Labath
Aan de Poel, net buiten de drukte van de Korenmarkt, vind je Labath op een hoek. Labath is mijn nummer één koffiebar. Zowel de senioren van het tegenoverliggende rusthuis als de hipsters vind je hier terug. Toeristen zie je er maar weinig aangezien die hier niet echt passeren. Vroeger was het gebouw een ijzerwinkel en na de omvorming tot café zijn de grote ramen behouden. Dat maakt de ruimte zeer rijk aan licht. Het is er ook erg kleurrijk met plantjes en rode accenten op de muren. Slow coffee, espresso, speciale lattes… je vindt het hier allemaal en het is overheerlijk. Maar de belangrijkste reden waarom ik hier zo graag kom zijn de vriendelijke mensen. Het team dat hier werkt, zal altijd een lach op je gezicht kunnen toveren.

BIDON
Aan de Reep vind je BIDON. Niet toevallig ook op een hoek. Bidon is een fietsreferentie, wat het thema is van de hele bar. Je kunt er helmen en andere fietsaccessoires kopen, maar koffie maken doen ze zeker ook niet kwaad. Er hangt een sfeer zoals in een huiskamer; joviaal, kindergelach, een fijn muziekje op de achtergrond en veel warmte. De lange ruimte is leuk ingevuld met kleine tafeltjes, een grote samenzittafel en een zetel. Er is zelfs een fotobooth aanwezig, al weet ik niet of die het hele jaar door blijft staan. Ik drink een heel lekkere witte pioenthee terwijl een klein ventje met fopspeen in de mond mij voorbijloopt en de show steelt in de bar.

WAY creëert en brandt zijn eigen bonen met een zo klein mogelijke ecologische voetafdruk

Simon Says
Het prachtige gebouw lijkt in de verkeerde stad te staan. Naast alle typische Gentse huisjes zie je plots een rood-oranje gekleurd gebouw met groene raamkozijnen, dat wat doet denken aan creaties van Gaudi. De blauwe binnenkant doet het exterieur alle eer aan. In de kleine maar gezellige ruimte staan mooie mozaïeken tafels en eenvoudige houten stoelen. De eigenaar, Simon, biedt me twee koffietjes aan. “Voor een fotootje, en kies er daarna maar eentje om op te drinken”, knipoogt hij. Als je wil, kun je er ook ontbijten en zelfs blijven slapen. Ja, dat lees je goed! Boven de koffiebar is een B&B met twee stijlvolle kamers.

WAY
In een grote, unieke ruimte aan Dok Noord vind je koffiebar WAY. Je hebt er een studiezaaltje/co-workingspace en je kunt er ook een vergaderzaal huren. Het industriële interieur past helemaal in de stijl van Dok Noord. WAY creëert en brandt zijn eigen bonen met een zo klein mogelijke ecologische voetafdruk. Ze bieden ook koffieabonnementen aan zodat je thuis zelf koffie kunt maken met hun bonen. Lekkere, voornamelijk plantaardige eetsuggesties kun je vinden op het krijtbord.

Take Five Espressobar
Take Five Espressobar is niet onbekend in Gent. De gezellige bar bevindt zich in de Volderstraat, een zijstraat van de Veldstraat, in een typisch Gents oud huisje. De kleine maar fijne ruimte verspreidt zich over twee verdiepingen. Het is er altijd wel redelijk druk, maar als je de kans krijgt, moet je zeker eens de chai latte proeven. De beste van Gent en omstreken! Voor de hongerige magen zijn er ook genoeg lekkernijen voorzien.

Alles hier is plantbased, van de melk in je latte tot het eten

OR
OR heeft twee vestigingen in Gent en twee in Brussel, maar het is zeker geen keten. In Gent vind je ze in de Sint-Pietersnieuwstraat tegenover de Vooruit, en aan Dok Noord. De eerste is er al langer en is iets gekender, maar beiden zijn de moeite waard. Je vindt er heerlijke koffie en lekker zoete taartjes van Julie’s House onder één dak. De oprichters van OR geven onder andere workshops om zelf koffie te maken of opleidingen tot barista of voor mensen die zelf een koffiebar willen beginnen. Vanzelfsprekend roosteren ze ook hun eigen bonen.

Full Circle Coffee
Full Circle Coffee zit een beetje verstopt in de Zuidstationstraat, een buurt die onterecht niet zo veel aandacht geniet. Alles hier is plant based, van de melk in je latte tot het eten, maar daarvoor doet hun koffie niet onder. Vanaf 16u kun je er ook verschillende wijnen kiezen en de bar blijft open tot middernacht. Er is een lange tafel met een rij stopcontacten voorzien voor de ijverige student of werkende mens. Als het donker wordt, gaan de lichtjes van het terras aan. Hondjes zijn er toegelaten en ik maak een leuk babbeltje met een vaste stamgast en bijhorende hond. Ze zijn er niet altijd, maar het was een leuke plus.

Door Mare De Baerdemacker.

Ontdek nog meer artikels over ...