Vurige Stede

Luik dankt zijn bijnaam Vurige Stede aan het zuiderse temperament dat zo kenmerkend is voor de stad, maar weet ook met zijn veelzijdigheid iedereen warm te maken voor een bezoek. Historisch erfgoed en moderne architectuur lopen er naadloos in elkaar over, net als groene oases en boeiende musea.

 • De citadel vind je niet langer op de heuvel waarnaar de indrukwekkende Trappen van Montagne van Bueren je leiden, wel een weergaloos uitzicht over de stad en een fantastisch stukje groen om van Luik te genieten.
 • Het museum van La Boverie beschikt dankzij de samenwerking met het Louvre steeds over een toonaangevende collectie en tentoonstellingen. Ideaal om te combineren met een picknick in het mooie omliggende stadspark.
 • Het historische centrum van Luik bulkt van de erfgoedpareltjes. Het Prins-bisschoppelijk Paleis dat de belangrijke rol van Luik als middeleeuws bisdom weerspiegelt en de Koninklijke Opera van Wallonië mogen zeker niet ontbreken tijdens een (historische) stadswandeling.

Shopparadijs

De autovrije winkelstraten, gezellige steegjes en de afwisseling van grote warenhuizen met unieke boetiekjes maken van Luik een waar walhalla voor shopaholics.

 • De wijk Le Carré is ongetwijfeld het meest bruisende deel van het centrum dat op de plattegrond van Luik ook daadwerkelijk een vierkant vormt. Dit is het kloppende hart van de stad waar voetgangers koning zijn en terechtkunnen bij een grote variatie aan winkels en horecagelegenheden.
 • Ook de straatjes en pleinen van de historische wijk, ofwel Coeur Historique, bieden heel wat winkelplezier. Op de grote Place Saint-Lambert vind je eveneens Passage Lemonnier, die dateert uit 1836 en daarmee een van de oudste winkelpassages van het land is, maar nog steeds even veel luxe ademt.
 • In de wijk Outremeuse worden tradities in ere gehouden, maar is er ook meer en meer plaats voor trendy boetieks en wordt elke vrijdagochtend de vintage- en brocantemarkt van Saint-Pholien georganiseerd. Liefhebbers van snuisteren kunnen zich elke zondag ook uitleven op de uitgestrekte La Batte markt langs de Maas.
 • Op de rechteroever, in de wijk Longdoz, kunnen shoppers eindeloos verdwalen bij de talloze winkelketens in het grote winkelcentrum van Médiacité.

(Lees verder onder de foto’s.)

Station van Guillemins I © SNCB Holding-Eurogare I Santiago Calatrava
Montagne van Bueren I © WBT I Arnaud Siquet
Heuvels van de citadel I © WBT I J.P.Remy
La Boverie I © WBT I Denis Erroyaux
Rue Pierreuse I © WBT I Nicolas Atetson
Passage Lemonnier I © WBT I Nicolas Atetson

Luikse lekkernijen

Het zuiderse temperament van Luik vertaalt zich ook in een brede waaier aan kwalitatieve restaurants en een heerlijke mix van hippe bars en traditionele cafés. Zowel bourgondiërs als foodies kunnen er dan ook hun hart ophalen.

 • Wie Luik zegt, zegt ook Luikse wafel. Hét adres om van deze zoete delicatesse te genieten is Une Gaufrette Saperlipopette. De onweerstaanbare geur van kaneel en vanille leidt je hier vanzelf naartoe.
 • Het trendy BeerLovers’ café heeft maar liefst veertien bieren op tap en ruim tweehonderd bieren op fles in de aanbieding. Voeg daar nog een gezellig terras op een mooie locatie in het centrum en smakelijke hapjes aan toe en je hebt een niet te missen adresje.
 • Voor wie het nog wat excentrieker mag is ook Le Pot au Lait een bijzondere aanrader. Hier geniet je van een drankje in een kleurrijk en fantasievol interieur en casual sfeer. Ook op hun terras is het heerlijk vertoeven in de zomer.
 • Brasserie C is een uitermate gezellig adresje in een voormalig begijnenklooster in het historische stadshart van Luik. Gasten worden er verwend met streekbieren en de geneugten van de Waalse terroir.

Foto bovenaan: © WBT I Nicolas Atetson

Wil je alles uit je citytrip in deze bruisende stad aan de Maas halen? Boek dan een (of meer) overnachtingen bij een van deze gezellige logies. Van luxueuze hotels tot charmante gastenkamers, overal kan je rekenen op een warme ontvangst. Nog meer inspirerende Wallonië-tips? Die vind je steeds op VISITWallonia.be. #stayjuned

La Batte markt I © WBT I J.P.Remy
Luikse wafel I © WBT I J.P.Remy
Brasserie C I © WBT I Isabelle Harsin

Ontdek nog meer artikels over ...