Cultuur opsnuiven vanachter je computerscherm
Via Google Arts & Culture is het mogelijk om verschillende musea achter je computerscherm te bezoeken. Volg een rondleiding door het barokke Belvedere kasteel in Wenen, zo kom je vanzelf uit bij het bekendste werk van Gustav Klimt, de Kus. Neem ook een online bezoek aan het kunsthistorisch museum, ook gelegen in de Oostenrijkse hoofdstad. Hier hangen werken van de bekendste meesters zoals Rubens en Rembrandt. De grootste Breughelcollectie ter wereld is hier ook te vinden! De liefhebbers van ballet en opera kunnen optredens meevolgen via de livestream van de Wiener Staatsoper, en dat gewoon vanuit je eigen zetel.

Oudste dierenpark ter wereld op YouTube
De zoo van Wenen opent graag zijn deuren voor iedereen online, via YouTube, Facebook en Instagram. Door video’s op de sociale mediakanalen van de dierentuin lijkt het alsof je zelf in het dierenpark staat. Ook de bijzondere momenten krijgen een plekje online, kijk bijvoorbeeld mee naar het moment dat een babyijsbeer zijn lunch krijgt.

Legendarische Oostenrijkers leven online voort
De bijna mythische Oostenrijkse keizerin Sisi en de wereldberoemde componist Mozart hebben hun eigen museum in Wenen. In het Sisi Museum krijg je een chronologisch beeld van het leven van de keizerin, uitgelegd door foto’s van haar persoonlijke bezittingen. Mozart woonde dan weer zo’n 14 jaar lang in de Oostenrijkse hoofdstad, zijn woonhuis is nu ingericht als museum. Wil je graag weten hoe een dag eraan toeging bij de familie Mozart? Dat kan nu via een virtuele rondleiding doorheen het huis, met een video op de website van het museum.

© SKB, Alexander Eugen Koller
© KHM Museumsverband
© Österreich Werbung, Wilfried Gredler-Oxenbauer
Je kan deze ijsgrot nu dus bezoeken vanuit je warme huiskamer

Webcams op de Grossglockner
Ook van thuis uit kun je genieten van de verre uitzichten op de hoogste berg van Oostenrijk, de Grossglockner. Er staan webcams op verschillende uitkijkpunten, waardoor iedere camera je een ander uniek beeld geeft vanaf deze bergtop.

IJspaleis op video
Op het YouTube-kanaal van Salzburg maak je kennis met de immense ijsgrot Eisriesenwelt in Werfen, via een 360° video. Laat je meevoeren op het geluid van sijpelend water als je de grot binnengaat en sta versteld van de prachtige turkooizen ijsformaties die de natuur hier gevormd heeft. Je kan deze ijsgrot nu dus bezoeken vanuit je warme huiskamer, zonder temperaturen die onder nul zakken.

Zomerse inspiratie online
Wegdromen naar een vakantie onder de Oostenrijkse zon kan natuurlijk altijd. Op de officiële website van Oostenrijk vind je tips en tricks waarvan je zin krijgt de mountainbike uit de kast te halen of om de wandelschoenen aan te trekken. Of dat nu met de hele familie op de kabelbaan is, op pelgrimstocht of een wandeling langs de mooiste uitkijkpunten van Oostenrijk. Er is een wandeling of een mountainbiketocht voor iedereen. Voorlopig trainen wij alvast nog even in onze tuin.

Schilderachtig merengebied op video
In het merengebied van Salzkammergut heb je ogen te kort, zeker als je de bijna 1800 meter hoge Schafberg beklimt. Omdat deze trip nog even op zich zal laten wachten, kan je al van het adembenemende uitzicht genieten over dit schilderachtige gebied door een 360° filmpje. Er bestaat zelfs de mogelijkheid om virtueel te paragliden. Onderweg je ogen uitkijken is dus de boodschap.

© Grossglockner Hochalpenstrassen AG
© Eisriesenwelt
© Österreich Werbung, Leo Himsl

Online kookboek
Oostenrijkse klassiekers tover je makkelijk op je eigen bord door het online kookboek op de officiële website van Oostenrijk. Van het voorgerecht tot het dessert, een klassiek Oostenrijks menu samenstellen wordt door deze handige tool kinderspel. Smullen maar!

Actief op 360° video
We hopen allemaal dat we snel terug live van de natuurpracht van Oostenrijk mogen genieten. Voorlopig kunnen we wel al dagdromen van de pittoreske meren, weiden en bergen vanachter een scherm. Ga op virtuele tocht naar de waterval in Hintertux Tirol, vaar mee op de Donau of fiets doorheen het Burgenland. Zo krijg je je dag thuis zeker om.

Waan je een kasteelheer
In de 12e-eeuwse burcht van Kaprun en in het barokke paleis Schloss Hof, waan je je een echte kasteeleigenaar door de realistische rondleidingen online. Van de wijnkelder tot de ridderzaal in de burcht van Kaprun of van de grote tuin tot de overvloedig versierde kapel in het Schloss Hof, allebei laten ze je zeker met reiskriebels achter.

Meer info? Alle mogelijkheden om Oostenrijk virtueel te beleven vind je hier.

Door Chloé Stouten.

© Österreich Werbung

3 films die in Wenen werden opgenomen

Droom je van een citytrip naar Wenen? De beste manier om op dit moment kennis te maken met deze prachtige Oostenrijkse hoofdstad, is door het grote scherm. In dit lijstje staan drie films die (gedeeltelijk) in Wenen gefilmd werden.

James Bond – The Living Daylights
The Living Daylights uit 1987 is de vijftiende James Bondfilm, met Timothy Dalton in de hoofdrol. In deze actiethriller gaat hij op manhunt door het centrum van Wenen en zo krijgen we op het scherm onder andere het bekende concertgebouw te zien.

Before Sunrise
Voor romantiek hoef je niet altijd in Parijs te zijn! Dat bewijst de romantische film Before Sunrise waarin twee studenten verliefd worden in de straten van de Oostenrijkse hoofdstad. Deze film kwam uit in 1995, dit jaar viert hij dus zijn 25verjaardag.

The Third Man
De grootste filmklassieker uit Wenen stamt uit 1948. In The Third Man speelt acteur Orson Welles een penicillinesmokkelaar. In deze zwart-witfilm staat alleen het reuzenrad uit Prater terug recht tussen de ruïnes van het naoorlogse Wenen.

Ontdek nog meer artikels over ...