Graz ligt in het zuidoosten van Oostenrijk, en is de hoofdstad van de regio Stiermarken. Al in 1999 werd de oude binnenstad van Graz opgenomen in de UNESCO Werelderfgoedlijst. In 2003 werd de stad zelfs uitverkoren tot Culturele Hoofdstad van Europa, en sinds 2008 staat Graz ook bekend als de Gourmethoofdstad van Oostenrijk. Dat heeft de stad te danken aan de talrijke gezellige restaurants, boerenmarkten en culinaire events.

In de restaurants zetten de chefs hun beste beentje voor om verse ingrediënten te transformeren in traditionele gerechten, met een internationale toets. Voor een topdiner kan je terecht bij verschillende bekroonde restaurants, zoals Der Steirer. Hier vind je specialiteiten uit de Oostenrijkse en Stiermarkse keuken, zoals Tafelspitz (gekookt rundsvlees) en gebraden varkensvlees. Voor een meer internationale keuken kan je bijvoorbeeld terecht bij Salon Marie. Dit restaurant serveert ook een aantal veganistische gerechten, zoals vegan curry en huisbereide loempia’s. Heb je gewoon zin in een lekker drankje? Dan hoef je alleen maar even langs te gaan bij een gezellige wijnbar zoals Wein&Co Shop und Weinbistro of een bar zoals The Thirsty Heart, thé place to be als je van ambachtelijke bieren houdt. Geheimtip: ze hebben ook een tweede plek, Hungry Heart, dat hét mekka is voor street food in Graz!

Maar met het zomerweer in zicht, en de coronacrisis in het achterhoofd, is het ook altijd fijn om van de frisse buitenlucht te kunnen genieten. Dat kan je doen in het groene hart van de stad: de Schlossberg. Als je in een sportieve bui bent, kan je deze berg beklimmen langs de kronkelende wegjes, of via 260 treden. Doe je het liever rustig aan? Dan hijst de Schlossbergkabelbaan je zo naar de top! De top van de berg is niet alleen een streling voor het oog, maar ook een godsgeschenk voor je smaakpapillen. Door de jaren heen is de top van de Schlossberg een mekka geworden voor fijnproevers, waar je kan genieten van allerlei streekgebonden lekkernijen. Na al dat lekkere eten kijk je er waarschijnlijk al tegenop om de berg weer af te dalen, maar geen zorgen: via de Schlossbergglijbaan ben je zo terug beneden! Deze glijbaan is de langste glijbaan ter wereld, en geeft je zonder twijfel een adrenalinerush.

Genuss_Kaiser Josef Markt (c) Graz Tourismus – Tom Lamm (1)
Schlossberg (c) Graz Tourismus – Harry Schiffer (3)
Schlossberg_Picknicken (c) Graz Tourismus – Tom Lamm (22)
De beste sauvignon blancs ter wereld komen uit Steiermark. Maar niet verder vertellen

Wil je nog meer genieten van die frisse Oostenrijkse buitenlucht? Dan is een picknick in Graz ook zeker een aanrader. De stad telt talloze mooie plekjes voor een picknick. Je kan de natuur opzoeken in het stadspark, of je kan achterover leunen aan het water van het Hilmteichmeer, op ongeveer 3 kilometer van de Schlossberg. Als je nog niet weet wat mee te nemen naar je picknick, kan je de Graz picknickmand proberen. Deze picknickmand is gevuld met allerlei seizoensgebonden en Stiermarkse lekkernijen zoals Vulcano-ham, gerookte boerenham en kazen zoals Liptauer en Krengervais. Natuurlijk vind je er ook enkele picknick-essentials in terug, zoals radijsjes, cocktailtomaatjes, fruit, brood, wijn, bier en water. Kortom, deze picknickmand is ideaal om zowel je honger te stillen als de Stiermarkse specialiteiten uit te proberen.

Als je honger nog steeds niet gestild is, kan je in Graz ook deelnemen aan een aantal culinaire events, zoals het Internationale Truffelfestival van 2021. In de stadsbossen van Graz werden maar liefst zeven verschillende variëteiten van truffels ontdekt. Deze truffels worden beschouwd als een culinaire schat, en als een diamant in de Stiermarkse keuken. Nu heeft men in Graz ook de Bourgondische truffel teruggevonden. Ter gelegenheid hiervan wordt in 2021 daarom weer een Truffelfestival georganiseerd. Dit zal plaatsvinden van 27 oktober 2021 tot 7 november 2021. Gedurende deze periode worden er verschillende activiteiten georganiseerd, zoals begeleide truffelwandelingen in het Leechwald, en een internationale truffelmarkt op het Paradeishof. Meer info over het Truffelfestival vind je via deze link.

Eten kan je in de regio duidelijk genoeg, maar je dorst zal je ongetwijfeld ook kunnen lessen. Op slechts een half uur rijden van Graz vind je namelijk het Zuid-Steirische wijnlandschap. Hier komen enkele van de beste wijnen ter wereld vandaan. Je moet vast en zeker een glas “Schilcher” proberen. Deze wijnsoort is heel populair en is alleen in deze streek te vinden. En heel stiekem nog dit: de beste sauvignon blancs ter wereld komen uit Steiermark. Maar niet verder vertellen!

Door Marie De Picker.
Foto bovenaan: Weinland (c) Graz Tourismus – Werner Goach (1)

Wil jij jouw smaakpapillen ook eens laten verwennen in Oostenrijk? Dan is Graz echt wel de place to be. Meer informatie over Graz vind je via deze link, en uiteraard via de inmiddels alom bekende website austria.info.

 

Graz
Trüffelmarkt Graz 2020 (c) Graz Tourismus – Harry Schiffer (8)
Trüffelfestival 2018_Dreizehn by Gauster (c) Graz Tourismus – Werner Krug (30)
Graz
Landhaushof (c) Graz Tourismus – Tom Lamm (16)
Murinsel (c) Graz Tourismus – Markus Spenger (1)

Ontdek nog meer artikels over ...