Berlijn is bekend voor zijn curryworst en pretzels, maar er is meer, heel wat meer! De stad heeft een uitgebreide en alternatieve food & drink scene, waarbij je je niet enkel kan laten overdonderen door smaken, maar ook door de bijzondere locaties.

Woop Woop Ice Cream
(Rosenthaler Strasse 3)

Wat gebeurt er als een bedrijfseconoom en een fysicus besluiten om samen de uitdaging aan te gaan om ‘het beste ijs ter wereld’ te produceren? Dan krijg je een ijsje dat eruitziet alsof het bedacht werd door Steven Spielberg’s special effects team.
Woop Woop Ice Cream (@woopwoopicecream) wordt gemaakt door verse ingrediënten te mixen met vloeibare stikstof van -196 graden celsius. De spectaculaire damp die de vloeibare stikstof produceert, tovert de verse ingedrienten om tot een heerlijk ijsje. Het lijkt wel magie! Het hele proces is zeer Instagrammable, maar wees snel, want het duurt slechts 30 seconden!
Elke maand zijn er vijf nieuwe smaakcombo’s, die al even bijzonder zijn als het maak-proces. Wat dacht je van ‘Raspberry Cheescake Ice Cream’, ‘Espresso, Baily’s en Amarettini’ of ‘Blackberry & Basil Sorbet’? Ik kom met veel plezier elke maand eens proeven!

Holzmarkt wordt het grootste stedelijke experiment van Berlijn genoemd

Brammibal’s Donuts
(Warschauer Strasse 76 + 6de verdieping van KaDeWe + Alte Potsdamer Strasse + Maybachufer + Danziger Strasse)

Berlijn wordt ook wel ‘The vegan capital of the world’ genoemd. Van de 3 miljoen inwoners zijn er maar liefst 80.000 vegans. Niet verwonderlijk dat het aanbod veganistische restaurants behoorlijk groot is. Er zijn meer dan 50 veganistische restaurants en meer dan 300 restaurants bieden veganistische opties aan.
Toen Brammibal’s Donuts (@brammibalsdonuts) in 2016 hun eerste winkel in Berlijn openden, waren ze de eerste veganistische donutwinkel in Europa.  Ze zetten in op kwaliteit en fairtrade waarbij de donuts dagelijks vers gemaakt worden door bakkers in een centrale bakkerij.
Brammibal’s heeft een standaard assortiment van acht ‘klassieke’ donuts in het assortiment (zoals ‘pink sprinkles’,  ‘boston cream’ en ‘chocolate peanut fudge’,…)  en maandelijks worden er vijf nieuwe seizoensgebonden ‘specials’ voorzien (bijvoorbeeld ‘peaches & cream’ , ‘passionfruit curd’, ‘choc & raspberry’). Elke maand is er ook een bijzondere donut, waarvan de opbrengt naar een goed doel gaat.

Holzmarkt
(Holzmarktstrasse 19)

Holzmarkt (@holzmarkt_25) is een unieke plek, aan de oever van de Spree. Als ik er rondwandel, dan voel ik me altijd een beetje Alice in Wonderland.
Deze site was voorheen de plek waar de Club ‘Bar 25’ stond. Wat vroeger een hippe nachtclub was, groeide uit tot een eigenzinnig en kleurrijk dorpje aan de oever van de Spree, waarvan de  uitbating gebeurt door een coöperatieve. De bedoeling is om duurzame stedelijke kunst en cultuurprojecten te organiserenHolzmarkt wordt het grootste stedelijke experiment van Berlijn genoemd.
Het dorpje bestaat uit verschillende restaurantjes en bars, een pizza-kraam, een coworkingspace, een kinderopvang, een galerij, een bakkerij, Club Kater Blau, enz.  Dit alles omgeven door heel veel groene zitplekjes en verborgen hoekjes met een heerlijk uitzicht over de Spree.

Berlijn
In de herfst is deze plek extra fotogeniek door de prachtige kleuren van de bomen

Monkey Bar at Hotel 25
(Budapester Strasse 40)

Eens je de Monkey Bar (@monkeybar_25h) binnenstapt, kan je niet naast het adembenemende uitzicht kijken. Door het zes meter hoge vloer-tot-plafond-panoramaraam achter de bar heb je een prachtig zicht op de zoo, maar ook op het gigantische groene dak van het Tiergarten Park, helemaal tot aan de Victoriekolom. Vanop het buitenterras zie je dan weer heel andere dingen: de urban jungle van de Kurfürstendamm, met zijn architecturale parels, en de skyline van West-Berlijn. Vergeet ook zeker niet een bezoekje te brengen aan de toiletten. Hier heeft het kleinste kamertje het grootste uitzicht (niet voor mensen met hoogtevrees…!).
Fun Fact: Monkey Bar Berlin is sponsor van orang-oetan ‘Bini’ uit Tierpark Berlin. Er werd een cocktail in haar naam gemaakt: de ‘Bini’s Monkey Ponkey’. Als je deze cocktail bestelt, dan gaat de opbrengt naar de Berlijnse Zoo. Cheers to that!

Café am Neuen See
(Lichtensteinallee 2)

Café am Neuen See (@cafeamneuensee) is een van de mooiste biergartens in Berlijn. Aan de lange tafels tussen de bomen waan je je ver weg van de grote stad en krijg je een instant vakantiegevoel. Niet het minst door de grote potten vers getapt bier die over de toog vliegen en de heerlijke geur van brood en pizza in de steenovens.
Tijdens de warme zomermaanden is dit de ideale plek om af te koelen in de schaduw en in de herfst is deze plek extra fotogeniek door de prachtige kleuren van de bomen.

Meer Berlijn-tips?
Deze en meer beelden en tips kun je terugvinden op het Instagramaccount van Silvie (@bonnesilvie) en vanaf 25 november in haar boek ‘Berlin guide for Instagrammers’ (uitgeverij Luster).
Breng je binnenkort een bezoek aan Berlijn? Je kunt bij Silvie terecht voor een unieke ‘Berlin Photo Shoot Walk’: een wandeling langs een fotogenieke route, waarbij Silvie zorgt voor een spontane fotoreportage, zodat je bij thuiskomst een reeks professionele beelden en herinneringen in je mailbox kan terugvinden.
Alle info op www.silviebonne.be. Portret van de auteur: © An Van Gijsegem.

Ontdek nog meer artikels over ...