Net als voor alle andere inwoners van Zaventem is de luchthaven voor mij meer dan het vertrek- en eindpunt van een reis. De veldwegen en rustige baantjes rondom het vliegveld zijn voor ons namelijk een van de weinige stukjes natuur waar we de rust kunnen opzoeken. Al is het er de afgelopen weken een pak drukker geworden – je hoeft niet te raden waarom. Met de zalige zon die het huidige lockdownleven heel wat draaglijker maakt, zijn we natuurlijk liever buiten op onze fiets dan binnen in onze zetel. Een bekende weg die je met de fiets kunt volgen, is de Vliegeniersroute. Deze 22 kilometer lange weg start en eindigt aan het Kerkplein van Zaventem. In 2009 heeft het gemeentebestuur bewegwijzering voorzien om je moeiteloos door de omringende gemeentes te leiden. Een korter traject is het Van Dyckpad, een wandelpad van ongeveer 8 kilometer lang dat zich beperkt tot asfalt- en landbouwwegen door Zaventem en Nossegem.

Vorige week stippelde ik met mijn vader een fijne fietsroute uit van een kleine 17 kilometer. Niet te lang, niet te kort, dwars doorheen Zaventem, Diegem en Nossegem. We begaven ons in gezellige woonwijken, op drukke banen langs de snelweg en tussen landbouwakkers rondom het vliegveld. Bergop, bergaf en dan weer vlak. Ideaal om samen met je lief tijdens zonsondergang te mijmeren over verre reizen wanneer je talloze vliegtuigen ziet landen – momenteel voornamelijk cargo weliswaar, maar dat terzijde. Maar ook perfect voor een fijne zondagnamiddag met de kinderen.

We starten onze route aan de wachtvijver van Zaventem, vlakbij de Stockmansmolen. Deze molen uit 1249 is de laatste van Zaventem die nog bewaard is gebleven. Erlangs loopt de Woluwe, een waterloop die ontstaan is als zijrivier van de Zenne. Men neemt aan dat de eerste Zaventemnaars zich rond de Woluwe gevestigd hebben. In het begin volgen we de Vliegeniersroute richting Sint-Stevens Woluwe. We fietsen via een smal paadje langs de drukke R22 en steken de weg over aan de Grote Kloosterstraat, richting Jozef Van Damstraat. Hier rijden we de eerste deelgemeente van Groot-Zaventem binnen: Sint-Stevens-Woluwe. Wat verder stoppen we even aan het heemmuseum De Veste, een lokale verzamelplaats van oude landbouwtuigen en andere gebruiksvoorwerpen. Een fijn stukje geschiedenis van een kleine, maar niet onbelangrijke gemeente.

Heel wat geparkeerde vliegtuigen, maar helaas geen enkel dat mag opstijgen of landen

We rijden verder bergop doorheen de rustige woonwijk tot we plots uitkomen aan een veldweggetje. Net als de andere fietsers en voetgangers die we passeren, genieten we van de zon, de frisse lucht en de uitgestrekte velden. We lijken een handige shortcut gevonden te hebben, want aan de andere kant van het veld komen we zomaar uit aan de wijde Bourgetlaan in Brussel. We slaan links af om even een kijkje te nemen naar het NAVO-hoofdkwartier, een goedbewaakt gebouw met een nogal aparte vorm.

We besluiten om te keren en banen ons een weg doorheen Diegem, een deelgemeente van Machelen. We fietsen over een brug boven de spoorweg en gaan via de Regimentsberg naar de Woluwelaan. Daar steken we over en rijden we de Frank Gurinckxstraat in, een stevige klim die uitkomt op een brug, de Zaventemsesteenweg. Hier houden we even halt. De plotse drukte van de autostrade onder ons valt meteen op na ons ritje door de stille woonwijken. Kijken we naar links, dan hebben we uitzicht op de lokaal befaamde Sint-Catharinakerk van Diegem, die aan populariteit heeft gewonnen dankzij de jaarlijkse cyclocross. Als we onze ogen wat meer dichtknijpen zien we zelfs 4 glanzende bollen van het Atomium. Kijken we naar rechts, valt ons oog op een eerste aanwijzing van de luchthaven: het Brussels Airport-logo. We fietsen nog wat verder rechtdoor en slaan af naar rechts, waar we ons opnieuw op een brug boven de autosnelweg begeven. Nu hebben we al een beter zicht op de luchthaven. Het is een rustig tafereel: heel wat geparkeerde vliegtuigen, maar helaas geen enkel dat mag opstijgen of landen.

Via de Nieuwe Zaventemsesteenweg die parallel loopt met de autosnelweg dalen we af richting Zaventem-dorp. We volgen de Olmenstraat en fietsen dwars door het gezellige centrum. Vlakbij de spoorweg slaan we af aan de Zeven Tommen, het punt waar onze route overlapt met het Van Dyckpad. We bevinden ons opnieuw op een geasfalteerd weggetje in de velden, tevens ook de achtertuin van de luchthaven. Niet veel verder zien we de gele landingslichten. Net als enkele andere voorbijgangers blijven we even stilstaan wanneer we een vliegtuig in de verte zien aankomen. Luttele seconden later weerklinkt het oorverdovende lawaai van het toestel dat zich slechts enkele meters boven ons hoofd lijkt te bevinden.

We steken de brug boven de spoorweg over en slaan het het Noskoems Wandelpad in richting Nossegem, de tweede deelgemeente van Zaventem. Niet veel verder kan je een pad omhoog volgen, richting het spottersplatform. Twee jaar geleden liet Brussels Airport dit uitkijkpunt speciaal voor alle vliegtuigliefhebbers installeren voor een ideaal uitzicht. De aangrenzende weg is wegens de coronamaatregelen afgezet, zoals je kunt zien op de foto, maar het uitkijkpunt is nog steeds te voet bereikbaar.

Wie na zo’n fietstocht honger krijgt, kan in niet-coronatijden een lekker hapje eten in Be Burger

Naast het spottersplatform biedt het Zaventemse Vliegbos nog een leuke plek voor ravotters: het Speelbos. Hier kan je samen met de kinderen spelen, kampen bouwen en je uitleven op het evenwichtsparcours. We laten ons uitbollen door een tunneltje onder het treinspoor en slaan een smalle veldweg in tot we weer in het centrum van Zaventem uitkomen. Via de Hector Henneaulaan fietsen we naar het eindpunt van onze tocht. We passeren nog langs het park van Zaventem, waar elk jaar ons geliefde zomerfestival Pop@Park plaatsvindt – al vrezen we voor de 2020 editie. Aan het park ligt eveneens het Mariadal, een gerestaureerd kasteel uit de 19deeeuw dat deel uitmaakt van het Zaventems historisch patrimonium.

En dan eindigen we weer waar we begonnen zijn: aan de Stockmansmolen. Wie na zo’n fietstocht honger krijgt, kan in niet-coronatijden een lekker hapje eten in Be Burger. Dit gezellige restaurant werd enkele jaren geleden in Zaventem geïntroduceerd door voormalig sterrenchef Roland Debuyst en Sébastien de Messemaeker. Momenteel kan je er terecht tussen 11u30 en 22u voor afhaalmaaltijden of kan je eten bestellen via UberEats en Deliveroo.

Geïnteresseerd in de wandel- en fietsroutes die Zaventem nog meer te bieden heeft? Neem dan hier eens een kijkje.

Door Charlotte Dupont.

Wistjedatjes

Wist je dat…

… Zaventem een van de belangrijkste producenten van grondwitloof is? Na het grote succes van gebleekte cichoreibladeren in Brussel werd de witloofteelt voornamelijk verder gezet in de regio’s rond Zaventem. Tot op de dag van vandaag werken boeren met de modernste teeltechnieken om de beste witloof te voorzien. With Love from Belgium!

… de NAVO allerlei belangrijke instanties herbergt, waaronder de secretaris-generaal en de Noord-Atlantische raad? Hier worden dan ook cruciale beslissingen rond defensie en veiligheid gemaakt. In 2007 werd de aanbesteding van de bouw aangekondigd en pas 10 jaar later was het project volledig af. Een van de grondleggers van de NAVO was bovendien een Belg, namelijk premier Paul-Henri Spaak.

… Leuvenaars dankzij de Bocht van Nossegem sinds 2005 rechtstreeks naar de luchthaven kunnen treinreizen, zonder een tussenstop te moeten maken in Brussel? In 2008 werd de bocht echter tijdelijk gesloten ten gevolge van de Kalitta-crash, waarbij een vliegtuig niet kon opstijgen en vlakbij de spoorweg is gecrasht. Gelukkig raakte niemand gewond en bleef het bij materiële schade.

Ontdek nog meer artikels over ...