Barbib

Aan de rand van het stadscentrum in Mechelen vind je een groot, oud gebouw dat vroeger dienstdeed als predikherenklooster met bijhorende kerk. Sinds september 2019 huist daarin niet alleen een bib en een restaurant, maar ook ‘Barbib’. Bij een lekkere koffie met gebak of ontbijt kan je er in alle rust wegzinken in het verhaal van je zopas uitgeleende boek. Barbib vormt dus de ideale plek voor de boekenwurmen onder ons. Ook voor een lichte en snelle lunch kan je hier terecht. De architect die het gebouw mee hielp renoveren, koos er bewust voor om wat sporen van vervallenheid achter te laten. Dat merk je wanneer je naar de muren en het plafond kijkt. Het heeft iets charmerend en herinnert tegelijk aan de tijd dat predikheren hier nog hun stekje hadden. De grote ramen laten de warme zonnestralen op mijn gezicht schijnen. Ik zou me bijna een kloosterzuster voelen, ware het niet dat je hier stopcontacten en free wifi ter beschikking hebt. Ideaal voor de hardwerkende student of de lucky freelancers die het geluk hebben op locatie te kunnen werken.

Adres: Goswin de Stassartstraat 90, 2800 Mechelen
Openingsuren: van dinsdag tot vrijdag van 10u30 tot 21u.
Op zaterdag van 10u tot 16u.
Sinds 1 juli heeft Barbib ook een terras op de binnentuin van het Predikherenklooster. Geniet er van een lichte lunch of een heerlijke aperitief. Vooraf reserveren is niet nodig.

Lief

Op wandelafstand van het station ligt een charmant en ietwat verscholen gezond eetadresje. Het motto van de enthousiaste jonge equipe van ‘Lief’ luidt: ‘lief voor je lichaam én voor het leven’. En dat proef je in elk van hun gerechten. De ingrediënten voor hun koffies, ontbijt, lunchgerechten en koude dranken halen ze allemaal bij handelaars in de buurt. Ook in andere aspecten merk je hun aandacht voor ecologie en duurzaamheid. Ze gaan voor zo weinig mogelijk voedselverspilling en elke dag vers waardoor de beschikbaarheid van hun gerechten beperkt is. Ook plastic is hier een no go. Je koffie voor onderweg neem je mee in een herbruikbare Billie cup of je kan je eigen thermosfles laten vullen. Mijn persoonlijke aanrader voor lunch: de Mexicaanse salade met kip. Nog een leuk weetje: jouw liefste viervoeter is hier meer dan welkom.

Adres: Graaf van Egmontstraat 5, 2800 Mechelen
Nieuwe openingsuren: maandag, woensdag, vrijdag en zaterdag van 10u tot 15u. Dinsdag, donderdag en zondag gesloten.

Grá

Zin in een lekkere koffie of thee met uitzicht op de Sint-Romboutstoren en de Grote Markt? Stap dan deze hippe koffiebar op de hoek binnen en kies een plekje aan een van de grote ramen. Barvrouw Eva ontving me met de glimlach. Dit adresje is de derde zaak van de Ierse familie Hunter. Met drie broers houden ze zowel de koffiebar, de aanpalende Irish pub en een eetstand in de Vleeshalle open. Grá is Iers voor ‘liefde’ en die liefde voor de klanten en lekker eten stralen ze hier wel uit. Hier en daar spot ik op de menukaart de Ierse touch. Zo kan je bijvoorbeeld proeven van een lunchgerecht met Iers zeewier of een ontbijtburger met Ierse worstjes. De fijnzinnige humor van uitbater Thomas krijg je er gratis en voor niets bij.

Adres: Bruul 1, 2800 Mechelen
Nieuwe openingsuren: dinsdag tot vrijdag van 9u tot 18u. Zaterdag van 10u tot 18u en zondag van 10u tot 17u. Maandag gesloten.
Reserveren is niet nodig. Sinds de heropening wordt er voorlopig geen brunch meer geserveerd op zondag.

Beans

Grab life by the beans. Dit levensmotto is de drijvende kracht achter de hotspot Beans in het centrum van Mechelen. Wat op het eerste zicht een klein, smal etablissement lijkt te zijn is eigenlijk een hippe, tweeverdiepingshoge koffie -en lunchplek. De menukaart kreeg recent een totale make-over met een uitgebreide keuze aan warme dranken, verse sappen, ontbijt en lunch die je voor moeilijke dilemma’s doet staan. De zitzetels boven aan het raam bieden de ideale mogelijkheid om gezellig bij te kletsen of weg te dromen achter een boek. Het houten parket en de planten die de hoeken versieren geven je het gevoel van knus in de woonkamer te vertoeven. Heb je geen tijd om lang te blijven plakken? Bestel dan je favoriete take-away koffie in een mum van tijd aan de bar.

 Adres: IJzerenleen 37, 2800 Mechelen
Openingsuren: dinsdag tot zaterdag van 8u tot 17u30. Zondag en maandag gesloten. 

Kato Gâteaux

Op de Korenmarkt, in het hart van de stad vind je Kato Gâteaux. Een gloednieuwe koffiebar waar de piepjonge eigenares Kato zelf in staat te glunderen. Alles ontstond vanuit Kato’s levenslange passie voor taarten. Wat begon met bakken in de keuken thuis groeide uit tot taarten leveren aan zes verschillende horecazaken en zelfs het openen van een eigen frisse koffiebar. Een kinderdroom die sinds kort werkelijkheid werd. Kato Gâteaux is de perfecte tussenstop om even de batterijen op te laden met een warme kop koffie en een zelfgemaakt stukje taart. En er is meer dan dit. Je kan er tot 11u45 ontbijten en ’s middags genieten van onder andere quiche en belegde toast als lunch. Bovendien gaat er ook veel aandacht naar plantaardige producten en duurzaamheid. Zo is een groot deel van het interieur met tweedehandsmeubels ingericht en kunnen ook mensen met bepaalde intoleranties proeven van lekkere gerechten.

Adres: Korenmarkt 11, 2800 Mechelen
Nieuwe openingsuren: maandag tot woensdag van 8u30 tot 17u. Vrijdag: 8u30 tot 18u. Zaterdag: 9u tot 18u. Zondag van 10u tot 17u. Donderdag gesloten.
Door de coronamaatregelen zijn er heel wat minder tafeltjes beschikbaar. Je reserveert dus best je plekje via info@katogateaux.be.

Coffice

Coffee en office. Deze woorden die in de naam Coffice verborgen zitten beschrijven exact waar het concept voor staat. Enerzijds is Coffice een koffiebar die kwaliteitsvolle koffie serveert samen met zoete gebakjes en thee. De bakstenen muren en klassieke vloertegeltjes die je van buitenaf kan spotten nodigen uit om er eens binnen te springen. Niet alleen voor een korte koffiestop, maar ook voor een lunch of een uitgebreid zoet of hartig ontbijt. Anderzijds verwijst het woord office naar het ondernemerscentrum waarin de drie verdiepingen van het pand werden omgetoverd. Flexibele en vaste werkplekken, kantoren, meeting rooms en eventruimtes maken van Coffice de ideale uitvalsbasis voor je activiteiten. Op die manier voorzien ze de Mechelse ondernemer van de perfecte werkplek en een dagelijkse portie cafeïne. Last but not least worden koffie en thee in de late namiddag ingeruild voor bier, wijn, en cocktails. Dit maakt van Coffice de ideale werk- en afterworkplek.

Adres: IJzerenleen 33, 2800 Mechelen
Nieuwe openingsuren: Maandag tot zaterdag van 8u tot 19u. Zondag van 9u tot 15u.

De Fortuyne

Voor een snelle hap of een uitgebreide lunch kan je terecht bij De Fortuyne. Bijna anderhalf jaar geleden opgericht door Nikita, die voor de ontvangst zorgt, manlief Nick, te vinden achter het fornuis en schoonbroer Ken, die de zaal verzorgt. Hun concept draait rond foodsharing op niveau. Al het lekkers voor jezelf houden, is natuurlijk ook geen probleem. In de namiddag kan je high-tea-for-two verkrijgen, een selectie sweets met een kopje hoogwaardige thee. Zelf ’s avonds kan je er aan foodsharing doen. Het duurde twee jaar om het pand te renoveren, maar het loont. De houten elementen in combinatie met ruwe balken en muren geven het restaurant de nodige sfeer. Achteraan bevindt er zich een soort lichtrijke serre waar je ook kan eten. Het jonge team denkt ook aan duurzaamheid. Zo hebben ze onder andere een eigen groentetuin en zijn ze meter en peter van een bijenkast. Een potje honing van hun mete- en petekindjes kan je kopen aan de ingang, waar ook hun huisgin te verkrijgen is. Leuke souvenirs na een subliem etentje.

Adres: Befferstraat 20, 2800 Mechelen
Nieuwe openingsuren: van dinsdag tot zaterdag van 17u30 tot 1u. Zaterdagmiddag ook van 11u30 tot 16u30. Zondag en maandag gesloten.

Door Eva Dekeyser, Katrien Mergan en Justine Demeulenaere.

Meer informatie? Check de website van Visit Mechelen.

Ontdek nog meer artikels over ...