Val in zwijm voor het Zwin

Knokke-Heist stippelde een wijd wandelassortiment uit waarmee ze haar unieke landschap extra in de kijker zet. Van een kunstzinnige poëziewandeling tot een Instagram-route die je de meest fotogenieke plekjes toont en avontuurlijke wandelingen door het Koningsbos; er is voor ieder wat wils. June. koos voor de Zwinwandelroute, een ontdekkingstocht langs de Oude zeeweringsdijken, de Zwinduinen en de Hazegraspolders. Het Zwin leeft op het ritme van de seizoenen waardoor het je blijft verrassen en dit natuurgebied elke dag een bezoekje waard is.

Houten wandelpaden gidsen ons door de weelderige natuur naar de uitgestrekte strandvlaktes. Dit landschap wordt gekenmerkt door een unieke zoutwaterbiotoop waar slechts enkele planten zich als vissen in het water voelen. Zeekraal, duizendguldenkruid en Engels gras zijn de paradepaardjes die hier probleemloos groeien. In de zomermaanden kleurt het Zwin paars door de lilakleurige bloemetjes van de bloeiende lamsoor, beter bekend als de Zwinneblommekes.

Vanop de uitkijktoren genieten we van een majestueus panorama op het polderlandschap. Aan het water landen trekvogels die hier van de slikbodem komen smullen, een rijke gevarieerde voedselbron waar ze broeden en overwinteren. In de verte kan ik een glimp opvangen van een gracieuze ooievaar die vanuit zijn nest parmantig van het zonnetje geniet. Op elke wandeling door de Zwinvlakte vieren het vogel- en plantenrijk hoogtij, een bijzondere beleving die een andere kant van Knokke-Heist belicht.

(Lees verder onder de foto’s.)

Knokke-Heist
Knokke-Heist
Knokke-Heist
De rolklaver uit de vlinderbloemenfamilie geeft een gouden schijn aan de graslanden waar pioniersplanten primeren

BeeOdiversity in de Groene Gordel van Knokke-Heist

Je kan de charmes van deze badplaats niet alleen te voet, maar ook met de fiets verkennen. De drie groene bijen-fietsroutes door Knokke-Heist wijzen je de weg naar de prachtige natuur, landelijke tochten langs bijensites en bloemenvelden. Onze route begint op de Zeedijk waar ik met de wind in de haren van het adembenemend uitzicht geniet. Aan de horizon verlaten donzige wolken de pastelblauwe hemel. Zachtjes zinken ze weg tussen de wilde golven die op het ritme van de wind heen en weer dansen. Zandkorrels vliegen als ongeleide projectielen in het rond, ruwe scrubparels die op mijn gezicht blijven plakken door de overdosis zonnecrème. De geur van dit melkkleurig goedje wekt de vakantiesfeer tot leven.

Na een flinke trapsessie verlaten we de zeedijk en komen we terecht in het kleine natuurreservaat Sashul. De rolklaver uit de vlinderbloemenfamilie geeft een gouden schijn aan de graslanden waar pioniersplanten primeren. Naast Sashul behoren de Kleiputten en de Vuurtorenweiden tot de Groene Gordel van Heist. Op deze plekken ontwikkelt zich een plantenrijkdom met zeldzame insecten en paddenstoelen, een unieke beleving voor elke natuurliefhebber. In de weiden wisselen rietmoerassen en graslanden elkaar af. Dit gevarieerde landschap is de ideale broedplaats voor waterral, kleine karekiet en blauwborst.

(Lees verder onder de foto’s.)

Knokke-Heist
Knokke-Heist

In Ramskapelle, een prachtig polderdorpje, zetten we onze fietsen even aan de kant. Door het raampje van de bijenkasten gluur ik naar de bezige bijen die onrustig heen en weer vliegen. Deze kasten lanceerde Knokke-Heist in 2014 ten voordele van het BeeOdiversity-project waarmee ze het gebruik van chemische bestrijdingsmiddelen willen verbannen. Meermaals per jaar analyseren wetenschappers het stuifmeel van deze bijtjes om na te gaan welke pesticiden ze binnenbrengen. Intussen verzorgen de imkers hier 63 bijenkasten, een bijenvriendelijke badplaats waar de inwoners aan de hand van diverse workshops gestimuleerd worden om hun tuin zonder pesticiden te beheren. De verschillende bijenhuisjes die ik tijdens mijn fietsroute passeer, liggen verscholen tussen kleurrijke bloemenweides. Met deze velden wil de gemeente een paradijs voor bijen en vlinders creëren. Gele boterbloemen, madeliefjes en lilakleurige bieslookbloemen vormen het decor van dit fleurige landschap.

Langs het water dobberen eendjes vrolijk heen en weer. Tussen het hoge gras staan vervallen boerenhuisjes met terracottakleurige dakpannen, een idyllisch tafereel met een sprookjesachtig karakter. In de verte weergalmt het geluid van aanspoelende golven en krijsende meeuwen die door de lucht zweven. Over het pad liggen steeds meer crèmekleurige schelpen verspreidt. Enkele minuten geleden bevond ik mij nog in een sereen oord, nu sta ik te midden van een betoverend landschap waar rust en onrust hand in hand gaan. Grasgroen, lila of pastelblauw: Knokke-Heist koestert een koninklijk kleurenpalet dat de schoonheid van de natuur alle eer aandoet.

Door Eline September & Louise Dupont.

Wil je nog meer te weten komen over het BeeOdiversity project? Neem hier dan een kijkje. Voor meer wandel- en fietstips ben je op de website van Toerisme Knokke-Heist aan het juiste adres.

Knokke-Heist

Ontdek nog meer artikels over ...