Gastronomische wijnroute tussen Madrid en Barcelona

Dé ideale route voor wijnliefhebbers om een paar van Spanjes meest prestigieuze wijnen en hun roots te ontdekken. Het startpunt bevindt zich in hoofdstad Madrid, die voor velen misschien – onterecht – niet meteen bekendstaat als aan wijnbestemming. Toch kan je er wel degelijk naar hartenlust kennismaken met de lokale wijnhuizen via rondleidinge, proeverijen, of een picknick in de wijngaard. Er zijn ter plaatse ook verschillende culturele routes die de geschiedenis van de wijn in de regio behandelen. Madrid kent bovendien een bruisende eetcultuur en een breed aanbod van meer dan 3.000 restaurants die zowel lokale lekkernijen als meer avant-garde gerechten serveren. Achttien van die restaurants zijn samen goed voor maar liefst 26 Michelinsterren. Nog een leuk weetje: de stad is ook de thuishaven van het oudste restaurant in de wereld.  Casa Botín dateert uit 1725 (!) en staat bekend om zijn twee uitstekende specialiteiten: speenvarken en zuiglam geroosterd op Castiliaanse wijze.

Ook Castile en León maken deel uit van deze ultieme Spaanse wijnroute. Je kan er kiezen uit de Ribera del Duero route, of de Rueda route. Op deze eerste ontdek je onder meer in Aranda de Duero en Pañafiel indrukwekkende ondergrondse wijnmakerijen. In deze laatste stad kan je ook het Wijnmuseum bezoeken dat zich in het beroemde middeleeuwse kasteel bevindt. Een wijnproeverij onder de sterrenhemel, een tocht per luchtballon over de wijngaarden, paardrijden en wijnbehandelingen in de spa…het is slechts een greep uit de vele activiteiten die de wijnhuizen hier organiseren. De meest typische wijnen op deze route zijn de krachtige en goed gestructureerde rode wijnen. De wijnhuizen op de Rueda wijnroute illustreren dan weer de evolutie van de lokale wijncultuur dankzij rondleidingen door ondergrondse galerijen van zowel middeleeuwse als hypermoderne wijnbedrijven. Hier zijn de witte en jonge wijnen dan weer het meest opmerkelijk. Het wijnoogstfeest in september en het Verdejo La Seca festival in april bieden de ideale gelegenheid  om de wijntraditie en de wijnen van de streek te ontdekken.

(Lees verder onder de foto’s.)

gastronomische routes
© Visit Spain
© Turespaña

La Rioja en het Baskenland doen natuurlijk veel belletjes rinkelen als het op wijn aankomt. Eén van de belangrijkste steden in de regio is het pintxos-paradijs Logroño, waar de lokale keuken en wijn hand in hand gaan. Ook hier zijn er twee thematische routes. De Rioja Alta wijnroute voert je langs eeuwenoude wijnmakerijen, gerenommeerde restaurants en indrukwekkende wijngaardlandschappen in de bergen van de Sierra de Cantabria en de Sierra de la Demanda. Ook het Wijn Sensorieel Centrum in San Asensio en het Vivanco Museum van Wijncultuur in Briones verdienen een bezoekje voor fans van de prestigieuze wijnen van La Rioja. De regio van de Rioja Alavesa wijnroute valt dan weer op door de avant-gardistische architectuur van zijn wijnhuizen. Marqués de Riscal (in Elciego en ontworpen door Frank Gehry), Ysios (in Laguardia, door Santiago Calatrava) en Viña Real (ook in Laguardia, door Philippe Maziéres) zijn absolute must-sees.

In Aragón, vooral bekend van de stad Zaragoza, kan je je wijnexpeditie verderzetten dankzij de Somontano wijnroute. De robijnrode en frisse witte wijnen zijn hier steeds fruitig en smaken alleen maar beter dankzij de indrukwekkende natuurlijke schoonheid van de streek aan de voet van de Pyreneeën. Leef je uit tijdens het Somontano Wijnfestival of neem de heuse Somontano Wijnbus die je tot bij alle grote wijnmakerijen brengt waar je geniet van proeverijen en paardrijtochten door de wijngaard.

De tocht eindigt in Catalonië, waar je je kan wagen aan de Penedès wijn- en cavaroute. De uitstekende mousserende wijn kent immers een rijke geschiedenis in de streek. Ook hier vind je tal van activiteiten die je de trots van deze regio op een geheel nieuwe manier laten ontdekken, van sterrenkijkavonden en meditatiesessies tussen de wijnranken tot wijn en food pairings.

Cocido Madrileño Route

Een van de meest traditionele gerechten die Spanje rijk is, is misschien wel ‘cocido’, een smaakbom van een stoofpotje dat veel regionale variëteiten kent. ‘Cocido lebaniego’ in Cantabrië, ‘cocido maragato’ in Léon, ‘pote’ in Asturias…De bekendste versie is misschiel die van Madrid vanwege zijn beroemde serveerwijze in drie gangen: eerst de bouillon, dan de kikkererwten en andere groenten, en tot slot het vlees. In de Spaanse hoofdstad kan je dan ook een echte Cocido Madrileño Route volgen die het gerecht elk jaar in februari of maart in de kijker zet. De Route leidt je lans meer dan 40 lokale restaurants die je met plezier elk hun versie van dit typische gerecht voorschotelen. Enkel aanraders van adresjes zijn het bijzondere familierestaurant Malacatín, Lhardy – het allereerste luxerestaurant dat Madrid kende, het authentieke Casa Carola waar je jezelf bedient van het bekende stoofpotje op tafel, en het elegante, modernere Prístino.

(Lees verder onder de foto’s.)

gastronomische routes
© Visit Spain
© Turespaña
© Turespaña

Culinaire stops langs de Camino de Santiago

De Camino de Santiago, ofwel de Weg van Sint Jakobus, is een van de oudste en beroemdste pelgrimstochten ter wereld die vooral in het teken staat van persoonlijke groei. Toch is de Camino ook een gastronomische tocht die je langs tal van culinaire dorpen voert en nieuwe smaken laat ontdekken. Navarra, bijvoorbeeld, wordt ook wel de wereldhoofdstad van de groenten genoemd – tenminste sinds de beroemde sterrenchef Ferán Adriá dat deed. Artisjokken van Tudela, Piquillo pepers, asperges uit Navarra, … je vindt het hier allemaal. Ook kazen als Idiazabal en Roncal en de aromatische likeur pacharán behoren tot de lokale culinaire trots.

Een aantal van de gastronomische haltes op de Camino maakten ook al deel uit van de hierboven vernoemde wijnroute. Ternasco, ham uit Teruel en de beroemde perzik uit Calanda behoren tot de bekendste producten van Aragón. Enkele paradepaardjes van La Rioja zijn kabeljauw en aardappelen a la riojana, en gegrilde lamskoteletjes op een bedje van wijnstokspruiten. De pelgrimstocht passeert ook door drie regio’s in Castile en León die een elk een walhalla voor rasechte vleeseters zijn. Aanraders zijn een gebraden zuiglam in Burgos, een krabstoofpot of gevulde kwartel in Palencia en de ‘botillo con cachelos’, ‘cecina’ en ‘cocido maragato’ in León.

Eindigen in stijl doe je in Galicia met zijn gastronomie vol verleidingen: octopus ‘á feira’, varkensschouder met raapjes, empanadas, Galicische stoofpot, Padrón pepers, Santiago cake, en verse zeevruchten zoals sint-jakobsschelpen, krabben en koningsschelpen. Ook een proeverij van de typische drank ‘queimada’ is een beleving an sich. De bereiding van het drankje vereist immers een ritueel waarbij een spreuk al het kwaad in de wereld zou verdrijven.

Iberico Ham Route in Extremadura

 Als hét topproduct van de Spaanse gastronomie kent het land heel wat routes die je de smaaksensatie van Ibericoham laten verkennen. Van alle regio’s is Extremadura echter misschien wel de meest gerenomeerde. Hier organiseert de lokale bevolking dan ook een hele reeks activiteiten die allemaal in het teken staan van de lekkernij, zoals een bezoek aan de plek waar hammen worden gepekeld en gedroogd, proeverijen, wandelingen over de uitgestrekte vlakten van de ‘dehesa’… In september wordt in het dorp Monesterio zelfs een bijzonder interessante hamdag gehouden, met proeverijen, maaltijden, wedstrijden hammen snijden, enzovoort.

Foto bovenaan: © Turespaña

Benieuwd naar nog meer gastronomische getaways in Spanje? Prikkel je zintuigen alvast dankzij alle culinaire routes per regio op de website van Tasting Spain. Op zoek naar nog meer Spanje-info? Die vind je steeds hier. #stayjuned

 

gastronomische routes
© Turespaña

Ontdek nog meer artikels over ...