Na de lunch rijden we naar Antequera, bekend als de stad van de kerken.

Programma

Dag 1
Pick-up op de luchthaven van Málaga (of bij je hotel voor wie al vroeger wil komen)

Transfer naar de botanische tuin La Concepción van Málaga, een unieke verzameling van huizenhoge exotische jungleplanten die wij normaal als kamerplanten kennen. Deze weelderige, mediterrane en subtropische tuin dateert van begin 1830 en was de privéverzameling van de markies van Loring. De Dorische tempel uit 1859 was onmiddellijk bekend in heel Europa, vanwege zijn verzameling archeologische schatten uit de Romeinse tijd. In 1943 werd de tuin uitgeroepen tot Cultureel Erfgoed.
Na deze prachtige wandeling lunchen we onderweg naar Antequera in één van onze favoriete kleine tapasbarretjes in Casabermeja.
Na de lunch rijden we naar Antequera, bekend als de stad van de kerken (meer dan 30!) en het kruispunt van Andalucía, waar we inchecken in ons hotel.
’s Avonds hebben we tijd voor een wandeling door het mooie oude centrum, langs een paar van zijn kerken en omhoog naar de Alcazaba.

Dag 2
Na het ontbijt bezoeken we de Dolmen van Antequera, die in 2016 door de Unesco werden uitgeroepen tot historisch werelderfgoed. Deze megalieten werden rond 2500 voor Christus (het bronzen tijdperk) gebouwd en herontdekt in 1903. Ze dienden als begraafplaats voor de prehistorische mensen en bij de dolmen werden honderden skeletten uit de bronstijd gevonden. Opmerkelijk: op midzomerdag (21 juni) schijnt de zon precies in de opening van de graftombe (het lijkt wel rechtstreeks uit een Kuifje-album of Indiana Jones te komen!).

We lunchen in een restaurant met adembenemend uitzicht over heel de stad, onderweg naar het wolvenpark. Het Parque de Lobos van Antequera is een natuurpark van 40 hectaren, waar drie types van wolven leven: de Iberische, de Europese en de Alaska Tundra-wolf.  De wolven in het park zijn niet gedomesticeerd, maar zijn wel gewend aan de nabijheid van mensen.  We bezoeken het park met een gids die ons meeneemt voor een wandeling zodat we de wolven kunnen observeren.

Na dit bezoek keren we terug naar het hotel en maken we ons klaar voor een rondje langs de beste tapasbars van Antequera.

Dag 3
Na het ontbijt rijden we door naar Córdoba, waar we een paar hoogtepunten van deze betoverende koningsstad bezoeken: de bekende bloemrijke patio’s (met de blauwe bloempotten), de oude joodse wijk met zijn synagoge, de magische mezquita met zijn honderden bogen, de roemruchte Romeinse brug en de Koninklijke paardenstallen (de zogeheten Caballerizas Reales) uit 1570.
In de namiddag is er tijd om op eigen houtje de stad te verkennen en te winkelen.

s’ Avonds bezoeken we in die Caballerizas Reales de prachtige show ‘Pasión y duende del Caballo Andaluz’.

 

Het werd een waanzinnige uitdaging voor roekeloze klimmers, sommigen verongelukten zelfs en het pad werd in 2000 gesloten.

Dag 4
Na het ontbijt rijden we naar Ronda waar we te voet deze dramatisch gelegen parel ontdekken. Het rijke Ronda was vroeger ook een magneet voor romantische zielen en bandoleros (struikrovers): een goudmijn van inspiratie voor schrijvers als Reiner Maria Rilke, Alexandre Dumas en Ernest Hemingway. Gesticht in de 9de eeuw voor Christus is Ronda meteen ook één van Spanjes oudste steden. We bezoeken er de spectaculaire kloof die de stad doormidden klieft, de Plaza de Toros (volgens velen de mooiste stierenvechtersarena van heel Spanje) waar Hemingway zijn Spaanse dagen sleet, de Casa del Rey Moro, de 300 traptreden van La Mina die de Moren aanlegden om tot aan de rivier te geraken, de Plaza de España (die figureert in For Whom the Bell Tolls van – alweer –  Hemingway), de Puente Viejo en Puente Árabe en de goed bewaard gebleven Baños Árabes. We dineren bij onze persoonlijke favoriet, het legendarische Casa Maria, een klein restaurantje zonder menu, waar men alleen met dagverse ingrediënten werkt en dat de tapa tot een kunst heeft verheven.

Transfer naar het hotel.

Dag 5
We ontbijten en vertrekken voor wat letterlijk, maar voor veel deelnemers vast ook een figuurlijk hoogtepunt van deze reis zal zijn: een wandeltocht langs de Caminito del Rey, met voorsprong Europa’s meest spectaculaire (maar veilige!) wandelpad.
De Caminito del Rey (het weggetje van de koning) is eigenlijk een service-weg die werd aangelegd tussen 1901 en 1905 om arbeiders en materialen aan te voeren voor de werken aan de hydro-elektriciteitscentrale van El Chorro. Het pad werd Caminito del Rey gedoopt nadat de Spaanse koning Alfonso XIII de weg in 1921 bewandelde voor de openingsceremonie van de dam die het water van de Guadalhorcerivier afdamde. Het pad bestond oorspronkelijk uit een stalen gebinte dat in de rotsen was verankerd. Het pad raakte in onbruik, werd niet onderhouden en er ontstonden grote gaten in het beton tussen de ijzeren staketsels. Het werd een waanzinnige uitdaging voor roekeloze klimmers, sommigen verongelukten zelfs en het pad werd in 2000 gesloten.
De Junta de Andalucía en de provincie Málaga besloten in 2011 om het pad helemaal te restaureren en veilig te maken voor toeristen. Het resultaat is spectaculair en toch veilig; het nieuwe pad werd in 2015 door Lonely Planet zelfs uitgeroepen tot de beste nieuwe attractie van dat jaar. Het pad is gemakkelijk te bewandelen, er moet niet veel geklommen worden. De wandeling is 2,9 km lang, waarvan het grootste gedeelte op begane grond in de vallei, en kan worden gedaan op eigen tempo.  (Nota bene: kinderen toegelaten vanaf 12 jaar).

Na de wandeling lunchen we aan het stuwmeer van El Chorro. Daarna rijden we naar Málaga, waar we inchecken in ons hotel. Nadien is er vrije tijd om te winkelen en de stad te bezoeken. ’s Avonds afscheidsdiner.

Dag 6
Ontbijt en transfer naar de luchthaven.

 

Info en reserveren?

Prijs: 890 euro pp
Alle overnachtingen, ontbijten, lunches en drie diners inbegrepen, reis gegidst door Alain en Jakobien, transfers met minibus.
Beperkte groep: max 7 deelnemers
Single supplement 125 euro.

Reserveren? Stuur een mail met al je gegevens naar dit e-mailadres. Alain en Jakobien doen de rest!

Het programma kan nog lichtjes worden aangepast in functie van de in Spanje immer veranderende openingstijden.