¿Tapas?

 Over de oorsprong van de tapa bestaan talloze mythes, van koning Alfonso X die in de 17e al snakte naar kleine gerechtjes bij zijn wijn tot de middeleeuwse gewoonte om een drankje tapada – ofwel bedekt – te serveren met brood en gedroogd vlees zodat er geen insecten in zouden vallen. Wat de waarheid ook moge zijn, tapas zijn vandaag niet meer uit Spanje (en stiekem ook niet uit de rest van de wereld) weg te denken. In Spanje zelf is vooral een ir de tapas erg gebruikelijk, waarbij je samen met vrienden van bar naar bar gaat om allerlei kleine lekkernijen te proeven. In veel steden kan je je zelfs aan een heuse ruta de la tapa wagen, of jezelf culinair verwennen in een modernere setting zoals bij een gastrobar of gastronomische markt.

Hoewel de tapatraditie voor heel Spanje geldt, heeft elke regio wel zo zijn eigen gewoontes en specialiteiten. In het Baskenland, bijvoorbeeld, zal je vooral pintxos op de kaart zien staan, die traditioneel bestaan uit een ovenvers stukje schuingesneden stokbrood dat rijkelijk belegd wordt met vlees, vis, groenten, of een combinatie hiervan, en vervolgens meestal tot in de puntjes gegarneerd wordt. Maar de essentie van tapas, die geldt overal: genieten van het eten, het gezelschap, en vooral het leven zelf.

Vijf toppers van tapas

Tortilla
Hoewel de lokale keuken erg kan verschillen van regio tot regio, blijft één geliefd gerecht in het hele land een hoofdrol spelen: tortilla española. Een tortilla is een dikke omelet van eieren (vergelijkbaar met een frittata), gekookt met aardappelen, veel olijfolie en vaak ook gekaramelliseerde uien. Hét kemerk van een goede tortilla? Wanneer het midden nog een beetje kleverig en vochtig is. In een tapasbar serveren ze je waarschijnlijk een pincho de tortilla, of een enkel plakje tortilla.

Croquetas
Krokant gebakken aan de buitenkant en een romige, decadente bechamel aan de binnenkant; croquetas zullen je hart zeker veroveren vanaf de eerste hap. De meest traditionele versie is croquetas de jamón (ofwel hamkroketten), maar steeds meer tapasbars hebben ook innovatievere croqueta-varianten op hun kaart staan – van wilde paddestoelen, koningskrab en kabeljauw, tot sterke kazen als Manchego of Cabrales.

(Lees verder onder de foto’s.)

tapas
© Turespaña
tapas
© Turespaña
tapas
© Turespaña

Patatas Bravas
Deze klassieke Spaanse barfavoriet is altijd een goed idee. De knapperige gouden aardappelen overgoten met een pittige bravas-saus weten steeds ieders hart te veroveren. De saus creeërt de perfecte punch om de gouden aardappels te laten zingen.

Gambas al ajillo
Knoflookliefhebbers, verheug u. Deze tapa, letterlijk te vertalen als ‘knoflookgarnalen’, wordt het best kokend heet geserveerd in een kleine kleipot, gevuld met sappige garnalen, overgoten met een hartige knoflooksaus.

Jamón
Iedereen heeft ongetwijfeld al weleens gehoord van de beroemde Spaanse jamón, of ‘gedroogde ham’ – en dat is niet voor niets zo. Ga voor het beste van het beste door jamón iberico, of Iberische ham, te bestellen (geloof ons, het is het waard). Je tapa de jamón wordt waarschijnlijk geserveerd bovenop een klein stukje brood, misschien overgoten met een drupje olijfolie, of vergezeld van knapperige picos (zoals crackers). Pro tip: Eén portie is nooit genoeg. Koop er een paar om mee naar huis te nemen!

(Lees verder onder de foto’s.)

tapas
© Turespaña
© Visit Spain
© Turespaña

Where to ’tapear’?

‘Tapear’ betekent letterlijk uit eten gaan voor tapas. Maar waar doe je dat best? Hoewel je in Spanje nooit echt ver hoeft te zoeken om een tapasbar te vinden zijn er desalniettemin bepaalde steden en regio’s die extra de moeite waard zijn voor foodies. Hieronder een greep uit de vele districten die bekendstaan om hun uitstekende tapasbars:

  • La Latina district, Madrid: In de Cava Baja, Cava Alta en Humilladores vind je enkele van de meest historische tabernas terug. Bovendien is het hier niet ongebruikelijk om een gratis tapa te krijgen bij je drankje.
  • Passeig de Sant Joan, Barcelona: Dit is niet het meest traditionele tapasdistrict in Barcelona, maar wel het meest trendy met naast de traditionele gerechtjes heuse haute cuisine tapas dankzij de invloed van Ferran Adrià en de avant-garde chefs van de stad.
  • Het oude stadscentrum van Donostia, San Sebastian: Dit is een van de steden waar tapas pintxos genoemd worden en je er eigenlijk gewoon zoveel moet proberen als je maar kan. Gelukkig is er geen gebrek aan uitstekende pintxo-routes in deze regio.
  • Granada, tapas city: Voor velen is deze stad een van de beste om van bar naar bar te kuieren. Granada bulkt dan ook van de tapasbars, maar voor culinaire verwennerij mét een uitzicht moet je in de regio rond de kathedraal zijn, of in straten als de Calle Navas, Calle San Mateo, Calle Elvira, Plaza Nueva and Plaza Campillo.
  • Ruzafa district, Valencia: Opnieuw één van de meest trendy wijken van de stad, waar mensen het liefst samenkomen voor tapas op een terras van een van de vele bars. De Calle Burriana, Calle Ciscar en Calla Cádiz zijn hier the places to be, en de lokale specialiteiten – ook in tapasvorm – zijn steeds vis en schaaldieren.
  • Het oude stadscentrum van Valladolid: Als er één stad de hoofdstad van de tapas genoemd kan worden, dan is dat wel Valladolid. Naast een onuitputbaar aanbod aan tapasbars vindt hier ook elk jaar in november de National Tapas Competition plaats, waar met Michelinsterren bekroonde chefs de beste tapas van Spanje selecteren. 

Smaken Spanje en zijn tapas al naar meer? Geniet dan alvast van nog meer voorsmaakjes op tastingspain.es. Op zoek naar nog meer Spanje-info? Die vind je steeds hier. #stayjuned

© Visit Spain

Ontdek nog meer artikels over ...