Wielerfanaten en sportfreaks kennen de mooie streek van Ronse op hun duimpje, ze weten de kuitenbijters uit de wielerklassiekers allemaal perfect liggen. Heb je zin om zelf eens die steile hellingen te trotseren? Natuurlijk kun je deze route op je eigen tempo doen, met af en toe een stop of een klim naast je fiets. Eén ding staat vast, je rijdt vanuit Ronse het wielerparadijs letterlijk binnen. Tijdens het afzien word je wel altijd beloond met prachtige uitzichten over de regio. Vanuit Ronse leidt de blauwe Ronde van Vlaanderen-route je langsheen de Oude Kwaremont, de Koppenberg en de Taaienberg. Je proeft hier duidelijk van het betere klimwerk.

Laat je vooral niet afschrikken, ook als niet-geoefende fietser kun je de Vlaamse Ardennen per fiets verkennen, huur bijvoorbeeld eens een e-bike! De Hermesroute is hiervoor een ideaal traject, je maakt op deze route een lus rond Ronse van ongeveer 40 kilometer. Het traject is bewegwijzerd en gebaseerd op de jaarlijkse Fiertelommegang. Deze ommegang is een dagtocht waarbij men de relikwieën van de patroonheilige Sint-Hermes doorheen de stad draagt. Je ontdekt er alles over in het belevingscentrum Hoge Mote, eveneens het startpunt van deze pittige fietstocht.

In de volksmond noemt men deze plek ook wel ‘Het dak van de Vlaamse Ardennen’

Dak van de Vlaamse Ardennen

Het prachtige Muziekbos en het Hotondbos zijn letterlijk en figuurlijk de hoogtepunten van het parcours. In het Muziekbos moet je zeker de tijd nemen om de mysterieuze middeleeuws uitziende Geuzentoren te spotten. Het is een adembenemende plek midden in het bos, waar je eventjes kunt uitrusten of picknicken. Leuk om weten is dat de naam Vlaamse Ardennen hier is ontstaan.

We steken de taalgrens over en fietsen door het authentieke landschap van het Pays des Collines. Langs kronkelige wegen komen we vervolgens langs de molen Ten Hotond; dit is het hoogste punt van Oost-Vlaanderen. De molen is sinds 1945 niet meer in gebruik, ondertussen is het een bruine kroeg met uitkijktoren en een sporthotel. In de volksmond noemt men deze plek ook wel ‘Het dak van de Vlaamse Ardennen’.

Goed nieuws als je het relatief onbekende Pays des Collines wilt ontdekken. Je kunt het fietsroutenetwerk via de knooppunten volgen. Deze routes sluiten bovendien perfect aan op het fietsnetwerk van de Vlaamse Ardennen. De trajecten brengen je langs rustige wegen, prachtige vergezichten en onbekende dorpjes. Tijdens deze tocht wordt het al snel duidelijk dat het mooie landschap niet stopt aan de taalgrens. Ronse heeft dan ook alle troeven voor een ontspannende verkenning van de regio, en dat op de fiets.

Door Chloé Stouten.

Ontdek nog meer artikels over ...