Evia is het op één na grootste eiland in Griekenland. Met zijn twee lange armen kan het het vasteland van Griekenland niet loslaten, en wordt daardoor af en toe verward met het continentaal gedeelte, Sterea Ellada genoemd. Het ligt op een steenworp van Athene en is met zijn zalige stranden en aangename klimaat het ideale plekje om even stil te staan en weg te dromen. Bovendien ontspringen in Evia bijzonder veel warmwaterbronnen waar je even in kan baden. Laat de voetjes rustig wennen aan de temperatuur en ga vooral voor die verkwikkende duik. Het water is heerlijk! Naast natuur is er natuurlijk ook plaats voor cultuur. De monumenten werden gerenoveerd en de restaurantjes nodigen uit met Griekse lekkernijen bij kaarslicht.

De krakende takjes veranderen in zand onder je krioelende tenen voor je voeten in het koele water verdwijnen

We stappen in Chalkida op de moto voor een roadtrip door het wondere noorden van Evia. Het is tijd om de onbekende glorie van Griekenland te ontdekken met een helm op mijn hoofd en de wind door mijn lokken. Op weg naar Aidipsos kalmeren mijn zintuigen bij het zien van de diepblauwe Egeïsche zee en de ruige bergen. Kletterende watervallen laten een koele mist achter op mijn zonovergoten huid en gesloten oogleden. Via de stranden van Prokópi (Polio, Vlahia en Sarakiniko) banen we ons een weg naar de de bedding van rivier Kireas. Die stroomt door een eeuwenoud bos. Iets verder ligt Limni, een oud havenstadje vol traditie. Hier zet je een stap terug in de tijd. Na wat cultuur in de aanwezige ruïnes, imposante kloosters, kerken en musea, is het tijd voor wat ontspanning. Onze route gaat verder naar de Loutra Aidipsou, een badencomplex met meer dan 80 baden. Ontspanning voor lichaam en geest dus. Ideaal om even weg te dromen en de impressies van de voorbije dagen te laten bezinken. De verbinding naar eindbestemming Pefki loopt vlot via Orei, waar de reflectie van kleurrijke vissersboten versmelt met het azuurblauwe water. In Pefki vloeit het strand over in weelderige bossen. Ideaal voor een blotevoetentocht! De krakende takjes veranderen in zand onder je krioelende tenen voor je voeten in het koele water verdwijnen.

Hier kan je je verliezen in de prachtige eenvoud van het leven

Maar natuur in volle glorie is niet het enige wat te ontdekken valt in Evia. Eco- en agrotoerisme zijn er niet weg te denken. Dat wil zeggen dat je er op een duurzame manier kan reizen en tevens bij kan leren over natuurlijk boeren. Zo kan je bijvoorbeeld als vrijwilliger meedraaien op een kleine, natuurlijke boerderij aan de voet van de berg Kandili in het noorden van Evia: de Kandili Natural Farm. Die boerderij is volledig energieneutraal en stimuleert met haar gewassen en bloemen de biodiversiteit. Haar twee stichters doen een beroep op vrijwilligers die willen bijleren over onder meer permacultuur, ecologisch tuinieren en systemen van teeltrotatie. De lokale producten die voortkomen uit hun landbouw worden verkocht in hun kleine winkeltje voor hun erf als ‘bewuste producten’. Je verblijft er best minstens voor een maand om vertrouwd te worden met de werking en een band op te bouwen met de gastvrije boeren.

Wat meer ten noorden van de Kandili Natural Farm vind je de Norman Farm, een organische boerderij waar vijgen een hoofdrol spelen. De vijgenbomen groeien er op een heuvel, ingesloten door bergen en de oneindige zee, en worden op traditionele wijze verzorgd. Elke vijg wordt met de hand geselecteerd en gekuist. Alleen zo blijft de kwaliteit bestaan. Bij de oogst vallen ze op stronetten en worden ze in de zon te drogen gelegd. Rozemarijn en laurier worden gedrenkt in water van natuurlijke bronnen, en met dat smaakwater worden de vijgen gereinigd. De kruiden voegen een uniek aroma toe aan de verse vijgen.

Ook olijfbomen vieren hoogtij op het wondere Griekse eiland. Door afwezigheid van wagens baadt de site van het Eleonas Hotel in een heerlijke stilte. Je bent enkel omgeven door geluiden van de natuur: tjirpende vogels, zoemende insecten en vallende dennenappels. Tussen de velden met olijfbomen vind je onaangeroerde eilandjes van wilde vegetatie. Ook dit is ten voordele van de biodiversiteit en de bodemlagen. Hier kan je je verliezen in de prachtige eenvoud van het leven. Je volgt eenvoudigweg het ritme van de natuur en je kunt hier wat tijd nemen voor jezelf. Tijd om de wilde bloemen te ruiken, om de vorm van een boomstronk te schetsen of om vogels te spotten met een verrekijker. Proef hier de smaak van verse koudgeperste olijfolie en ontdek alle wetenswaardigheden over de boom en diens vruchten.

In Evia kan je het goede leven ontdekken. Je komt er in contact met de natuur en daardoor ook met jezelf. Hier is er tijd met hopen. Tijd die je elders niet vindt. Je staat hier oog in oog met het natuurlijke schatten; met het plattelandsleven en het duurzame boeren. De Griekse gastvrijheid heet je hier van harte welkom met een lokale en traditionele keuken. Op Evia beroer je al je zintuigen en verzamel je unieke en onvergetelijke belevenissen.

Door Ine Desmet.

www.ilovegriekenland.nl 

Ontdek nog meer artikels over ...