Yara beschouwt zichzelf niet als een traditioneel Syrische vrouw. Ze woonde slechts tot haar tien jaar in Damascus, daarna verhuisde ze naar Koeweit. Haar bachelor deed ze in Libanon en uiteindelijk rondde ze haar master af in Italië. Door een werkgerelateerd project verzeilde ze in België en bleef hier plakken. “Ik ben blij dat ik in België woon maar ik schaam me wel niet voor mijn Syrische afkomst. Ik ben daar echt trots op! Heel wat mensen hebben medelijden omdat ik van Syrië kom. Zeer vervelend. Al dat negativisme is nergens voor nodig.” Het is een van de redenen waarom ze startte met haar cateringbedrijfje From Syria with Love. “Ik wil zo enorm graag de ingesteldheid ten opzichte van vluchtelingen veranderen. Syriërs hebben ook een eigen karakter en zijn vaak enorm getalenteerd. Ze zijn niet beschaamd om wie ze zijn of waar ze vandaan komen. Hun cultuur willen ze net heel graag met ons delen.”

Met drie andere vrouwen, die ik nog niet of slechts één of twee keer ervoor had ontmoet, verkochten we samen Syrisch eten voor meer dan 200 mensen.

Start From Syria with love

Yara Al-Adib zocht haar eigen manier om Syrische vrouwen te integreren in onze maatschappij. Haar droom was om een culturele ontmoetingsplek voor vluchtelingen te openen. Door haar full time job als consultant bleek dit praktisch niet te realiseren. Ze bleef echter niet bij de pakken zitten waardoor haar droom plaats maakte voor een magnifiek idee. “Belgen laten proeven van de Syrische keuken. Iedereen eet wel eens Marokkaans of Indisch, maar niemand eet hier ooit Syrisch. Met mijn idee wil ik daar verandering in brengen.”

Ze ging op zoek naar Syrische vrouwen en vond zo uiteindelijk Abeer, Ahlam en Sabah. Ze verblijven nog maar net in Antwerpen en willen zich heel graag integreren. Ze zocht naar een mogelijkheid om samen hun keuken te promoten. Toen ontdekte ze de markt in Borgerhout waar je gratis een kleine kiosk kunt gebruiken.“Die dag zal ik nooit meer vergeten. Het was een impulsief en gek idee. Met drie andere vrouwen, die ik nog niet of slechts één of twee keer ervoor had ontmoet, verkochten we samen Syrisch eten voor meer dan 200 mensen. Het was zo ongelofelijk chaotisch! Ik wist helemaal niet hoe ik het best kon aanpakken of hoe de vrouwen te begeleiden.” Uiteindelijk was het een enorm succes met alleen maar positieve reacties. Yara werd er overspoeld door vragen over haar project dat toen nog niet eens officieel bestond. “Ik was echt in de wolken door die overweldigende interesse, en maakte de dag nadien de Facebookpagina From Syria with Love met enkele smakelijke foto’s. Via sociale media ging de bal aan het rollen…”

Integratie

Yara stelt me graag voor aan een van haar koks, Sabah. Via een Facebookgroep waar je vluchtelingen in Antwerpen kunt helpen, kwam ze met Sabah in contact. “Ze was slechts 5 à 6 maanden in België en zocht iemand die haar kon helpen met vertalen. Toen ik haar opbelde, klonk ze zo intens verdrietig. Net alsof ze het gewicht van de hele wereld op haar schouders droeg. Ik begrijp ook wel waarom: het is niet gemakkelijk om je in België te integreren. Belgen zijn heel introvert en nemen zelden initiatief om je te leren kennen.” Met From Syria with Love wil ze grenzen open breken. En dat lijkt te werken. Sabah probeert in gebrekkig Engels met ons te communiceren. Trots laat ze ons proeven van een typisch Syrisch dessertje manouk. Het is een zoet koekje op basis van venkelzaadjes, bovenaan afgewerkt met kokosnoot. Ze heeft het speciaal voor onze afspraak klaargemaakt.

Syrische keuken

De Syrische keuken heeft heel wat specifieke ingrediënten die nooit in Belgische gerechten voorkomen. Er is echt een wereld van verschil tussen de Belgische en Syrische gastronomie. Daarom zijn we erg benieuwd waar je zo’n ingrediënten kunt kopen. Samen met Yara en Sabah wandelen we door het stadsgedeelte 2060 in Antwerpen. We bezoeken vooral Turkse en Syrische supermarkten. “Syrië, Libanon, Jordanië en Palestina hebben een heel gelijkaardige keuken. Met Turkse, Griekse en Europese invloeden. Doordat de regio vaak gedomineerd werd door de Turken, Fransen en Perzen.” Uit ervaring weten we dat Turkse dessertjes vaak heel zoet kunnen zijn. Al smaakt het dessertje manouk wel helemaal niet zo gesuikerd. “We willen onze maaltijden altijd zo gezond mogelijk maken. We gebruiken minder suiker en vetten. Normaal gezien wordt er in de Syrische keuken heel wat in de pan gebakken. Dat doen we bij From Syria with Love niet. Wij proberen het meeste voedsel te garen in de oven. Zo wordt het allemaal een pak gezonder en makkelijk te verteren.”

Praktisch

Voor de voorbereidingen van een cateringopdracht koken ze nooit samen. Iedereen heeft z’n eigen taakje en kookt thuis wanneer het past. “Het is de beste manier om het te doen werken. Het voelt comfortabel aan om te koken wanneer je er zin en tijd voor hebt. Sabah is bijvoorbeeld altijd goed op voorhand voorbereid, terwijl Sabir alles de nacht ervoor nog moet doen (lacht).” From Syria with Love wordt gevraagd voor heel wat uiteenlopende gelegenheden: van trouwfeesten tot businessevents, van 10 tot 200 mensen. Wil je voor jouw evenement ook enkele atypische gerechtjes? Contacteer dan deze enthousiaste vrouwen via hun Facebookpagina. Het wordt ongetwijfeld een unieke ervaring!

From Syria with love

Vier Syrische vrouwen met één passie: Syrisch koken.
Laat je verrassen en ontdek alles over hun project via deze link of contacteer hen via e-mail: info@fromsyriawithlove.be.

Ontdek nog meer artikels over ...