Naast de waanzinnige wijnen staat Macedonië bekend om de adembenemende natuur, droomstranden, bruisende steden, een eeuwenoude historie & architectuur, topgastronomie en als paradijs voor avonturiers.
De naam xinomavro is een combinatie van de woorden zuur (Xino -ksino-) en zwart (mavro). De druif wordt voornamelijk geteeld in bergachtige gebieden, in Macedonië, in Noord-centraal Griekenland, maar ook in het aangrenzende noordelijke Thessalië. De druivensoort heeft sinds dit jaar een internationale dag!  The Association of Winemakers heeft 1 november omgedoopt tot ’International Xinomavro Day’. Deze dag is het einde van het oogstseizoen en is ingesteld om de xinomavro de bekendheid te geven die de druif verdient.

Als een multi-dynamische variëteit produceert het zeer gestructureerde wijnen met een onderscheidende stijl en karakter. Van de druif wordt naast rode wijn ook witte wijn (blanc de noir) en rosé gemaakt. Zowel droge als halfdroge, halfzoete, vers en gerijpt tot semi-mousserende of zoete wijn. De druif wordt ook harmonieus gecombineerd met andere inheemse en internationale variëteiten. Samen met assyrtiko, moschofilero en agiorgitiko is xinamavro de belangrijkste druivensoort van Griekenland.

Paradise bay beach, Halkidiki
Geniet je meer van heuvels vol olijfbomen, verlaten stranden met een blauwer dan blauwe zee?

Typische rode xinomavro is robijnkleurig, met een milde tot matige smaakintensiteit waarin je een aromatisch boeket van viooltjes, rood en zwart fruit tot olijfpulp en van tomaten tot champignons en tabak kunt ontdekken. De wijn heeft een hoge zuurgraad en is ook rijk aan tannines. De wijn is perfect in combinatie met lamsvlees, rundvlees, geroosterd of gekookt in een rode saus met gedroogd fruit. Een gerijpte xinomavro kun je juist goed combineren met een romige risotto met champignons en truffels. Een rosé met zeevruchten in tomatensaus, pizza of salade met gedroogde tomaten en feta. En de witte xinomavro met oesters. Dan heb je nog het dessert! Combineer de rosé mousserende wijn met een aardbeientaart.
In het buitenland wordt xinomavro overigens vergeleken met variëteiten zoals nebbiolo, sangiovese of pinot noir vanwege de bijzondere smaak en het karakter.

Wijnroutes
In Macedonië kun je kiezen voor diverse wijnroutes. Tijdens deze routes bezoek je prachtige wijngaarden in de bergen of wijngaarden met uitzicht op zee. De wijnhuizen zijn ook toegankelijk voor groepsproeverijen en naast het proeven van de uitstekende wijn kom je op de route langs diverse hoogtepunten van de regio, zoals: een kustlijn van 850 km met een heldere turquoise zee, mineraalwaterbronnen en prachtige monumenten. Tijdens de reis mogen Griekse delicatessen niet ontbreken en laat Macedonië nu juist bekend staan om de gastronomie! 

Maar wat maakt deze regio nog meer zo bijzonder? Dat je er ook beren en wolven kunt spotten! In Prespes National Park in West-Macedonië wonen de bijzondere dieren. Tevens is dit park UNESCO werelderfgoed en is er een overvloed aan zeldzame flora en fauna. Geniet je meer van heuvels vol olijfbomen, verlaten stranden met een blauwer dan blauwe zee dan is Chalkidiki, Centraal-Macedonië de plek voor jou. In Chalkidiki vind je drie schiereilanden met elk een eigen karakter. Ben je een avonturier? Dan moet je naar Mount Olympus, het paradijs voor hikers, mountainbikers en rafters. En het allermooist? In de verschillende regio’s van Macedonië vind je de waanzinnige wijngebieden met de xinomavrodruiven. Zo kun je dus jouw wijnpassie combineren met jouw vakantiedroom.

Door Ine Desmet.

Meer info vind je op ilovegriekenland.nl.

Ontdek nog meer artikels over ...