Als je de Poperingse hopvelden in de warme zomermaanden voorbij flaneert, voel je je letterlijk als God in Frankrijk. De groene bloem van de klimplant katapulteert je terug naar de vele vakantietrips richting Zuid-Frankrijk. De hopbel kleurt het landschap net zo groen als de wijnranken die je route richting Franse zon toen kruisten.

Het wordt een héél ander tafereel als je de hopvelden tijdens de wintermaanden aanschouwt. Ze staan er dan kaal en desolaat bij. “Daar is niks aan,” zou je denken. Maar de hopvelden blijken in de wintermaanden net heel interessant terrein te zijn. Onder de donkere aarde schuilt nog een ander soort goud dat vaak als delicatesse geserveerd wordt in restaurants: de witte hopscheuten.

Ook al werden de eerstelingen eind december al verkocht op de veiling, toch komt het seizoen vanaf februari pas echt op gang. In het vroege voorjaar komen de wortelblokken van de hop echt tot leven en steken de hopscheuten hun fragiele witte kopjes uit.

In de maand maart kun je op drie verschillende manieren kennismaken met dit uniek Poperings streekproduct. Tot eind maart serveren dertien Poperingse restaurants een hopscheutenmenu. De chefs bedachten elk op hun manier gerechten waarin het witte goud de hoofdrol speelt. Dompel je je liever actief onder in de wereld van de hopscheuten? Spring dan je fiets op en volg de ‘Taste of Hops’-route. Elke zaterdag in maart kun je je handen ook letterlijk vuil maken tijdens een culinair atelier. Je doorloopt zelf het hele productieproces: van het trekken van de hopscheut onder de grond tot een mooi gedresseerd gerecht op je bord.

Hopscheuten
Samen bereid je een gastronomisch viergangenmenu

Culinair atelier
De hoofdrol van het culinair atelier is weggelegd voor de Poperingse hopscheuten en streekbieren. Stroop je mouwen al maar op voor een dag noeste handenarbeid.
De dag start met een warm onthaal bij hopboerderij ’t Hoppecruyt in Proven waar landbouwster Benedikte je in geuren en kleuren vertelt hoe ze hopscheuten teelt. Daarna neemt ze je letterlijk mee naar het werkveld, waar je de theorie in de praktijk kunt omzetten. Tijd om hopscheuten te plukken! Met jouw vers geplukte oogst ga je samen met chef Kris en gastvrouw Carmen van Manoir Ogygia aan de slag. Samen bereid je een gastronomisch viergangenmenu, waarvan je uiteraard ook zelf mag proeven. Eindigen doe je in het Hopmuseum. Daar legt Stefaan je met veel passie uit waar de Poperingse hop vandaan komt en hoe brouwers overleefden tijdens de Eerste Wereldoorlog.

Praktisch

  • Data: 7, 14, 21 en 28 maart 2020
  • Prijs: € 78 per persoon (all-in)
  • Inschrijven via hopscheuten.be
De maand maart is dé maand bij uitstek om je te laten verrassen door de smaak van de hopscheuten

Taste of Hops, on tour
Met ‘Taste of Hops on tour’ brengt Keurbroederschap De Witte Ranke je al fietsend door het Poperingse hoppeland. Onderweg houd je even halt bij zes plaatsen waar je de hopscheuten kunt zien, voelen én smaken. Maak kennis met enkele Poperingse streekgerechten en degusteer ook streekbieren, waaronder een Trappist bij de abdij van Westvleteren. Geniet met al je zintuigen van de Poperingse streekgastronomie met focus op hopscheuten.

Praktisch

  • Data: 21, 23, 26 en 28 maart 2020
  • Prijs: € 78 per persoon (all-in)
  • Inschrijven via hopscheuten.be

Hopscheuten op het menu
Elke gelegenheid is goed om het Poperingse streekproduct te kunnen proeven. Of je je partner nu wilt verwennen met een romantisch diner, of je hebt gewoon iets te vieren. De maand maart is dé maand bij uitstek om je te laten verrassen door de smaak van de hopscheuten. Dan belanden ze in één van de dertien deelnemende restaurants gegarandeerd op je bord. Elke chef drukt zijn stempel op zijn hopscheutenmenu.
Reserveren kan bij de volgende Poperingse restaurants: Hartig, Manoir Ogygia, In de Leene, Passage, ’t Blauwershuys, ’t Hommelhof, Kwizien Katrien, Pegasus, Amfora, Paterstafel, Callecanes, Terminus en Saint-Nicolas. Alleen zo ben je zeker van een lekker menu met dagverse hopscheuten.

Meer info?
Toerisme Poperinge
Grote Markt 1
8970 Poperinge
057/34.66.76
toerisme@poperinge.be
www.toerismepoperinge.be
www.hopscheuten.be

Door Eva Dekeyser.
foto’s: Marijn Depoorter en Marc Wouters.

Ontdek nog meer artikels over ...