Het Groot Caféboek België

Met Het Groot Caféboek België levert Sofie Vanrafelghem een opus magnum over de Belgische cafécultuur, die nog lang niet dood is. Sofie doorkruiste heel België op zoek naar cafés met de beste bierkaarten en de leukste adressen om ongedwongen aan de bar te hangen. Een deftige herberg in een statig kasteel, een brouwerscafé in een voormalige dorpsschool of een artistieke kroeg in een heuse kunstgalerij. Een hippe ontmoetingsplaats in een oude fabriek, een bierwalhalla in een pas ontwijde parochiekerk, maar ook een eeuwenoude herberg waar de rivier door de bierkelder stroomt. Ze passeren allemaal de revue in Sofies eigenzinnige rondreis door het Belgische cafélandschap. Master Beer Sommelier Sofie Vanrafelghem leert meteen ook wat je op elk adres in het bierglas mag verwachten en – voor wie niet te diep in dat glas keek – welke toeristische topper je niet links mag laten liggen.
Het boek telt 800 pagina’s en is dit najaar een waardig eindejaarscadeau voor relaties in binnen- én buitenland.

Uitgegeven bij Lannoo, € 49,99.

Verbeterd Recept

Natuurlijk weet je al dat ultrabewerkt voedsel niet de gezondste keuze is. Toch eet je het vermoedelijk veel vaker dan je denkt (ja, ook dat gezond ogend potje humus is ultrabewerkt), en dat kan een probleem worden. Wetenschappelijk onderzoek linkt ultrabewerkt eten en drinken immers steeds overtuigender aan allerlei ernstige gezondheidsproblemen, van hart- en vaatziekten tot mentale stoornissen.
Journalist Eva Kestemont schrapte een maand lang al het fabrieksvoedsel uit haar menu en deed een aantal verontrustende, maar ook enkele hoopvolle ontdekkingen. Zo bleek ultrabewerkt voedsel een fantastisch aanknopingspunt om na te denken over de wereld van morgen. Verdient dit eten daar een plaats in en zo ja, hoe moet het er dan uitzien? Of willen we net helemaal zonder? Wat mogen we verwachten van de overheid en de voedingsindustrie zelf? En vooral: hoe kan meer genieten van eten meebouwen aan een duurzame toekomst?
Verbeterd recept is een optimistisch boek met toegankelijke infographics en eenvoudige recepten voor iedereen die voedsel produceert, beslissingen over eten maakt of überhaupt zelf nu en dan eens eet.

Uitgegeven door Ertsberg, € 27,50

Eva Kestemont

Wijnboek voor foodies

De wijnwereld is bijzonder complex: het aanbod is immens en er wordt druk geëxperimenteerd met druiven, blends en vinificatiewijzen. Dat maakt de uitdaging voor wijnliefhebbers des te groter, want hoe vind je hier je weg in en hoe weet je welke wijnen het beste bij welke gerechten passen? Met het Wijnboek voor foodies wil Kristel Balcaen een houvast bieden binnen dit doolhof en je stap voor stap essentiële kennis over wijn en gerecht bijbrengen. Ze overloopt eerst de basis voor elke wijnliefhebber, inclusief de meest food-friendly wijndruiven, de belangrijkste wijnstijlen en waar ze vandaan komen. Ze gidst je ook langs klassieke combinaties van wijn en gerecht, en vertelt je waarom die zo goed werken.
Kristel Balcaen is een Belgische wijnauteur, -docent en -consulent met verschillende titels op haar palmares. Ze is Sommelier-Conseil, won internationale prijzen voor haar topscores in het WSET Level 4 Diploma en werd in 2018 verkozen tot champagneambassadeur en Wine Lady of the Year. Kristel is daarnaast ook herborist, fan van lekker en gezond eten, een enthousiaste hobbykok én stadstuinier.

Uitgegeven bij Pelckmans, € 29,50.

O! Dierbaar België, 52 onvergetelijke weekends

Sophie Allegaert en Heikki Verdurme – zij journalist, hij fotograaf – richtten in juni 2020 www.odierbaarbelgie.be op. Wat begon als een hobbyproject groeide al snel uit tot hét platform voor bijzondere logeeradressen in België: met meer dan 250 overnachtingen, tienduizenden volgers en elke week nieuwe bijzondere logeerplekken. Door jarenlang op stap te gaan voor kranten en magazines wisten Sophie en Heikki immers al langer dat reizen niets met kilometers te maken heeft. Ook dichtbij kun je grootse avonturen beleven.
In dit boek presenteren ze 52 adressen, oftewel 52 bijzondere weekendjes weg in België. Het is een eigenzinnige selectie: het ene weekend trek je je met je geliefde terug in een architectuurparel, het andere weekend kom je met de hele familie thuis in een design vakantiewoning om wat later met het kroost in een glampingtent op een alpacaweide te belanden. Of ga je dit najaar toch voor het rock ’n roll hotel in de Ardennen waar je onder water muziek luistert of de cabanes vlak bij zee?

Uitgegeven bij Lannoo, € 25,99.

Kristel Balcaen

Ontdek nog meer artikels over ...