte kunnen kiezen uit een reeks exquise bereidingen als Eggs Benedict of versgebakken wafels. Afhankelijk van het thema kun je ook kiezen uit enkele Japanse of Mexicaanse ontbijtformules. Een verdieping lager worden ’s middags aan een van drie zwembaden eenvoudige, voedzame snacks geserveerd. Aan een tweede zwembad vind je een ‘zumeria’, waar verse sapjes voor vitamines en verfrissing zorgen.

Abama
Abama
Dat is wat Tenerife en zijn keuken zo uniek maakt

Waar Melvin onder auspiciën staat van Martin Berasategui, draagt het tweesterrenrestaurant M.B. met trots de initialen van de Spaanse chef. Erlantz Gorostiza vertegenwoordigt er zijn keuken en filosofie, en voegt er enkele Canarische invloeden aan toe.
We praten bij een kop koffie over de uitdagingen van de tijd, de uitlopers van de pandemie, de moeilijkheid om de Tinerfenyos te overtuigen van de kwaliteit en de noodzaak van elegantie en verfijning. ‘Men mag alles bij elkaar niet vergeten dat Tenerife niet noodzakelijk een klein eiland is. Tijdens de lockdowns moesten we sluiten, maar ook nu zijn we er niet van overtuigd dat zakenlui uit het noorden of locals die iets te vieren hebben dat in M.B. komen doen. Om die reden is meer dan 60% van onze gasten afkomstig uit het toerisme. De wisselwerking met Las Terrazas de Abama en Los Jardines de Abama is van cruciaal belang, ook al bevinden we ons fysiek niet op die locatie. Maar we merken dat er veel vraag is. Reizigers die van hun vakantie een zekere meerwaarde verwachten, sluiten die bijvoorbeeld graag af in M.B. Het is het gedroomde sluitstuk van de beleving in Tenerife. Een tweesterrenkeuken, met topproducten en een aantal visueel aantrekkelijke elementen, in dit klimaat! Wat wil je nog meer?’

Die visuele elementen komen tijdens het aansluitende menu behoorlijk indrukwekkend uit de verf. Een flink uit de kluiten gewassen oester komt op wat we niet beter kunnen omschrijven als een stomende vulkaan aan tafel. Citrus, rode biet en sesam zorgen voor aciditeit en textuur. M.B. verstaat de kunst van de tafelbeleving, niet minder dan drie bereidingen worden aan tafel afgewerkt of voor de ogen van de gast verfijnd, een gewoonte die we om hoofdzakelijk budgettaire redenen in België zijn kwijtgespeeld. Het degustatiemenu is ongetwijfeld mediterraan, met de beste Spaanse ingrediënten, een surf&turf tussen heek, ibericovarken en kokkels en hier en daar wat Canarische toetsen als kaas van het eiland El Hierro en zoete aardappel uit Lanzarote. Een paar exotische toetsen zorgen voor een laatste knipoog naar het klimaat en de subtropische invloedssfeer van de eilandengroep. Dat is wat Tenerife en zijn keuken zo uniek maakt: de onschatbare smeltkroes tussen Atlantische frisheid en het speelse van de tropen.

Door Toni De Coninck.
Foto M.B.: © Matthew Shaw.

Vakantie in Las Terrazas de Abama? Ontdek het vakantie-, huur- en koopaanbod via abamahotelresort.com/nl of lees er alles over in onze vorige bijdrage.

Ontdek nog meer artikels over ...