Niet te missen in Namen

 • De Citadel is letterlijk en figuurlijk het hoogtepunt van de stad. Deze voormalige residentie van de graven van Namen leidt je langs indrukwekkende ondergrondse gangen, groene ruimtes en adembenemende uitzichten over de stad. Sinds vorig jaar pronkt ook een gloednieuwe kabelbaan boven de stad. Deze voert je vanaf het centrum naar de Esplanade van de Citadel en vice versa. De kabelbaan overspant zo de Samber en biedt een uniek panorama op de vestingmuren van de Citadel. Op diezelfde Esplanade werd bovendien het bijzondere Belgische paviljoen van de wereldtentoonstelling in Milaan in 2015 heropgebouwd, vandaag dé nieuwe plek voor tentoonstellingen en workshops gewijd aan digitale ontwerpen.
 • In het historische hart, ook wel het Oude Namen genoemd, kunnen bezoekers van de stad de architecturale schatten en charmante wijken zorgeloos ontdekken dankzij de volledig autovrije straten. Baan je zeker een weg naar het Théâtre Royal, de Sint-Albanuskathedraal, en het belfort en ontdek de meest fotogenieke plekjes van de stad.
 • Op zoek naar een originele manier om Namen te verkennen? Stap dan eens aan boord van een pousse-pousse, de riksja van de lokale toeristische dienst. Je hebt de keuze uit drie becommentarieerde rondleidingen die zowel jong als oud weten te entertainen.

Cultuur en couture

 • Het Ropsmuseum is volledig gewijd aan de bekende gelijknamige kunstenaar Félicien Rops, geboren in het hart van de oude stad.
 • L’Empreinte Belge is een unieke conceptstore met 100% Belgische producten die uit twee delen bestaat. In het eerste deel vind je afgewerkte producten, gaande van verfijnde kazen tot juwelen van ontwerpers. In het andere deel bevindt zich een restaurant waar je kan genieten van lokale gerechten.
 • Bij Café Delahaut kan je de oorsprong en de bereiding van koffie Delahaut volgen tijdens een korte rondleiding. Sinds 1864 zijn uitmuntendheid en verfijning de fundamenten van dit handelsmerk. In hun winkel vind je maar liefst 21 verschillende soorten koffie, maar ook theeën, confituur en andere verrassingen.
 • La Cave de Wallonie – Côté terroir is een verfijnde kruidenierswinkel met streekgebonden producten. Het is een adresje dat gekend is bij locals voor zijn hoge kwaliteitsnorm en strenge selectie van hartige en zoete producten. Zowel bourgondiërs als fijnproevers genieten hier met volle teugen.

(Lees verder onder de foto’s.)

Oud Namen I © Explore Meuse I Denis Closon
Pousse Pousse I © WBT I Denis Erroyaux
Citadel I © WBT I Denis Closon
Théâtre Royal I © WBT I Anibal Trejo
Sint-Albanuskathedraal I © WBT I Dominik Ketz

Een hapje en een drankje

 • Wist je dat de Belgische friet zou ontstaan zijn in Namen? De stad was in de achttiende eeuw namelijk verzot op gefrituurde witte vis, gevangen in de Maas. Tijdens een zware winter was de rivier echter zodanig bevroren dat visvangst geen optie was. Uit wanhoop besloten de Namenaars dan maar een ‘ordinair’ stukje aardappel te frituren, gesneden in de vorm van een vis.
 • Andere lokale specialiteiten zijn de Petit Gris (een bijzondere escargots en tevens mascotte van de stad en culinaire trots), het Houppe- en Philomène-bier van twee jonge brouwerijen, en de aardbei van Wépion met een onnavolgbare smaak.

Hapjes

 • L’Espièglerie is een gastronomisch huis dat klasse en comfort op uitzonderlijke wijze weet te combineren. Op het menu vind je enkel de allerbeste marktproducten. Het kader is authentiek met een hedendaagse en elegante toets.
 • A table is dan weer een uiterst gezellig restaurant in een wandelstraatje aan de voet van de citadel. De keuken is er gezond en natuurlijk, en staat bekend om zijn gebruik van streekgebonden bioproducten die je bovendien ook ter plaatse kan kopen.
 • Le Cat’s Corner, daarentegen, is the place to be voor een geslaagde zondigdag. Hier geen klassieke frietjes bestrooid met zout, maar wel gedurfde combinaties als paprika en oosterse kruiden. De keuken is bovendien niet bang om culinaire tradities te mengen; een Turks Brood met een Naams sausje vormt hier dan ook geen uitzondering.

Drankjes

 • Le Chapitre is een gekend én geliefd adresje van elke bierliefhebber dat de sfeer van weleer ademt en een uitzonderlijk uitgebreide waaier van bieren in de aanbieding heeft.
 • Het oudste café van Namen is Le Ratin-Tot en kent een heel eigen sfeer die je alleen maar zelf kan ervaren. Zelfs Félicien Rops en Charles Baudelaire hebben hier samen veel bewogen avonden doorgebracht.
 • Bij Le Bouffon du Roi kan je eveneens terecht voor speciale bieren, alsook lekkere knabbeltjes én een leuk gezelschapsspel.

Foto bovenaan: © WBT I Bruno Alimonte

Bij een citytrip Namen hoort natuurlijk ook een charmante overnachting. Ontdek hier het volledige aanbod in de stad. Nog meer inspirerende Wallonië-tips? Die vind je steeds op VISITWallonia.be. #stayjuned

 

Café Delahaut I © WBT I J.P. Remy
L’Espièglerie I © WBT I Gabriele Croppi
Houppe & Blanche I © WBT I Denis Erroyaux
© WBT I Denis Closon

Ontdek nog meer artikels over ...