Wandelen is jezelf in de watten leggen. Wandelen is energie tanken, jezelf weer helemaal opladen na de lange winter. De batterijen wakker schudden, diep in- en uitademen tot je je weer helemaal herboren voelt. Tirol biedt het allemaal, zowel voor geoefende klauteraars als voor families met kinderen. Tirol telt meer dan 24.000 km gemarkeerde berg- en wandelpaden. Ze leiden je door bossen en alpenweiden om je tenslotte tot aan de voet van steile rotswanden te brengen.

Tirol biedt 200 verschillende uitstapjes, stuk voor stuk de moeite waard om te ontdekken. Zo is er bijvoorbeeld de almwandeling Putzen-Alpe. Deze relatief gemakkelijke wandeling duurt iets meer dan drie uur. Je vertrekt in St. Anton am Arlberg en je trekt richting Putzenalm. Het 300 kilometer lange routenet maakt van de regio een ideale wandellocatie. Op de alm vind je een heuse kaasmakerij en in het restaurant worden de heerlijkste Tiroler Schmankerln zoals spekknödel en spekaardappelen bereid. De hoogte deert de lokale boeren niet. Op de vraag wat hen van andere almen onderscheidt, antwoorden ze in koor: ‘Bei uns schneibt’s halt öfter!’ Vrij vertaald: ‘Bij ons sneeuwt het gewoon een beetje meer!’ (Meer over culinair genieten in Tirol? Klik dan vlug hier!)

Ort: Scheffau a.W.K.

Bergkruiden

Vind je zo’n halve dag toch een tikje veel, of ben je met kleine kinderen op pad? Kies dan voor de wandeling ‘Oost-Tiroler wildkruidengenot’. Die neemt je mee door het Zedlacher paradijs, waar je luistert naar de adembenemende verhalen van kruidenkenster Anna Holzer. Zij praat honderduit over de kracht van inheemse bergkruiden en wat die met je lichaam doen. Geoefende wandelaars kunnen dan weer terecht in een van de Tiroler natuurparken. De 4.000 kilometer tellende natuurgebieden strekken zich uit van het Lechtal tot helemaal in Oost-Tirol met het indrukwekkende Nationaal Park Hohe Tauern. Sommige tochtjes duren maar een uurtje of zo, voor de befaamde Karwendeltocht heb je dan weer drie dagen nodig.

Ort: Terfens

Adlerweg

Tirol’s beroemdste langeafstandswandelroute, de Adlerweg, doorkruist het hart van de Alpen en toont op indrukwekkende wijze de schoonheid en het karakter van Tirol. De Adlerweg loopt door heel Tirol en telt 33 etappes. Goed voor zo’n 413 kilometer en 31.000 hoogtemeters om te overbruggen. Het eindpunt van de Adlerweg is St. Anton. De regio wordt vaak de ‘bakermat van het alpine skiën’ genoemd, maar het is ook een uitstekende locatie om te wandelen. St. Anton telt 300 kilometer aan gemarkeerde wandelpaden. Ook langs die wandelpaden valt altijd wel iets te beleven. De echte avonturiers kunnen er natuurlijk voor kiezen om bergen te beklimmen. En er zijn er genoeg: Tirol telt maar liefst 573 bergen hoger dan 3.000 meter. De thuisbasis van de hoogste bergen is Osttirol. De regio telt maar liefst 266 bergtoppen boven de 3.000 meter. De hoogste zijn de Großglockner (3.798 meter) en de Großvenediger (3.666 meter).

Geen fan van klimmen, maar wel van panoramische uitzichten? Neem de Tiroler Zugspitzbahn en word beloond met een 360 graden uitzicht op de bergtoppen. Blijf daarna gerust even rondhangen in de Tiroler Zugspitz Arena. Deze bestemming ligt aan de voet van de hoogste berg van Duitsland. Meer info over de Zugspitze vind je hier.

De website van Visit Tirol biedt een uitstekend overzicht van alle mogelijkheden. Je geraakt niet uitgelezen en uitgewandeld!
Meer algemene info over Tirol vind je dan weer hier. Ontdek via deze website meer over Osttirol.

Alle wandelingen!

Een overzicht van alle wandelingen vind je op de website van Tirol. Je kunt er een op maat gemaakte route uitstippelen: kies zelf de moeilijkheidsgraad en de duur van je wandeling.

Wandelinspiratie nodig? Lees de getuigenissen van berggids Matthias Wurzer, bergredder Regina Poberschnigg en kruidenkok en waardin Anna Holzer.

Geen zin om bergen te beklimmen? In Tirol kun je ook gewoon gebruik maken van de zomerliften. Het is een ideale manier om Tirol te ontdekken. Of laad je batterijen op in een van de vele berghutten en geniet van de Tiroolse gastvrijheid.

Praktisch

Toeristische info:
www.visittirol.be

Ontdek nog meer artikels over ...