Je voelde de sensatie van een nieuwe tijd, de renaissance, waarin de mens centraal staat. Tijden waarin alles leek te veranderen

Met de opening van het historische en tegelijk nagelnieuwe museum Hof van Busleyden is Mechelen opnieuw wakker geworden in het Bourgondische tijdperk. Vlamingen worden graag en vaak Bourgondiërs genoemd, omdat we willen genieten van het leven en dat niet altijd met mate doen. Maar de Bourgondische tijd zorgde ook voor culturele verfijning, imposante stadspaleizen, historische kerken en pittoreske stadszichten. Mechelen was de hoofdstad van de Bourgondische Nederlanden. Dat wordt vaak vergeten. Je voelde de sensatie van een nieuwe tijd, de renaissance, waarin de mens centraal staat. Tijden waarin alles leek te veranderen. Waarin Margareta van Oostenrijk en Keizer Karel V de plak zwaaiden over onze streken.

Mechelen doet er tijdens dit historische jaar alles aan om de bezoeker een fikse glimp van dat verleden te tonen. Dat gebeurt aan de hand van tentoonstellingen, evenementen, gegidste stadsbezoeken. En ook dankzij een initiatief als het Prikkelpakket, een boekje waarin je kennis maakt met een handvol lokale specialiteiten. Van bierkaas tot ambachtelijk zoets. Met zes proefbonnen waarmee je van de lekkernijen kunt genieten. En tien doe-bonnen om attracties en musea met een mooie korting te kunnen bezoeken. In het filmpje doen we drie van die prikkeladresjes aan: Brouwerij Het Anker, Banketbakkerij Vanderbeek en Kaashandel Schockaert.

We gaan ook langs op een aantal andere plekken die voor het hippe, modieuze en snel veranderende Mechelen staan: koffiebars, loungerestaurants, winkels vol lekkere snuisterijen.

#stayjuned want eind deze maand schenken we een heerlijk weekendje Mechelen weg én volgt de eerste aankondiging van een gegidste june. najaarswandeling langs alle lekkere en interessante plekjes van de stad!

Dit zijn de adresjes uit het Prikkelpakket:

Brouwerij Het Anker, Guido Gezellelaan 49, hetanker.be
Banketbakkerij Vanderbeek, Steenweg 36-38, vanderbeek.be
Koffie & thee Simon Lévelt, Guldenstraat 1, simonlevelt.nl
Kaashandel Schockaert, IJzerenleen 8, schockaert-kaas.be
Bakkerij Matthys, Sint-Katelijnestraat 59
Café Sava, Grote Markt 13, savamechelen.be

Dit zijn enkele andere topadresjes om bourgondisch te genieten in Mechelen:

Foom koffiebar, Sint-Katelijnestraat 2, foom.be
Il Cardinale burgerbar, Sint-Romboutskerkhof 1, ilcardinale.be
Restaurant Lam’eau, van Beethovenstraat 8/10, lameau.be
Restaurant Cosma, Befferstraat 24, cosma.be
UNWINED wijnbar, Steenweg 22, unwined.be

Meer informatie over Bourgondisch Mechelen en het Prikkelpakket vind je via deze link.