Ik geniet van een geweldig uitzicht op de Wuivende Krabben van Panamarenko en word verwend met een heerlijk fris glas rosé, verfijnde vitello tonnato en smakelijk kopje gazpacho

Door de al verrassend warme ochtendzon en uitgelaten sfeer die in de zeelucht hangt waan ik me spontaan in vakantiemodus op een doodgewone donderdag. Al brengt een bezoek aan het mooie Knokke-Heist dat altijd wel een beetje teweeg. Aan het Lichttorenplein, velen beter bekend als het ‘roze plein’, staat de 100% elektrische citymobiel die mij doorheen de badstad moet voeren – en niet moet onderdoen voor de typische luxegolfkar à la Knokke-Heist – al paraat.

Al na de eerste bocht richting zeedijk wordt duidelijk dat onze gids niet enkel een passie voor Knokke-Heist koestert, maar ook voor kunst en cultuur in het algemeen. Vol enthousiasme vertelt hij over kunst in de publieke ruimte, opvallend en verscholen, en over de pleinen van de badplaats die het resultaat zijn van een geslaagde symbiose tussen kunst en architectuur, tussen verleden en heden. Dat kunstwerken niet alleen mooi kunnen zijn, maar ook zinvol, zoals de kleurrijke Kameleon van Jeremy Deller op het Van Bunnenplein, wiens rode tong alle kinderen eindeloos glijbaanplezier bezorgt.

Onze eerste echte stop van deze ART Tour vindt plaats bij het iconische luxehotel La Réserve Resort, recht tegenover het Casino, waar ik op de imposante oprijlaan al meteen gegroet wordt door twee opvallende kunstwerken en in de inkomhal door een ontvangstcomité van vijf sculpturen. De echte verrassing wacht echter buiten op het prachtige terras van het hotel, vanwaar ik een geweldig uitzicht geniet op de Wuivende Krabben van Panamarenko en verwend word met een heerlijk fris glas rosé, verfijnde vitello tonnato en smakelijk kopje gazpacho.

Opnieuw in de citymobiel zoeven we geruisloos verder langs bekende en verborgen stukjes Knokke-Heist. Zo ook doorheen het charmante Oud-Knokke, zoals de bewoners het hier kennen, richting het Atelier van Luc Peire in De Judestraat. Hoewel de naam ‘atelier’ de bezoekerservaring hier misschien niet helemaal recht aandoet. Als beeldend kunstenaar evolueerde Luc Peire van het expressionisme naar een voorstelling van de mens als spiritueel wezen, met een bijzondere focus op de verticale beweging en de uitgebalanceerde ruimte. Ook een bezoek aan de kleine maar fijne tentoonstelling, tuin en bungalow in Knokke-Heist is vandaag een haast spirituele beleving, met als hoogtepunt ongetwijfeld de optical art spiegelkamer waar ik even lijk te zweven in een oneindige ruimte.

(Lees verder onder de foto’s.)

ART Tour
ART Tour
ART Tour
Onze gids licht in geuren en kleuren toe wat hier ooit was, is, en ooit nog komen zal

De route naar onze volgende culinaire stop doorkruist de residentiële wijken van Het Zoute, die met hun statige villa’s en groene, mondaine karakter eigenlijk ook weer een deeltje van de schoonheid van Knokke-Heist vormen. Onze gids licht ondertussen in geuren en kleuren toe wat hier ooit was, is, en ooit nog komen zal. Na Het Zoute volgt het zoete bij Hotel St. Pol, dat niet alleen zijn gezellig terras een artistieke make-over heeft gegeven, maar ons ook verwent met maar liefst drie lekkernijen bij de koffie: een cherrybomb met kersenchibouste, chocolademousse en compote van vijgen, een citroensorbet met paradijskorrel, en (ben je anders wel echt in Knokke-Heist geweest?) een oerklassieke maar overheerlijke Misérable.

Onze laatste halte vooraleer we terugkeren naar het Lichttorenplein is de Dominicanenkerk. En waar ik de pittoreske wit-rode kerktoren al tallozen keren ben voorbijgelopen op zomerse zeedagen, nam ik tot nu toe – tot mijn spijt – nog nooit de tijd om ook het interieur ervan te bewonderen. Nu ik dat wel doe, bevind ik me plots in een heuse oase van rust in hartje Knokke-Heist. Zowel het binnenpleintje als de kerk zelf zijn betoverend in hun eenvoud en sereniteit. Een mooi moment van bezinning, en van nog een laatste zoete verwennerij met artisanale pralines van chocolatier Van Neuten om deze schone ART Tour – in elke betekenis van het woord – af te sluiten.

Praktisch:

 • De ART Tour vindt van 16 juni tot 3 september 2022 elke donderdag, vrijdag en zaterdag plaats. In de nazomer volgen nog drie extra zaterdagen: 17 en 24 september, en 1 oktober.
 • De tour start telkens stipt om 11 uur aan het bureau van Toerisme op het Lichttorenplein te Knokke-Heist en duurt ongeveer drie uur.
 • Kostprijs: €45 per persoon, inclusief alle hapjes en drankjes. Ook groepstours zijn mogelijk op aanvraag.
 • Meer info en tickets vind je hier.

Zin in nog meer kunst aan de kust? De komende maanden vind je ook deze artistieke aanraders terug in Knokke-Heist:

 • Closer by Wim Tellier (04/04/2022-04/09/2022): een bijzondere canvasafdruk van een man in een brandwerend pak dat geperforeerd werd om er zonnebloemen door te laten groeien. De uitkijktoren naast het kunstwerk biedt een extra mooi uitzicht.
  Kalvekeetdijk 258
 • Helmut Newton – Legacy (10/06/2022-25/09/2022): een unieke wandeling van de fifties naar de nineties, doorheen vijf decennia verrassende, soms provocatieve maar altijd krachtige foto’s van de wereldberoemde pionier Helmut Newton. Vol glamour, nooit oppervlakkig: dat is zijn bijzondere stijl en verbeelding die niemand ooit kon – of zal kunnen – imiteren. Knokke-Heist is de enige tussenstop van deze buitengewone expo in de Benelux, met ook nooit eerder getoond werk van deze topfotograaf.
  Ravelingen, Koudekerkelaan 33
 • Zeezucht – Poëziewandeling van Maud Vanhauwaert: woordkunstenares Maud Vanhauwaert droomt weg bij de kunstbeelden in Knokke-Heist. Ze schreef vijf gedichten op maat, vol zeezucht. Project ‘Zeezucht’ nodigt uit tot een poëtische wandeling, langs unieke kunstwerken, op een zucht van de zee. Een hartverwarmende wandeltip.
 • Art galeries: Knokke-Heist telt maar liefst 85 kunstgalerijen, verspreid over de hele gemeente en met voor elke kunstliefhebber wat wils. Een handig overzicht vind je hier.

Door Rani Guinée.

Nog meer inspiratie voor je volgende uitje naar Knokke-Heist vind je steeds op myknokke-heist.be. #stayjuned

 

Ontdek nog meer artikels over ...